Како да изберете велосипед за дете и тинејџер (од 3 до 14 години)

  1. Висина и големина на појавување
  2. Детски велосипед прилагодување
  3. Градација по возраст - полесен избор

Порано или подоцна, секој родител почнува да го мачи прашањето: како да го избереме најдобриот велосипед за детето? Секоја година има се повеќе и повеќе сорти, и станува сè потешко да се движите низ нив.

Ние зедовме неколку практични совети кои ви кажуваат како да изберете детски велосипеди во согласност со возраста на детето и други карактеристики на идниот велосипедист.

Висина и големина на појавување

Постои универзално правило кое се однесува подеднакво за возрасните и децата: ако стоите на релативно рамна површина, држете го велосипедот помеѓу нозете, растојанието од рамката до половината треба да биде околу 10 сантиметри. Прво, тоа ви овозможува да изберете оптимална големина за соодветен раст, и второ, тоа е гаранција за безбедно движење, бидејќи во вонредна ситуација ќе биде многу полесно да скокнете.

Постои посебна табела која покажува како да изберете велосипед за дете по висина. На пример, ако зборуваме за такви детали како тркала, а потоа со висина до 100 сантиметри, се препорачува големината на тркалото од 12 инчи (обично овие се модели на возраст од една до три години). И ако детето е веќе околу 7-9 години и неговата висина варира од 120 до 135 см, тогаш големина од 20 инчи е совршена.

Порано или подоцна, секој родител почнува да го мачи прашањето: како да го избереме најдобриот велосипед за детето

Детски велосипед прилагодување

Како да одберете и купите велосипед за дете од 3 години, така што во блиска иднина да не трошите пари за купување на нов? Модерните модели се опремени со посебен систем на прилагодување на разни компоненти, така што вие не само што може да прилагодите возило со две тркала на специфичните физиолошки карактеристики на детето, туку и да го продолжите животот на моторот. Да се ​​задржиме на следните елементи:

  1. Местење на седиштето За да го направите ова, контролирајте го нивото на цевката на седиштето, што е одговорно за позицијата на седиштето. Тоа ќе биде точно ако, додека седите на велосипед, детето со педалата спуштено до минималната положба, лесно ќе стигне до средината на ногата, целосно да ја исправа ногата. Ако нешто не е во ред, лесно можете да направите корекција на саканата позиција.
  2. Волан. Правилно поставениот управувач придонесува за формирање на рамен став, а исто така е одговорен за безбедноста и удобноста. Во никој случај детето не треба да се наведнува силно за да го држи воланот, ниту пак да се судри со него со колена. Присуството на прилагодливото управување - една од најважните карактеристики при изборот на велосипед за дете.

Градација по возраст - полесен избор

За олеснување на изборот, сите возрасти се поделени во посебни групи со специфични карактеристики и нијанси:

  • од 1,5 до 3 години. Ова е вид на играчки велосипед, често опремен со разни видови на забава, било да е тоа знамиња, високотонци, музички панели и многу повеќе. Сепак, безбедноста мора да дојде прва. Како сопирачка, приоритет се дава токму на стапалото, бидејќи не е лесно да се навикнеш на прирачникот од прв пат (и на таа возраст велосипедот е дефинитивно првото дете во животот на детето). Воланот мора да има ограничувач, кој ќе ја исклучи можноста за негово ротирање до цели 360 степени, што не е безбедно за дете од оваа возраст. Конечно, заштитата на ланецот ќе ги спречи фрагментите на облеката да влезат во него.
  • од 3 до 5 години. Важно е да имате синџир на заштита, производителите обезбедуваат максимална леснотија на изградба. Бидејќи детето е поинтелигентно и искусно, важно е да може да се забрза, што е обезбедено со лесно ротирачки тркала.
  • од 5 до 7 години . Изберете велосипед за дете од 7 години станува потешко. Факт е дека од овој момент е можно да се трансплантира искусно бебе со голема брзина. Присуството на двете рачни и педални сопирачки ќе ја поедностави задачата, олеснувајќи да се навикнеш на т.н. механизам за менување на рачниот менувач на v-сопирачката. Велосипедот сеуште не е специјализиран, но станува се повеќе како возрасен: има прекинувачи за брзина, предна вилушка со амортизер, итн. Најважно е присуството на поврзаност со Шимано - тоа е еден вид гаранција за квалитет и безбедност.
  • од 7 до 14 години. Во овој случај, веќе размислувате како да изберете тинејџерски велосипед. Во принцип, моделите на оваа група се доста слични на возрасните колеги, со единствена разлика што имаат помала тежина и големина, а исто така недостасуваат и некои функции. Тие имаат амортизери, кои се особено корисни при возење на нерамни терени, рачна сопирачка со неколку брзини (од една до 20 или повеќе).

Материјалот од кој е изработена рамката ќе ви покаже како да изберете тинејџерски велосипед за момчиња и девојчиња: на пример, тежината на алуминиумскиот модел е 2-3 kg пониска од челичниот модел, додека издржливоста и сигурноста ги исполнуваат стандардите, така што алуминиумот ќе биде одлично решение за двата пола.

Покрај тоа, во фаза на избор и купување велосипед за тинејџер на возраст под 14 години, вреди да се слуша сопственото мислење, бидејќи секој модел е индивидуален, и далеку од секој поединец ќе одговара на физиолошките карактеристики на поединецот. Главната работа е дека самиот велосипедист е удобен.

Одете во директориумот

© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008