И ако ... дефектен мерач на проток на воздух

  1. Цел, конструкција
  2. Видови и причини за дефект
  3. Дијагностика
  4. Методи за поправка
  5. Продолжете го ресурсот

Цел, конструкција

Мерач на проток на воздух со Пито цевка

Анемометар со топла филм со филмски мерач. Се состои од многу "нежни" елементи, така што се поправа само во фабриката.

Мерач на маса на воздух или сензор за масовно проток на воздух е уред кој го мери количеството на воздух што влегува во цилиндрите на моторот. Постојат неколку варијанти кои се разликуваат во методот на мерење. Порано дизајнот е мерач на проток со цевка Пито (т.н. тип на сечило). Принципот на неговото работење се базира на мерење на отстапувањето со проток на воздух на посебна плоча, на оската на која е монтиран потенциометар. Уредот личи на гас. Во зависност од брзината на протокот на воздухот, аголот на вртење на плочата се менува и, соодветно, на електричниот отпор на потенциометар.

Повеќе модерни дизајни на мерачот на проток имаат термоанемометриски мерач на проток на воздух. Принципот на неговото работење е како што следува. Во воздушниот тек има елемент за размена на топлина во форма на платинска жица. Колку е посилен протокот на воздух, потребна е поголема електрична енергија за да се одржи одредената температурна разлика помеѓу жицата и воздухот што тече околу неа. За да се отстранат наслагите на платинската жица (околу 0.07 mm во дијаметар), се обезбедува режим на самочистење, во кој, по запирање на моторот кој некое време функционира под оптоварување, се загрева за кратко време на температура од 1000-1100 ° C.

Најнапредните мерачи на проток се термоанемометриски со мерач на филмови. Тие имаат греење и мерење отпорници во форма на тенки платински слоеви депонирани на површината на силиконскиот кристал.

Исто така, се пронајдени мерачи со мерачи со вителски тип. Принципот на нивната работа се темели на мерење на фреквенцијата на турбуленции, кои се појавуваат на одредено растојание зад испакнатоста во ѕидот на каналот за влез. Вреди да се напомене дека во многу современи странски автомобили наместо мерачот на проток на воздух апсолутен сензор за притисок се користи во влезниот колектор.

Видови и причини за дефект

Во споредба со компримиран воздух, подготовките за автохемијата се поефикасни при чистење на современи мерачи на проток.

Носењето на тековните патеки е главната причина за неуспехот на "нож" мерачи на проток.

Секој дизајн на мерачот на проток има свои карактеристични грешки. За мерачи на проток на "сечилото", ова е носењето на тековните површини на потенциометри, формирање на мрсни наслаги на работните елементи. Влошувањето на потенциометарот ("пресече низ" тековната носечка патека) доведува до периодично исчезнување на електричниот сигнал, како резултат на тоа, пренос на искривени податоци до контролната единица. Масни наслаги и оксид на површината на каналот го попречуваат движењето на вентилот (тој е заглавен). Во случај на термоанемометриски мерачи на проток, причината за дефект може да биде недостатокот на негово напојување од внатрешната мрежа на возилото, како и неквалификуваното сервисирање на оваа единица. Дури и обиди да ги избрише работните површини со памучна волна може да го оневозможи мерачот на проток. Овој јазол не може да се сервисира и да не се repairable. Можете да ја проверите само веродостојноста на контактната врска, а во случај на контаминација, може да помогне да дува со компримиран воздух или да се мијат работните површини со специјални подготовки.

Дијагностика

Мерачот на проток се наоѓа помеѓу воздушниот филтер и гасот.

Покрај надворешните знаци во моторот, грешката на мерачот на проток на воздух може да биде пријавена од вградениот дијагностички систем. За жал, без дијагностичка опрема, не е секогаш можно да се прочитаат кодовите за грешки и да се утврди зошто индикаторската лампа на Check Engine е "вреска", затоа треба да ја контактирате станицата за работилница. Можно е да се увери во дефект на мерачот на проток, што го замени со очигледно добро. Ако има подобрување како резултат - причината е во мерачот на проток, нема подобрување - треба да погледнете во друга насока. Многу често, слично како и надворешните манифестации, доведува до истекување на воздух низ споеви или пукнатини во брановидното црево кое се протега од мерачот на проток до модулот за гас.

Методи за поправка

Со свиткување на плочите, можете да го поместите лизгачот на непакуваниот дел од патеката.

Најчесто, едноставно заменете го неисправниот мерач на проток со нов. Само мерачи на проток со питка цевка ("сечило" тип) се repairable. Нечистотиите и мастите наслаги кои влијаат на движењето на плочи се отстрануваат со помош

аеросоли за чистење на карбураторот. Понекогаш е можно да се поврати потенциометарот со поместување на неговата табла со контактна лента или свиткување на тековната плоча за колектор, така што врвот на контактот се движи по должината на непотвртениот дел од контактната лента. Понекогаш волшебниците предлагаат да го исклучат мерачот на проток од електронската контролна единица. Но, во овој случај, потрошувачката на гориво значително се зголемува. Термометометриските мерачи на проток во сервисната станица не се поправаат. Тие се обновуваат само во услови на поправка производство, на пример, Бош.

Продолжете го ресурсот

За да мерачот на проток на воздух да послужи подолго, постојат два начина - за да се смени филтерот за воздух навремено и да се следи техничката состојба на моторот (во некои стари енергетски системи, каде што цревото на всисниот систем на гасовите од картерот "се урна" пред мерачот на проток на воздух). Поправањето на моторот исто така може да спречи предвремено откажување на мерачот на проток, бидејќи абењето на клипните прстени и вентилните жлезди доведува до зголемување на содржината на маслото во гасовите на картерот, а тоа, пак, предизвикува делови од мерачот на проток да се затнат со мрсна цут.

Ако најдете грешка, ве молиме изберете фрагмент на текст и притиснете Ctrl + Enter .

© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008