Comp не ја гледа безжичната тастатура што да прави. Практичен прирачник за тастатура

 1. Поврзување со тастатура со USB конекција на системската единица
 2. Поврзување на глувчето, со USB конекција на системската единица
 3. PS / 2, Bluetooth конекции и други за тастатура и глувче
 4. Како да поврзете тастатура и глувче со USB интерфејс
 5. Како да поврзете тастатура и глувче со интерфејс PS / 2
 6. Како да поврзете тастатура и глувче со Bluetooth интерфејс

Луѓето кои работат со големи количини на текстови го забележуваат тоа што го користат безжична тастатура многу поудобно. Новите лаптопи се намалуваат, екраните се понеповолни, а на таблети генерално е невозможно да се печати. Тогаш единствениот излез е да купите пренослив уред и активно да работите со него. Сега ќе живееме подетално за тоа како да поврзете безжична тастатура со лаптоп .

Постојат два вида на нив на пазарот: првата е радио тастатурата, а втората е Bluetooth. Принципот на нивно поврзување е многу сличен, така што ги презентираме општите одредби, каде што детално живееме само ако е потребно.

 1. Проверете Bluetooth конективност. Вашиот лаптоп мора да ја поддржува оваа технологија. Не сите модели имаат интегриран адаптер. Најчесто мора да се купи одделно. Во овој случај, прво треба да го инсталирате сигналот за примање, и само после тоа да се вклучите во тастатурата.
 2. За радио тастатура, мора да имате конфигурирано RF (радио фреквенција) сигнал. Ако не постои, тогаш не треба да се мачи со неговото поставување. Полесно е да отидете на Bluetooth.
 3. Кога сте убедени дека конекцијата е можна, процени го растојанието од лаптопот до приемникот на сигналот на тастатурата. Меѓу нив не треба да има монитор, процесор, метални предмети, флуоресцентни светилки, електрични апарати. Обезбедете видливо растојание барем за време на првото лансирање.
 4. Сите преносливи тастатури се само-придвижувани, па затоа се грижиме за батериите. Влезот за нив се наоѓа на задната страна.
 5. Секој уред од овој тип мора да биде прикачен инсталација диск . Вметнете го во лаптопот и следете ги чекорите што следат по инструкциите. Вашиот систем треба да има посебна програма за поставување и контролирање на тастатурата.
 6. Сега земете нано приемник. Ова е мал правоаголен предавател кој доаѓа во комплет. Дека ја врши функцијата на пренесување на сигнали од тастатурата на лаптопот. Вметнете ја во слободен USB порта. Потоа, лаптопот ќе го бара самиот уред и само треба да чекате порака дека сè е подготвено за употреба.
 7. Ако поврзете Bluetooth тастатура, тогаш прво активирајте го уредот на неа, а потоа на лаптопот. Одете во програмата што е одговорна за пребарување на безжични уреди и изберете ја опцијата "Спарување на уредот". Системот ќе ве потсети што следно да правите. На крајот, прозорецот ќе се појави и со пораката дека уредот е подготвен.
 8. Проверете дали сè работи со отворање на Word датотеката или бележник, пишувајќи неколку фрази. Одделно, кликнете на дополнителните копчиња - Caps Lock, Esc, Home, End, tab и други.

И конечно, ако сте направиле се што е во право - честитки сте сопственик на удобен и неопходен уред. И во случај кога тастатурата не работи, треба да барате причини. USB-влез не може да работи или може да се појави пречка на патеката на радио сигналот. Поместете го уредот поблиску и обидете се повторно.


тастатура и глувче
до стационарен компјутер

Тастатури и глувци, како и останатите атрибути
за стационарен компјутер - исто така поинаков.

Современите клавијатури и глувци, во најголем дел,
имаат USB конекција.

Во прилог на широко распространета преваленција - предност
USB интерфејс е способноста за поврзување
на работен компјутер.

Но, во описот, ќе кажам малку
и други врски.

Поврзување на тастатура со USB-поврзување со системската единица

Поврзување со тастатура
со USB конекција
на системската единица

Подолу, дијаграмот за поврзување на главните блокови,
на системската единица на стационарен компјутер.


Кликнете на сликата за да ја зголемите.

Како што можете да видите, на дијаграмот, постојат две опции.
поврзете ја тастатурата и глувчето.

Интерфејси за USB конекција.
Интерфејси за поврзување со PS / 2.

Во овој дел ќе разгледаме
USB тастатури.

На десктоп компјутер може да се наоѓаат USB конектори
И на предниот панел на системската единица, и на грб. Да окупираат
и хоризонтална и вертикална.

Нема потреба да ги прикажувате сите постоечки опции за тастатура.
Јас ќе ви дадам само две од нив.

Од лево - тастатура со отстранлив кабел. Пред да се поврзете
нејзиниот на системската единица - треба да го поврзете кабелот со самата тастатура.
И потоа се поврзете на задната страна системска единица .

На десната страна е тастатурата со вграден кабел. Тоа може да биде веднаш
поврзете се со USB-портата на задниот дел на системската единица.

И тоа е тоа ... По вклучувањето на компјутерот и инсталирањето на оперативниот систем
Windows систем специјални драјвери - можете да работите со тастатурата.

Поврзување на глувчето со USB-поврзување со системската единица

Поврзување на глувчето,
со USB конекција
на системската единица

Глувци со USB конекција.
Жичен и безжичен.

Жичен и безжичен

Поврзувањето на глувчето со системската единица е многу едноставно.
Вметнете го USB конекторот на глувчето во USB-портата на системската единица.

И, кога ќе се поврзете прво, почекајте додека Windows
поврзете го глувчето и пријавете ја својата подготвеност за работа.

PS / 2, Bluetooth и други конекции за тастатура и глувче

PS / 2, Bluetooth конекции
и други за тастатура и глувче

Ако вашата тастатура има PS / 2 интерфејс,
тогаш ја поврзувате тастатурата со приклучокот PS / 2.

PS / 2 интерфејс се користи во матични плочи Напојува ATX.
Тоа е тенок круг конектор - 6-пински miniDIN.
По поврзувањето на нова опрема со PS / 2 порта, потребно е

На задниот панел на системската единица,
за тастатура и глувче, насликани.

PS / 2-порта за тастатура е насликана во јоргована боја.
И за глувчето - во зелено.

Можно е да се адаптираат тастатурата и глушецот PS / 2,
за да се поврзете со USB-портата. Адаптерите се користат за оваа намена.

Развивачите на технологија секогаш се стремат да ја постигнат истата цел - да ја зголемат удобноста и удобноста на една личност. Компјутерската технологија не е исклучок. Тежината и големината на лаптопите се намалени, рутерите им дозволија да одат на Интернет без постојани проблеми со конектори и кабли, примери може да бидат прикажани речиси бесконечно. За едно од овие знаења ќе покаже подетално. Станува збор за поставување и поврзување безжична тастатура.

Кога купувате нова безжична тастатура, имајте на ум дека во комплетот треба да има три работи. Првиот е самата тастатура, втората е диск за возачот, последниот е безжичен адаптер кој се поврзува преку USB-порта и работи на принципот на "Bluetooth". Понекогаш овој комплет може да вклучува неколку батерии, но честопати тие мора да бидат купени одделно. За таа цел, совршени батерии, батерии, иако тие се прилично скапи, но за разлика од конвенционалните, може да се наплаќаат и исто така држат задолжен за многу подолго време. Покрај тоа, постојат колекции за продажба, во кои исто така има глувче. Сепак, сето тоа зависи директно од производителот и цената. Значи, да продолжиме директно со инсталацијата. Прво, вметнете го дискот на кој возачите се напишани на уредот, и веднаш штом ќе почне, треба да се појави мени. Но, ако ништо не се појави автоматски, тогаш треба да се изврши рачно. За да го направите ова, одете до стандардниот Explorer "Computer" или "My Computer", ако го користите оперативниот систем "Windows XP". Потоа кликнете двапати на иконата на дискот со левото копче на глувчето и во отворен прозорец ја пронајдете датотеката со името "Install.exe" или "Setup.exe". Стартувај - и можете да почнете со поврзување на тастатурата со компјутерот.


Сега треба да го поврзете безжичниот адаптер со USB-портата. Патем, понекогаш таквите конектори се опремени со LED за поедноставување на перцепцијата, која ќе трепка кога ќе се воспостави врската со тастатурата. Ако има проблем, светлото нема да работи. И ако веќе сте приклучиле ласерска мечка, ова искуство ќе ви помогне, бидејќи инсталацијата е слична.


Следно, треба да ги вметнете батериите. Нивната инсталација не бара волшебно знаење и се надеваме дека можете сами да го направите тоа. Ако тастатурата не работи, вклучете ја и внимателно проверете ја задната корица, таа треба да се наоѓа на прекинувачот во форма на мала рачка. Треба да се постави на позиција "ON", ова треба да го вклучи напојувањето на производот. Понатаму, на десктопот ќе се појави порака дека системот има откриено нов уред и Windows автоматски ќе го инсталира драјверот од претходно лансираниот диск. Кога поставувањето е завршено, рестартирајте го компјутерот и можете да ја користите тастатурата.


И ако имате проблеми со системот на BIOS-от, ќе треба да ја напуштите идејата. Отстранете ја тастатурата со вообичаениот кабел, бидејќи старите матични плочи не ги поддржуваат поставките на USB адаптерот, и возачот за самиот Windows не е вклучен.

Ако сте користеле десктоп компјутер подолго време, а потоа по префрлањето на лаптоп може да забележите дека е полесно да користите посебна тастатура од вградениот лаптоп. Искуството покажува дека непријатностите се зголемуваат уште повеќе кога се намалуваат димензиите на лаптопите, а во исто време има нови ограничувања за пишување. Во исто време, неопходно е да се жртвува дигитален блок и некои помошни клучеви, комбинирајќи ги со други.

Ако ги најдете сите овие промени неприфатливи и брзината на пишување е драматично намалена, тогаш вашиот избор треба да биде безжична тастатура. Заедно со тоа, ќе ги добиете сите предности на тастатурата со стандардна големина, но истовремено ќе ја задржите мобилноста, благодарение на безжичниот интерфејс. Потоа, ќе ви покажеме како да поврзете слична тастатура со лаптоп.

Упатство

Радио тастатура

1. Прво, осигурајте се дека вашиот лаптоп е компатибилен со безжични технологии како што се Bluetooth или RF (радио фреквенција). Набавете безжична тастатура која го поддржува безжичниот интерфејс пронајден во вашиот лаптоп.

2. Пред да ја поврзете тастатурата, осигурете се дека модулите на тастатурата и лаптоп не се поблиску од осум инчи до извори на пречки, како што се компјутерски монитор, процесор, метални предмети, електрични вентилатори, флуоресцентни светилки и така натаму. Во исто време, пожелно е да се обезбеди директна видливост помеѓу поврзаните уреди, елиминирање на сите видови на пречки.

3. Свртете ја тастатурата назад и отворете го батерискиот простор. Инсталирајте батерии во неа. Потребата за автономна моќ се должи на фактот дека тастатурата не е поврзана со кабел до компјутерот. Проверете дали батериите се вградени со правилен поларитет.

4. Вметнете го возачот на CD-то испорачани со тастатурата во уредот за лаптоп и, по упатствата, инсталирајте го возачот заедно со контролната апликација.

5. Вметнете го нано-ресиверот (минијатурен трансивер) во слободниот USB порт на лаптопот. Ако немате слободна порта, користете USB хаб за да го проширите бројот на портови.

6. После тоа, лаптопот ќе започне да го конфигурира драјверот на тастатурата. Почекајте до крајот на процесот. На крајот ќе добиете порака што покажува дека тастатурата е конфигурирана и подготвена за употреба.

7. Проверете ја работата на тастатурата со отворање на документот и пишување на тест порака, при користење на сите копчиња на тастатурата (броеви, букви, функционални копчиња ). Проверете го одговорот на притискање на "Caps Lock".

Bluetooth тастатура

1. Ако вашиот лаптоп има Bluetooth 2.0 безжичен модул, инсталацијата ќе биде малку полесна. Преземете го драјверот за безжична тастатура на системот.

2. Активирајте го Bluetooth модулот со притискање на специјално копче (видете го упатството за лаптопот) и почекајте инсталацијата да заврши. Кога ќе го притиснете копчето (индикаторот е активен), вашиот лаптоп ќе може да се поврзе со тастатурата.

3. Десно-кликнете на иконата на тастатурата на работната површина и одберете ја опцијата за поврзување со безжична тастатура "Пар. На уредот". Следете ги инструкциите додека тастатурата не е целосно подготвена за употреба.

Заклучок

Ако тастатурата не работи, проверете за физички и радио пречки на патот помеѓу радио модулите. Движете ги електромагнетните извори. Ако ова не помогне, погледнете го делот за решавање на проблемите од прирачникот на тастатурата или до службата за поддршка на производителот.

Во оваа статија, ќе покажам како да поврзете тастатура и глушец со компјутер или лаптоп со уреди со безжичен интерфејс преку Bluetooth или со жичен, со PS / 2 и USB конектори. Ќе ви кажам за сите карактеристики на врската и објаснете како да го направите тоа без да му наштетите на нешто.

Како да поврзете тастатура и глувче со USB интерфејс

Таквата врска можеби е наједноставна. И неодамна, USB интерфејсот на тастатури и глувци е чест. Во лаптопите и другите лаптопи, оваа врска е претежно.


USB интерфејс

Нема ништо тешко. Само земи ја жицата од глувчето или тастатурата и ставете ја во еден од бесплатните USB порти (оние каде што ќе го држите флеш-уредот). Компјутерот може да се остави.

Откако ќе го поврзете глувчето или тастатурата преку USB, вашиот оперативен систем почнете да инсталирате драјвери за уредот (сето ова се случува автоматски, вие не треба да правите ништо). И кога возачите се инсталирани, ќе се појави порака за ова. Сега можете да уживате.

Како да поврзете тастатура и глувче со интерфејс PS / 2

PS / 2 конектори се малку застарена метода за поврзување на тастатура и глушец, па дури и воопшто не е модерно матични плочи постојат такви гнезда. Најдени на стационарни компјутери или стари лап-топ компјутери. PS / 2 глувчето и тастатурата се кружен приклучок со шест нозе и заклучување.


PS / 2 интерфејс

PS / 2 конектори за тастатура и глушец со иста форма. Затоа, за да не се збуни што и каде да се поврзат, тие се направени различна боја . Приклучокот за глушец е обично зелен, треба да биде вклучен во зелениот приклучок на компјутерот. На тастатурата, приклучокот е виолетови, соодветно во виолетова боја. Правилно да го поврзете уредот ќе ви помогне да заклучите - тука е претставен во форма на пластична нога. Сè треба да падне на место.

PS / 2 конектори на компјутер обично се наоѓаат во задниот дел на случајот.

Кога го поврзувате глувчето и тастатурата преку PS / 2, бидете внимателни. Прво, не ги мешајте боите на приклучоците и приклучоците. Второ, не употребувајте сила, не притискајте, во спротивно ризикувате да ги уништат нозете, тогаш тие се тешко да се исправат. Или дури и да ги скршите. Трето, исклучете го компјутерот за време на оваа операција.

Исто така, постојат и комбинирани гнезда од две бои. Ова значи дека можете да го приклучите глушецот и тастатурата.

Како да поврзете тастатура и глувче со Bluetooth интерфејс

Ако ви треба за да поврзете безжична тастатура или глушец, најверојатно доаѓа со посебен Bluetooth модул кој се приклучува на USB. Неопходно е да го поврзете овој модул со компјутерот и да инсталирате драјвер за него (или ќе се инсталира автоматски). Потоа можете да го користите уредот.


Безжичен глушец и Bluetooth модул

Можете да поврзете безжична тастатура или глушец преку интегрираниот Bluetooth модул на вашиот компјутер. За да го направите ова, само треба да бидете сигурни дека тие се гледаат едни на други во своето радио поле.

© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008