Како да го форматирам SD картичката на Андроид

Капацитетот на меморијата на многу современи паметни телефони достигнува 64 гигабајти. Но, дури и таквото импресивно складиште може брзо да се затвори со датотеки. Музика, филмови со HD квалитет, стотици фотографии и документи - корисникот ја фрла сета оваа маса во паметниот телефон, додека во најнеповолниот момент системот сигнализира дека нема доволно меморија. Затоа, секој паметен телефон е опремен со слот за надворешна мемориска картичка.

Тестот беше изведена на двете форматирани картички. Еве како се презентирани резултатите од тестовите. Како што можете да видите, разликите се значајни. На пример, при снимање на 6 или 8 снимки, ние брзо го менуваме осветлувањето на сонце, или облаците на небото се движат брзо, овој пат може да биде огромна за шут.

Треба ли да се движам од "акција" на нешто побрзо? Речиси секој модерен gadget на мемориската картичка да работи правилно. На пазарот нуди десетици верзии на мемориски картички, и тие се разликуваат не само во цена и моќ. Ние веруваме дека оваа информација ќе биде корисна за голем број наши читатели.

, благодарение на што капацитетот за складирање може да се зголеми за повеќе од 100 GB. Сепак, понекогаш постојат случаи кога дури и таков едноставен и сигурен дел бара корисничка интервенција. Имено, форматирање на SD картичка.

Оваа потреба не се појавува премногу често. Како по правило, потребата за форматирање на SD картичка за Андроид се појавува во следните ситуации:

Критични грешки во датотечниот систем

"Бледи" на апликации на SD-картичката и неправилно снимени датотеки

Намалување на вкупниот волумен на картата поради грешка во секциите

Акумулација на непотребни датотеки

Мемориските картички се направени во три типа на големини. Речиси сите модерни лаптопи и компјутери се опремени со читачи на картички кои работат со овој тип на картичка.
Мемориските картички се направени во три типа на големини
Затоа, типот на картичката треба да биде избран во согласност со барањата на производителот на Вашиот уред.


Ова е многу важен параметар за било која мемориска картичка
Ова е многу важен параметар за било која мемориска картичка. Ова се должи на фактот што брзината влијае не само на цената, туку и на опсегот на уреди во кои може да се користи таква картичка. Оценките кореспондираат со брзината на читање. Брзината на снимање е обично два или повеќе пати пониска и се определува од класата на картичката.

Префрлување мемориска картичка на друг уред

Во нашата статија ние ќе разговараме за главните начини за чистење на мемориска картичка. Во секој случај, оваа постапка не треба да предизвика проблеми дури и за неискусни корисници. Видете исто така: Како да ја проширите меморијата на телефонот. Важно е да се запамети: пред да ја форматирате картичката, препорачливо е да се направи резервна копија Сите податоци на телефонот или изберете најмногу неопходни датотеки, бидејќи по форматирањето сите информации на SD ќе бидат неповратно изгубени. Како да ја форматирате SD картичката на Android во системските поставки Најлесниот начин да ја исчистите мемориската картичка е преку поставките на системот на Android. За да го направите ова, треба да извршите едноставен алгоритам:

Одете во Поставки

Изберете го предметот Складирање и USB-дискови

Кликнете на иконата за карта во долниот лев агол.

Отворете го паѓачкото мени

Изберете ги поставките

Кликнете на командата "Формат".

По неколку секунди, системот целосно ќе ја исчисти вашата microsd картичка за понатамошна употреба. Како да форматирате SD картичка на Андроид преку компјутер или лаптоп За да ги избришете сите датотеки од надворешна меморија, можете да користите десктоп компјутер или лаптоп. Предуслов за оваа постапка е присуството на надворешен или вграден читач на картички.

На денешниот пазар, повеќето таблети имаат вградена меморија и поддршка мемориски картички. Како по правило, вистинската разлика помеѓу перформансите на класите 6 и 10 не е толку голема што може да плати повеќе. Во овој случај, треба да бидете повнимателни. Факт е дека ако користите мемориска картичка од пониска класа отколку што е потребна за уредот, таа може да работи со некои проблеми, и можете да заборавите за снимање на квалитетно видео.

Конечно, некои совети за вас: одете на официјалната веб-страница на производителот на камерата и таму најдете упатството за користење. При изборот на мемориска картичка, обрнете внимание на производителот. Ние нема да го избереме најдоброто од најдобрите сега, но препорачуваме да купувате картички само познати брендови .

Ние ја ставаме SD картичката во читачот на картички

Отвори Explorer или менаџер на датотеки

Најдете надворешен диск

Кликнете на десното копче на глувчето

Изберете команда "формат"

Во прозорецот на процесот, кликнете OK.

Патем, со овој метод најлесно е да се копираат важни датотеки од картичка пред да се форматираат. Форматирање на SD картичка преку апликации во дигитална продавница Google игра Можете да преземете бесплатни апликации со кои SD картичката е форматирана во паметен телефон. Како по правило, тие се разликуваат само во интерфејсот, а главната функционалност на таквите комунални услуги е слична едни на други. Наједноставната програма може да се смета за Erase SD картичка. Оваа апликација има прилично минималистичко мени. Всушност, корисникот ја контролира услугата со користење на две копчиња:

Користењето на мемориски картички со карактеристики препорачани од производители на производи и произведени од добро познати брендови кои се грижат за нивната репутација и квалитетот на нивните производи ќе ви обезбедат многу можни проблеми. Тие може да вклучуваат нестабилно работење на Вашиот уред и последователниот ризик од губење на важни податоци од мемориската картичка.

Постои огромна разлика помеѓу бришење на сите фотографии на мемориска картичка и форматирање на нив, што повеќето луѓе не го разбираат. Добро правило се состои од форматирање на мемориски картички најмалку двапати годишно, во зависност од тоа колку често се користат. Но, зошто треба да ја форматирате картичката и да не ги избришете сите слики?

Наведете ја патеката до мапата

Избриши ја картичката

Покрај тоа, за да бидете целосно сигурни во резултатот на форматирање, можете да ја скенирате SD картичката со посебна апликација за чистење на смет, на пример, Clean Master. Употребата ќе ја провери картичката за можни преостанати датотеки, парчиња код и други "опашки" и ќе ја изврши финалната обработка на мемориската картичка. На кој телефон е најзгодно да се складираат датотеките Како што е споменато погоре, корисникот често не треба да ја форматира мемориската картичка. Најчестиот случај е да инсталирате картичка во нов паметен телефон и да ја претворите надворешната мемориска картичка во системска партиција. После тоа, вие не само што може да ги копирате датотеките на SD картичката, туку и да инсталирате апликации. Меѓутоа, ако корисникот треба постојано да чува голем број на податоци во својот мобилен уред, најбезбедно е да се подигне телефон кој ќе има цврста количина на внатрешна меморија и ќе овозможи проширување на складиштето од неколку десетици гигабајти со SD-картичка.

Кога постојано ја користите картичката, постепено ќе ги намалите неговите перформанси. Бришењето на сите фотографии не помага. Понекогаш треба да ја форматирате мапата за да започнете со свеж чешач. Потребно е малку подолго отколку бришење, но тоа е одлична навика за одржување.

Форматирањето на диск трајно брише сè на него, а потоа враќа директориуми. Пред да започнете со процесот, мора да бидете сигурни дека сè што е на него е создадено на хард дискот, бидејќи откако ќе ја форматирате картичката, таа ќе исчезне засекогаш. Изборот на формат во камерата.

Во исто време, достапноста на телефонот станува важен фактор. Ако gadget, во кој можете да зачувате импресивна количина на датотеки без да гледате назад, се стекнува за мала сума на пари, ова станува дополнителен тежок плус при купувањето. Во оваа смисла, препорачуваме да се обрне внимание на британската компанија Fly, чии производи од 2003 година ги задоволуваат највисоките барања на корисникот. Секој паметен телефон и бренд телефон ги комбинира сигурноста, високи перформанси, спектакуларен дизајн и убава цена. Меѓу новитети од 2017 година, треба да се истакне Fly Cirrus 13 LTE-паметен телефон, кој едноставно е создаден за чување на највредните датотеки во него. Впрочем, внатрешната меморија на gadget од 16 гигабајти може да се зголеми со SD-картичка до 64 GB.

Можете да ги форматирате мемориските картички со помош на камера или компјутер. Секоја камера е различна, но сите тие ја следат истата генерална структура. Ставете ја картичката во камерата, вклучете ја и префрлете се на режимот за репродукција. Отворете го менито и одете на опцијата која ви овозможува да ја форматирате картичката.

Кога ќе купите нова картичка меморија, секогаш треба да го форматирате во вашиот фото апарат пред да го користите. Така, системот за мапи ќе биде синхронизиран со камерата, што ќе му даде малку поттик во одделот за ефикасност. Исто така треба да го направите ова кога користите картичка што работеше на друга камера.

Дизајнерите на смартфонот посебно се грижеа за безбедноста на корисничките податоци. Прво, уредот е инсталиран најнова верзија Андроид оперативен систем 7 Нугат. Оваа "оска" не само што ќе обезбеди сигурна мулти-степенска заштита на информациите, туку и ќе ја минимизира потребата за форматирање на картичката поради грешки поради неговата интелигентна оптимизација. Второ, пристапот до датотеки е дополнително заштитен со скенер за отпечатоци.

Многу корисници честопати се соочуваат со ситуација кога, поради големиот број на податоци во паметниот телефон, процесорот почнува да се задушува и успорува. Компанијата лета и се предвидени за овој фактор. Fly Cirrus 13 е опремен со моќен 4-core процесор со 1,5 GHz, што ќе обезбеди стабилно и непречено функционирање на целиот софтвер, дури и при максимални оптоварувања. Процесот на резервна копија и пренесување на фотографии и видеа во FullHD резолуција може да потрае многу, особено кога станува збор за пренесување на податоци на облак. Во овој случај, можете да се потпрете на една богата литиум-полимерна батерија за паметни телефони на 2400 mAh. По целосно полнење, ќе овозможи до 4 часа за вршење на копирање кога е вклучен 4G-Internet или Wi-Fi. Во заклучок, вреди да се напомене дека ние кажавме сите начини како да форматирате SD картичка на Android 6 верзија. Факт е дека оваа функција е слична во речиси сите верзии на оперативниот систем. Само имињата на делот ќе бидат малку различни, на пример, "Мемориска картичка". Инаку, наведениот алгоритам за форматирање може да се примени на претходните или подоцнежните верзии на Андроид.

Треба ли да се движам од "акција" на нешто побрзо?
Но, зошто треба да ја форматирате картичката и да не ги избришете сите слики?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008