И ако ... сјајните приклучоци се погрешни

  1. Цел и конструкција Мешавината на гориво-воздух во цилиндрите на дизел моторот се запали на температура...
  2. Причини за проблеми
  3. Дијагностика

Цел и конструкција

Цел и конструкција

Мешавината на гориво-воздух во цилиндрите на дизел моторот се запали на температура од 800-850 степени. Но, во ладен дизел мотор (помалку од 50-60 степени), невозможно е да се достигне таква температура само со компримирање на воздухот со клипови. Затоа, во дизајнот на овој тип на мотори се вградени светилки од чиј работен дел се наоѓа во комората за согорување за загревање на воздухот.

Главната задача на приклучокот за сјај е да го вклучите клучот за палење на првата положба што е можно побрзо за да стигнат до работната температура за да го загреете воздухот во комората за согорување. Свеќи се загреваат до 850-1300 степени за 2-30 секунди и во просек трошат струја од 8-16 засилувачи (односно 96-192 W). Времетраењето на тековното напојување на свеќата и вредноста на напонот се контролира со реле или специјална електронска единица. Откако "откупи" сијалица на торпедото, со што се забранува возачот да го вклучи стартерот, релето е уште некое време - продолжува да ги загрева свеќите 3 минути додека работи моторот. Сепак, некои модерни свеќи се исклучуваат од мрежата веднаш по исклучување на стартерот, бидејќи тие остануваат топли за времето потребно за загревање на моторот. Во најнапредните дизајни, електрониката ја следи температурата на моторот и ако ја препознае доволно топло, воопшто не вклучува свеќи.

Приклучокот за сјај е елемент за загревање сместен во куќиште и затворен со обвивка. Во наједноставен случај, тоа е спирала на огноотпорен метал. Покомплексни свеќи имаат два спирали од различни материјали. Со менување на нивната отпорност во зависност од степенот на греење, тие обезбедуваат автоматско одржување на температурата и избегнуваат прегревање без помош на надворешно реле.

Симптоми на проблемот

Во модерен дизел мотор, свежа свеќа со нормално управувачка контролна единица за неколку секунди се загрева до работната температура.

Недостатокот на греење на внатрешниот волумен на цилиндрите е најверојатно причина за тежок старт на дизел моторот. Сервисираниот мотор треба да се активира веднаш по стартувањето на стартот, од првите вртежи на коленестото вратило. Во топло време, неуспехот на една свеќа не е секогаш забележлив на почетокот, но првите минути по стартувањето на некои мотори (во зависност од моделот и состојбата) ќе работат нерамномерно, бидејќи процесот на согорување во ладен цилиндар ќе биде нарушен. Две проблематични свеќи веќе сериозно го комплицираат лансирањето. Неуспехот на три или четири свеќи одеднаш е малку веројатно, па ако моторот не почне, причината може да лежи во контролното реле или жици. Има автомобили кои имаат дефект на светилката за свеќа на контролната табла.

Со погрешни свеќи, топол (од 60 степени и повеќе) дизел започнува без проблеми.

Причини за проблеми

Млазницата не треба да "истура" дизел во еден поток директно на свеќата.

Свеќата не успева поради две причини: ресурсот на хеликсот е исцрпен (приближно по 50-75 илјади километри), или опремата за гориво е погрешна. Ако на стариот автомобил една свеќа одбие, треба да го промените остатокот - тие наскоро ќе бидат надвор од ред.

Погрешната опрема за гориво го скратува животот на свеќа, на пример загадената или истрошената млазница која насочува моќен прилив на гориво директно до работниот елемент на грејачот. Од ова во обвивката на грејачот е формирана дупка, а спиралата е уништена. Конечно, свеќата е лесно да се скрши со неквалификувана инсталација. Долгите приклучоци на многу современи мотори пауза кога се расклопуваат, бидејќи се држат до главата на блокот.

Погрешното контролно реле може да предизвика прегревање на свеќата - нивната обвивка е деформирана, се стопи, серпентина изгори. Самиот реле може исто така да "изгори", а жиците што доаѓаат од него може да се скршат или да се измамат поради неправилна инсталација по поправка.

Дијагностика

Дијагностика

Фактот дека свеќата е загреана и можете да го вклучите стартерот, ќе му кажете на изумреното сигнално светло.

Наједноставната дијагноза на свеќички е да ја провери нивната електрична спроводливост. Спиралата треба да спроведе струја, нејзиниот отпор во ладна состојба е во рамките на 0,6-4,0 Ом. Ако имате пристап до свеќи, можете сами да ги "извалкате": не секој тестер за домаќинство може да измери толку низок отпор, но секој уред ќе покаже присуство на прекин на грејачот (отпор еднаква на бесконечност).

Попрецизна дијагностика со карактеристики за следење на секој од спиралите веќе се произведени од специјалисти. Во присуство на бесконтактни (индукциски) амперметри, можете да направите без да ја расклопите свеќичката од моторот. Но, често е неопходно да се провери местото на специјален штанд и визуелна инспекција на работниот дел, што може да покаже знаци на прегревање - топење, деформација на врвот до негово уништување.

Во некои случаи, вклучувајќи го и одбивањето на сите свеќи одеднаш, може да биде неопходно да се провери електричната опрема на возилото. Имено - релејните свеќи и неговите синџири.

Игор Широкун
Фотографии Бош, Беру

Ако најдете грешка, ве молиме изберете фрагмент на текст и притиснете Ctrl + Enter .

© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008