Како да го поврзете или зголемите телевизискиот кабел.

  1. Потребни алатки и материјали за продолжување на кабелот за антена
  2. Како да го продолжите ТВ-кабелот користејќи конектори "F"
  3. Како да се изгради коаксијален кабел користејќи сплитер
  4. Кога ви се потребни екстензии за кабел?

Здраво драги читатели на блогот страница. Неодамна, напишав неколку статии за инсталација. дигитална телевизија во земјата. Денес сакам да зборувам за тоа како да продолжам ТВ кабел ако е потребно да се префрли за подобар прием, или местото за инсталација на телевизорот не е погодно за удобно гледање на телевизиски програми.

Во статијата за про, веќе ја допрев темата за потребата од купување висококвалитетен коаксијален кабел за да се избегне можни проблеми со прием на сигнал. Но, јас ќе ви кажам што да правам и каква алатка ви треба да купите подолу, и јас навистина се надевам дека сè ќе биде што е можно подостапно и чисто.

Правилно извршената работа нема да влијае на квалитетот на примениот сигнал. Ако се случија дефекти или квалитетот се влоши по работата, тогаш вреди да се проверат сите врски и да се процени како квалитетни материјали биле стекнати.

Потребни алатки и материјали за продолжување на кабелот за антена

Ако треба да го преместите ТВ-уредот во друга просторија, или во аголот на просторијата недостасува должина на жица и постои прашање за купување на дополнителен сегмент. Пред да одите во продавницата, внимавајте да ја испитате постоечката, да ја процените дебелината на централното јадро, да ја напишете ознаката, и најдобро да го отсечете едно парче за јасен пример при купувањето.

Според мое мислење, постојат само две оптимални начини за продолжување Антенски кабел . Првиот е со користење на "F" конектори, а втората користи "сплитер" за можни понатамошни инсталации на неколку уреди.


Првиот е со користење на F конектори, а втората користи сплитер за можни понатамошни инсталации на неколку уреди

Нема да ви кажам за лемење, бидејќи ова е прилично комплицирано прашање и изградбата на ТВ-кабелот со лемење е тешко да се постигне соодветен бран отпор, а самата раскрсница ќе биде многу кревка.

Па, да ги разгледаме двете опции во ред.

Како да го продолжите ТВ-кабелот користејќи конектори "F"

За овој метод, потребни ни се два ф конектори и една f-врска. Пред да започнете со градба, жицата мора да биде "пресечена". За да го направите ова, внимателно отстранете го горниот школка без оштетување на екранот. На екранот плетенка е извртени и се наведнуваат во насока на кабел. Ја отстрануваме изолираната пена, со што ја изложуваме централната вена. Приближната должина на ослободеното јадро треба да биде околу еден и пол сантиметри.

Таквата операција мора да се изврши на двата краја што сакате да се сврзете. По извршените операции, ги земаме f-конекторите и нежно пресвртуваме на жицата така што централната жица не контактира со надворешниот екран и излегува од конекторот еден сантиметар.
Таквата операција мора да се изврши на двата краја што сакате да се сврзете

За подобра фиксација, зглобот може да се завитка со лента која нема да дозволи вашиот производ да се урнат за време на виткање и деформација.

Ова беше првиот начин да се прошири кабелот за антена. Сега предлагам да ја разгледаме втората опција и по мое мислење, попрактична.

Како да се изгради коаксијален кабел користејќи сплитер

Ајде прво да разбереме што е сплитер и за што е.

Сплитер е кутија со мали димензии со еден влез и неколку излези. Сплитер е дизајниран да ја разградува поврзаната антена на неколку телевизори, или со еден кабел. При изборот на соодветен уред, треба веднаш да го одредите бројот на поврзани телевизори, така што нема слободни приклучоци.

Без да заминам од темата на статијата, сакам да кажам дека сплитер исто така може да се користи за да се изгради телевизиски кабел, кој по мое мислење е попрактичен.

За почеток, таков уред мора да биде цврсто фиксиран на рамна вертикална или хоризонтална површина (места за прицврстувачи се присутни) и само по тоа да продолжат со директна инсталација. Всушност, овој метод за проширување на антената кабел е сличен на претходниот и затоа нема да повторам многу. Вие, како и во првиот случај, мора да употребите два ф конектори врзани на краевите. Потоа ја поврзуваме жицата што доаѓа од антената до влезот на сплитер и ќе го поврземе делото што ќе ја прошириме линијата до излезот. Всушност, ова е истиот f приклучок само со можност за понатамошно разгранување.


Тоа е целата информација за продолжување на кабелот за антена Тоа е целата информација за продолжување на кабелот за антена. Ако според вашето мислење написот не изгледа комплетен и барате други решенија за проблемот, тогаш лесно можам да го дополнам, само по мое мислење ова се двете главни и најмногу лесни начини решавање на проблемот. Во прилог на горенаведеното, предлагам да прочитате статија за општиот само-развој, бидејќи ова прашање се појавува доста често при преуредување на мебел во стан или движење. За јасност и консолидација на материјалот, предлагам да го следам соодветното видео.

Денес, речиси секој стан има повеќе од еден телевизор. И за нивната хармонична работа кога поставувате телевизиски кабел, треба да се поврзете со една антена. Во овој случај, за време на инсталацијата, ќе ви требаат папа-мама конектори, сплитери, или со други зборови раздвојувачи и А-конектори.

ТВ сплитер е еден од главните уреди за поврзување на неколку телевизори со една антена во исто време. Кога го купувате, треба да обрнете внимание на бројот на излези. Веројатно е подобро да се купат повеќе за 1-2, без разлика каде сакате да купите дополнителна телевизија. Исто така, при купување на сплитер, важно е да се обрне внимание на неговата слабеење перформанси, треба да се утврди однапред местото за да го инсталирате.

Прашањето за продолжување на телевизискиот кабел се решава со помош на конектори "папа-мама". Конекторот "мајка" е отстранлив приклучок, "машкиот" приклучок е приклучок. Продолжувањето на жицата се јавува како резултат на поврзување на отстранлив приклучок со приклучок. Тие исто така се користат како жица која го поврзува ТВ со телевизиски излез, т.е. како patchkord.

F-конектори се ставени коаксијален кабел кога е инсталиран со ТВ-опрема. Тие се поделени на навој и стегање. Прилично е едноставно да се стави кримниот конектор, тешкотијата ќе се појави со неговото обновување. Се монтира со алатка за стегање. Приклучокот со навој може да се отстрани, благодарение на внатрешниот навој, се прицврстува на телевизискиот кабел.

Шемата за продолжување на телевизискиот кабел изгледа вака:

Првично, неопходно е да се одреди кој ТВ кабел сте го поврзале со станот - цврста жица или заглавувам. Следно, треба да купите кабел за продолжување. Не е важно дали ќе купите кабел неколку метри подолго. Главната работа не е пократка. Важно е тоа да биде од ист тип како што е доведен до вашиот стан, т.е. со една или повеќе вени во центарот. Кабел за продажба во специјализирани продавници за продажба на телевизија и радио. Исто така е потребно да се купат 2 F конектори и 1 јас, со други зборови, 2 "тато" и 1 "мајка", можно е да се користи комбинираниот "татко-мајка" конектор. Може да се користи Антенски засилувач наместо на конекторот тип "мајка". Треба да се користи во случај на губење на сигнал или со голема должина на кабел. Користејќи го комбинираниот конектор, го поврзуваме еден крај на кабелот со "таткото", вториот со "мајката".

Можно е да ја продолжите ТВ жицата користејќи го адаптерот "F приклучок - F приклучок", т.е. како "телевизиски кабел татко-тато".

Пред инсталацијата се подготвува стар и нов кабел, и двете рабови се отсечени, а околу 15 мм од горниот изолационен слој е отсечен. Со плетенка на кабелот, кој мора да се завитка назад, мора да бидете исклучително внимателни. Отстранувајќи ја фолијата и изложувајќи ја централната жица, ставете го кабелот во машкиот конектор (тип F) и извртувајте го целиот пат. Важно е дека јадрото паѓа во конекторот. Плететата треба да се прицврсти помеѓу жичаната обвивка и телото на конекторот. Вториот кабел е исто така поврзан со користење на F-тип конектор.

Централните проводници мора да се скратат така што не повеќе од 5 милиметри излегуваат од приклучокот F. Следно, поврзете ги краевите на еден и вториот кабел со F приклучоци користејќи адаптер "F приклучок - F приклучок". Доколку е потребно, на овој раскрсница може да се инсталира сплитер за испраќање сигнал до неколку ТВ-точки. Исто така, можно е да се поврзе телевизиски кабел користејќи лемење. Како што можете да видите, нема ништо тешко кога се проширува или проширува ТВ-кабел, главната работа е точноста и вниманието!

Упатство

Кога го продолжувате кабелот, најпрво погледнете го централното јадро. Ако таа од една маст бакарна жица , користете два обични F-приклучоци и еден I-конектор, можете да ги купите во било која продавница за продажба на телевизиска опрема.

За добра врска, треба да подготвите кабел за F-приклучокот. Прво, свртете го врвот на кабелот правилно. Потоа извадете 15 милиметри изолација. Направете го тоа внимателно за да не ја оштетите плетенката. По отстранувањето на изолацијата, завиткајте го капакот назад, извадете ја фолијата под неа.

Отстранете десет милиметри изолација околу централното јадро - тоа е, оддалечете ја централната жица на сантиметар. Сега навртувајте го F-приклучокот докрај, со обвиткана обвивка направена помеѓу телото на конекторот и надворешната обвивка на кабелот.

Централната жица која излегува надвор од надворешниот раб на F-конекторот треба да биде нежно изгорена со клешти - така што ќе излегува само 2 милиметри. На ист начин, подгответе го крајот на второто парче кабел. Откако ќе завршите и двете F-приклучоци, поврзете ги со I-конекторот. Кога ги навртувате F-конекторите, внимавајте да нема краток спој помеѓу обвивката и централното јадро.

Ако централната жица на кабелот е заглавена, ќе ви бидат потребни конектори за овој тип на кабел. Исечете неколку сантиметри кабел и однесете го со вас во продавницата - ова ќе ви овозможи да го изберете вистинскиот конектор.

Можно е да се прошири кабел со повеќежилен централен проводник со лемење. Со правилно лемење Не постои видлива деградација во квалитетот на сигналот. Прво, отстранете три сантиметри надворешна изолација од краевите на каблите што треба да се поврзат. Потоа, на еден кабел, откријте го плетенка на должина од 20 милиметри, испреплетувајте во четири снопови и внимателно конзервирајте.

На вториот кабел, внимателно исечете го обвивката 15 милиметри. Останатите 5 милиметри калај. Направете го тоа внимателно за да не се стопи изолацијата под обвивката. Централните јадра на каблите залепите за 15 милиметри, отстранувајќи ја изолацијата на две парчиња. Свртете ги централните јадра и внимателно залемени. Ставете две изолациони ленти на централното јадро и изолирајте го, со топење на изолацијата со рачка за лемење.

Прицврстете ги четирите плетенки од првиот кабли за кабел до конзумираните 5 милиметри од втората кабелска плетенка. Ставете дел од сечењето по изолацијата од истиот кабел на раскрсницата и лепете го со кабелската изолација. И покрај фактот што лепењето може да се добие доволно квалитетна врска, најдобриот резултат се постигнува кога се користат F-конектори. Овој метод е многу помалку време, па затоа е подобро да го користите, изборот на вистинскиот конектор за вашиот постоечки кабел.

Ако вашиот телевизор се наоѓа на значително растојание од телевизиска антена или од кабел сателитска телевизија , потребно е малку напор за продолжување на кабелот. Во овој случај, нема потреба да се преместите мебелот со опремата.

Ќе ви треба

Антенски кабел;
- F-приклучок;
- I-конектор;
- Антенски засилувач;
- рачка за лемење;
- лемење;
- изолација лента.

Спонзорирано со ставање на статии на P & G на тема "Како да го продолжите кабелот за телевизорот" Како да поставите воздушна антена Како да изберете антена сплиттер Како да поврзете кабел со антената

Упатство


Погледнете кој кабел за антена е поврзан со вашиот стан. Ова може да биде кабел со еден проводник или заглавувам жица во центарот. Купете дополнителен ТВ-кабел со потребната должина, пред-мерење и додавање на неколку метри. Неопходно е истиот тип како што е веќе достапен. Ова обично може да се направи во било која продавница која продава телевизиска и радио опрема, или на радио-пазарот. Купи два F-и еден I-конектор, т.е. два конектори како "татко" и еден тип "мајка". Можете исто така да користите еден пап-матирен приклучок. Подгответе ги двата кабли. За да го направите ова, прецизно исечете го работ на кабелот, нежно отсечете околу 15-20 милиметри од горниот слој за изолација. Главната работа не е да се оштети кабел обвивка. Исто така внимателно завртете го капакот назад, извадете ја фолијата која го покрива кабелот. Изложувајте ја централната жица со исклучување на изолацијата од 10-15 милиметри. Обидете се да не го скршите или исечете со негрижно движење. Вметнете го кабелот во машкиот F-конектор. Завртете го целиот пат. Во исто време, јадрото кабел јадрото треба да падне во испакнатиот централен конектор, а завиткан плетенка ќе биде прицврстена помеѓу надворешната обвивка на кабелот и телото на конекторот. Мал фрагмент од жицата на централниот проводник ќе излезе надвор од надворешниот раб на конекторот. Исечете го со ножици или ножеви, оставајќи околу 2-3 милиметри. Слично, поврзете го вториот кабел. Сега поврзете ги двата машки F-приклучоци едни на други користејќи го женскиот I-конектор. Наместо I-конекторот, можете да користите специјален засилувач на антената. Има влезови за поврзување на F-конектори. Таквиот засилувач е потребен ако кабелот е долг и моќта на сигналот е изгубена. Кога користите соодветен конектор, поврзете еден кабел со F-приклучокот, а вториот на ист начин на I-конекторот. Можете да лемење на жиците едни со други со помош на лемење и лемење. Бидете внимателни да не ги кратите жиците меѓу нив. Колку е едноставно

Други поврзани вести:


Потребата за зголемување на ТВ-кабелот најчесто се случува кога го преместувате ТВ-уредот на друга локација во собата. За да не се деградира квалитетот на сликата, кога продолжувањето на кабелот треба да следи одредени правила. Спонзорирано со ставање на P & G статии на "Како да поврзете ТВ кабел" Упатство 1 Кога


Вториот, па дури и третиот телевизор дома не е луксуз, туку составен дел од удобниот живот. Но, за да уживате во целост, неопходно е правилно да го поврзете разделувачот на антената. Ќе ви треба - антена сплитер; - кабелска телевизија; - приклучоци; - нож. Спонзор на поставеност

Антена мајстори на нашата услуга имаат големо искуство за зголемување на кабелот од телевизиски антени од било кој тип. Антена луѓето патуваат до наведената адреса на денот на повикот, ја прават целата работа поевтино и со гаранција. Ние работиме во Москва и Московскиот регион, во секое време прифаќаме апликации од клиенти секојдневно.

Кога ви се потребни екстензии за кабел?

Жица на антената се продолжува кога телевизорот се преместува или телевизиската антена се преместува на друга локација (на пример, од фасадата до покривот или до јарболот на антената).
Зошто не се препорачува да се користат готови продолжни кабли?

Денес, продавниците продаваат готови полнила, главно направени во Кина. За нивно производство, незаштитената тенка жица со слаба изолација, која пренесува сигнал со загуби и брзо не успее за време на работата.

Што е вклучено во цената на услугите?

Цената вклучува:

  • доаѓањето на господарот;
  • зголемување на ТВ жицата, поврзување и проверка на работата на телевизорот;
  • кабел маскирање во кабелскиот канал или прицврстување на ѕидот;
  • потрошен материјал - кабел, f-приклучоци, конектори, приклучоци.

Како се случува врската при проширување на ТВ жицата?

За градење ние користиме F-конектори и конектори. Сите врски ги извршуваме квалитативно, ги изолираме сигурно, обезбедувајќи пренос на телевизискиот сигнал без загуба. Ние секогаш се обидуваме да го избереме телевизискиот кабел кој најдобро одговара на параметрите на веќе поставените. За градба ние користиме заштитен коаксијален кабел произведен од Cavel или Rexant. Ако по продолжувањето на должината на кабелот се покажало дека е значајно и постои веројатност за губење телевизиски сигнал - Инсталирајте го засилувачот. Сите делови на ТВ-кабелот, поставени околу станот или куќата, уредно зацврстени со каиши или извадете ја платформата, без да оставите недостаток.

Кога ви се потребни екстензии за кабел?
Зошто не се препорачува да се користат готови продолжни кабли?
Што е вклучено во цената на услугите?
Како се случува врската при проширување на ТВ жицата?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008