Јава со приколка: нијанси и парични казни во 2018 и 2019 година

 1. Теорија на сообраќајни прописи
 2. Што треба да го знаете возачот?
 3. Казни за прекршоци

Сите нијанси и правила кога возите автомобил со приколка.

За да се вози автомобил со приколка со вкупна тежина поголема од 750 kg, категоријата "Е" мора да биде отворена во правата на возачот. Но, ова не е единственото барање што е наведено во правилата за работа на приколката и трактор.

Теорија на сообраќајни прописи

Според сообраќајните правила, можно е да се користи автомобил со приколка само под одредени услови:

 • На барање на сообраќајната полиција, возачот на инспекторот мора да достави документи со кои се потврдува правото на управување со приколката. Тие вклучуваат возачка дозвола со отворена категорија "Е" и документи за регистрација за приколката. Во Политика на автопатот мора да наведат дека автомобилот е со приколка.
 • Можно е да управувате со приколката под услов да има регистарски таблички.
 • Пред да замине, возачот мора да ја провери приколката за сервисирање. Можете да го инсталирате само ако автомобилот нема технички дефекти.
 • Не е препорачливо (но не и забрането) да го користите приколката на патишта со ограничена видливост.
 • На приколката треба да се инсталира осветлување. Во овој случај, барањето се однесува само на темното време на денот. Но инспекторите можат да најдат грешка без фенери и во текот на денот.
 • Приколката, како и товарот во него, не треба да ги блокира регистрите и лесните уреди.
 • Пред да заминете, се препорачува да се провери квалитетот на врските, гумите и присуството на подмачкување на подвижните делови.

Неуспехот да се почитуваат овие правила се однесува на кривични дела за кои се предвидени казни.

Што треба да го знаете возачот?

Во прилог на овие правила, возачот мора да земе предвид некои други информации:

 • Приколката го зголемува растојанието за сопирање и го влошува забрзувањето на автомобилот.
 • Не може да се надмине максималната брзина наведена во техничките документи за приколката и правилата на патот. Според сообраќајните правила, автомобил со приколка не треба да вози со брзина поголема од 90 km / h на автопатот и не повеќе од 70 km / h на други патишта.
 • Приколката може да се користи само за наменетата намена. На пример, невозможно е да се транспортираат луѓе.
 • Возачот мора да биде исклучително внимателен при обновување, вртење и маневрирање. Ако изберете погрешна брзина и растојание до друг автомобил, тогаш избегнувајте судир нема да работи.
 • Кога во свиоци, треба да се земе предвид дека радиусот на тркалата на приколката е многу помал од оној на автомобилот, односно стабилноста е помала.
 • При возење со голема брзина, приколката може да се движи од земја до друга, особено со густ сообраќај.
 • Товарот треба да биде поставен рамномерно во приколката, така што товарот на двете страни на цицачот е ист.
 • Почитувањето на наведените правила е неопходно за безбедноста на движењето на автомобилот со приколката.

Почитувањето на наведените правила е неопходно за безбедноста на движењето на автомобилот со приколката

Казни за прекршоци

Прекршувањето на наведените правила за возење со приколка подразбира административна одговорност и парични казни:

 • неточни испорака - 500 рубли според чл. 12.21 од Управниот законик;

 • недостатокот на информации за приколката во политиката на ЦТП - 500 рубли според дел 2 од член 12.37 од Управниот законик на Руската Федерација;

 • Неисправности на приколката или автомобилот - 500 рубли според чл. 12.5 Управниот законик;

 • недостаток на транзитни броеви на приколка - во согласност со став 2 од член 12.2, се изрекува парична казна од 5.000 рубли или лишување од права;

 • отсуството на отворена категорија "Е" во правата - 5.000 рубли според член 12.7 од Управниот законик.

Во отсуство на отворена категорија и осигурување на приколка под ОСАГО во случај на несреќа, при што причината за судирот беше пролизгување на приколката, возачот ќе мора да му ја надомести оштетената страна од сопствениот џеб.

Што треба да го знаете возачот?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008