Како да го најдете вашиот стил

  1. Зошто стилот е толку важен?
  2. Како да го пребарувате вашиот стил

Неколку совети за оние кои сакаат да стекнат индивидуалност и да станат успешни во креативното поле.

Неколку совети за оние кои сакаат да стекнат индивидуалност и да станат успешни во креативното поле

Денес, потрагата по стил е збунета од некој кој, на еден или друг начин, е поврзан со креативна активност. Писатели, новинари, уметници, дизајнери, фотографи ... Не можете да ги наброите сите, но на почетокот на својата кариера сите се обидоа да најдат свој уникатен стил. Некој успеа, и некој мавташе со раката и зазема помалку креативен занает - менаџмент, на пример. Но, ако не сакате да ја напуштите креативноста, тогаш пребарувањето мора да продолжи.

Зошто стилот е толку важен?

Постои термин во модната индустрија - бренд ДНК. Тоа подразбира уникатна идеја, принципи и техники кои разликуваат одреден бренд од стотици други и им овозможуваат на купувачите да го препознаат на прв поглед. На пример, камелија и твид јакни во Шанел или црвен ѓон во чевли на Louboutin. Исто така, уникатниот стил на дизајнерот или фотографот ја прави неговата работа препознатлива. И ако вашата работа е препознаена, тоа значи дека вреди нешто. Со други зборови, уникатен стил е признавање, а препознавањето е директен пат до успех.

Шанел јакна

Прашањето за уникатен стил е особено релевантно сега, кога целиот свет е "инспириран" од истите ресурси (Pinterest, Tumblr, Instagram, итн.) И, волшебно, сите копираат едни со други. Во одреден момент почнувате да мислите дека сè е веќе создадено пред вас, и што и да правите - тоа нема да излезе од толпата, бидејќи споредбите со некои од големите не можат да се избегнат.

Кросовер   Landwind x7   , под карбонската копија го повторува стилот на екстериерот на Range Rover Evoque Кросовер Landwind x7 , под карбонската копија го повторува стилот на екстериерот на Range Rover Evoque.

Оригинал: Range Rover Evoque Оригинал: Range Rover Evoque

Се разбира, постојат примери кога луѓето воопшто не се мачат во потрага по уникатен стил, копирајте што некој друг направи добро пред нив и заработи добри пари. Потсетиме, на пример, на кинеската автомобилска индустрија со своите буџетски реплики, силно слични на модели на други брендови. Но, ако патот на плагијат не е за вас, тогаш треба да го идентификувате и подобрувате вашиот стил.

Како да го пребарувате вашиот стил

Како и обично, не постои единствена формула за потрага по индивидуалност. Сето тоа зависи од полето во кое работите, како и од природата на карактерот и личните карактеристики. Но, постојат некои универзални совети.

1. Имитирајте

Без разлика колку е чудно тоа звучи, но многу уметници и писатели почнаа токму со имитација (на пример, Рубенс ). Тие ја копираа работата на други познати уметници и на крајот го развија својот стил. Затоа, во имитирањето во почетните фази на креативниот пат нема ништо лошо. Напротив, тоа ќе ви овозможи да се реализирате како личност и да ве научи да ги разгледувате работите преку очите на различни луѓе.

2. Ставете ја раката

Дури и ако вашето чувство за убавина и индивидуалност веќе е видливо во првите проекти, не брзајте да се одморите на вашите ловорики. Стилот треба да биде усовршен и усовршен. Со текот на времето, кога ќе ги погледнете првите креации, ќе сфатите дека сте направиле одлична работа. Покрај тоа, ќе забележите: она што го сметате за вашиот уникатен ракопис на самиот почеток, се прероди како нешто ново.

3. Не плашете се од критики

Сите креативни луѓе болно ја доживуваат критиката. Креирањето на уметничко дело не ве мавта со лопата. Живееше со тоа, не спиеше ноќе, прецртано сто пати, и велат: "Fi, ова е како Васија Пупкин". Но, немојте веднаш да отидете на критиката со тупаници или да се повлечете во себе. Многу често, критиката ни овозможува да ја видиме работата со "свеж" изглед, да пронајдеме недостатоци и, во крајна линија, да направиме подобро.

4. Пробајте различни техники.

За да разберете дека работите подобро, прво мора да пробате сè. Можеби никогаш нема да сликаш хиперреалистични слики - добро, не твое. Но убавите апстракции ќе бидат лесно и природно добиени. Направете листа на жанрови и стилови што сакате да ги пробате, и направете барем една работа во секоја од нив. Веднаш ќе разберете кога ќе влезете во потокот - ќе добиете не помалку задоволство од работата отколку од контемплацијата на готовиот резултат.

5. Користете нови алатки.

Овој совет одекнува на претходниот, но не ја губи својата важност. Најверојатно, веќе сте почувствувале како креативните поединци зависат од алатките со кои тие работат. За да привлечете познат графички уредувач, фотографирајте со тестирани леќи, снимајте белешки со вашиот омилен пенкало - сето тоа е зона за удобност од која треба да излегувате од време на време. Може да потрошите повеќе време и напор користејќи необични алатки. Но докажаните алгоритми ќе исчезнат сами по себе, изложување на рамката, која е вашиот уникатен стил.

Наоѓањето на вашиот стил со конкуренција со илјадници талентирани конкуренти е многу тешко. Но, можеби ќе бидете малку уверени од сознанието дека ДНК од сите луѓе на планетата се совпаѓа со 99,9%, и покрај тоа, секоја личност е единствена. Природата го направи, што значи дека и ти имаш шанси 🙂

Поврзани

Зошто стилот е толку важен?
Зошто стилот е толку важен?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008