Како да ја изберете вистинската велосипедска касета

 1. Касета за велосипеди - цел, принцип на работа, различни модели
 2. Касетите за велосипеди се разликуваат по неколку критериуми:
 3. Постојат 5 видови на касети по дизајн.
 4. Како да изберете касета за вашиот велосипед
 5. Како да одржувате касета
 6. Каде да купите?

Касетата припаѓа на мали, но исклучително важни јазли на велосипед. Тоа во комбинација со други елементи на пренос овозможува мала промена во мускулниот напор за да обезбеди прилично широк спектар на брзини за трки и возење на груб терен, подеми и падови.
Касетите кои се состојат од одреден број ѕвезди со различни дијаметри со поголем или помал број на заби на нив се погодни за различни видови велосипеди и стил на возење.

Покрај рамката и тркалата што ја формираат основата на конструкцијата на велосипедот, таа се состои од голем број мали, но подеднакво важни компоненти, контроли и синџир диск кој ја претвора мускулната енергија на циклонот потрошени за педање на вртежниот момент на задното тркало.

Така што е можно да се развие значителна брзина со помалку трошоци на мускулната енергија, преносот на ланецот е опремен со механизам за менување на брзини, кој се состои од две групи ѕвезди со различни дијаметри и прекинувачи. Ланецот минува низ предните и задните ѕвезди. Предните ѕвезди се комбинираат во систем на кој се прицврстени конецот и педалите, а задните ѕвезди - во касета.

Касета за велосипеди - цел, принцип на работа, различни модели

Касета за велосипеди - цел, принцип на работа, различни модели

Касетата за велосипеди е јазол што се состои од збир на задни ѕвезди на пренос и прегради помеѓу нив (во некои дизајни). Касетата е фиксирана на задната глава на тркалото. За негова инсталација, се употребува прицврстување, за прицврстување - орегла за заклучување (задржувачки прстен).

Ѕвездите (сите или поединечни, во зависност од дизајнот) се прикачени на елементот за зацврстување со жлебови, а има и изданија на телото на држачот од соодветната конфигурација, со што се обезбедува правилна инсталација на касетата. Кај модерен модел на велосипеди, касетата ја врши истата функција како кај старите или евтини велосипеди - прескокнувач. Касетата е посложена, висококвалитетна и функционална локација.

Касетата е вклучена во преносот на сила што ја применува велосипедистот до ротацијата на педалите од ланецот до задниот дел, при менувањето на преносот на преносот. Ова е јазол на кој зависи брзината на велосипедот. Бројот на ѕвезди во касетата одговара на бројот на брзини (запчаници). Касетата може да се состои од различни броеви на ѕвезди, од 7 до 11, ѕвездите, пак, се разликуваат по дијаметар и број на заби.

Со помош на задниот прекинувач на брзини, ланецот се пренесува на различни ѕвезди на касетата. Ова го менува степенот на пренос, односно односот помеѓу бројот на заби на предната (водечка) ѕвезда, која е дел од системот, и задниот дел (роб), кој е дел од касетата.

Колку е поголем брзинскиот сооднос, толку е поголема брзината може да се развие, но исто така се потребни повеќе напори. Аматот за пренос на пренос кога има помалку заби на возењето ѕвезда отколку на управувачот, се користи за тешки делови со лабава почва или стрмни качувања, обично за кратко време. Фрлање на синџирот на различни ѕвезди, можете да изберете оптимална брзина за секој сегмент на трасата.

Касетите за велосипеди се разликуваат по неколку критериуми:

 • од бројот на ѕвезди и нивниот опсег
 • компатибилност со систем на глави и тип на велосипед
 • со дизајн
 • од материјал

Бројот и опсегот на ѕвезди се рефлектира во означувањето на касетата. Значи, означувањето на 11-36Т 10-брзината значи дека касетата се состои од 10 ѕвезди, најмалата има 11 заби, најголема - 36.

Бројот на ѕвезди во касетата може да варира од 7 до 11, но денес се најчести касети со 8-10 ѕвезди, во постарите модели се користат седум брзински касети, а за 11 ѕвезди се произведуваат само Campagnolo и се компатибилни само со вдлабнатини на овој систем. Бројот и опсегот на ѕвезди зависи од типот на моторот на кој може да се монтира касетата.

За патни велосипеди, касети со бројот на заби на помала ѕвезда се 11, на поголеми 22-27. За планината помалата ѕвезда во касетата треба да има 11-12 заби, најголема - 28-36. Касетите со ознаки 12-27Т се сметаат за транзитивни. Касетите со 11 ѕвездички се користат само на велосипедските патеки на Campagnolo. Означувањето обично укажува на тоа кој систем за прикачување е компатибилен со оваа касета.

Постојат 5 видови на касети по дизајн.

 1. Соодветни. Ѕвездите се меѓусебно поврзани со навртки или завртки, што овозможува замена на поединечни ѕвезди во случај на абење. Ова е најприфатливиот дизајн, неговите недостатоци се со висока тежина и подложност на контаминација.
 2. На пајакот. Од 2 до 6 ѕвезди, неразделно меѓусебно поврзани со пајакот од легура. Се карактеризира со мала тежина и помалку загадена
 3. На неколку пајаци. Секој пајак комбинира 2-3 ѕвезди, овие јазли се комбинираат во касета, поединечните јазли може да се заменат
 4. OpenGlide. Монолитниот конусен дизајн со заби, најмалата ѕвезда е помалата основа на скратениот конус, од оваа страна касетата е затворена со алуминиумско капаче. Во капакот има дупка дизајнирана да контактира со касетата со барабанот на хаб, втората точка на контакт во малата ѕвезда. Овие касети се наменети исклучиво за патни велосипеди.
 5. X-купола. Како и претходниот дизајн, развиен од SRAM, тој се одликува со својата мала тежина поради комбинацијата на различни материјали. Најголемата ѕвезда е направена од алуминиум, има свои слотови за инсталација на барабанот, се уште постојат слотови во најмалата ѕвезда. Средните ѕвезди се комбинираат во монолитна структура, изработени од една челична лента со хромирани и молибденски адитиви, овој блок е фиксиран помеѓу големите и малите ѕвезди, со што се прави контакт со слободното тркало

Материјал на касета

X-Dome касетите користат и челик и алуминиум, но за повеќето касети, се користи еден од овие метали. Покрај тоа, касетите може да се направат од легура на титаниум.

 1. Челичните касети се одликува со оптимален сооднос на цврсти карактеристики и трошоци, за заштита од корозија, челикот е хромиран, никел-обложен или обложен со друг состав. Одделението за челик и додатоците влијаат на силата и издржливоста на касетите, како и нивната цена.
 2. Алуминиумските касети имаат најмала тежина, но тие се инфериорни во силата и ресурсите на челичните и ги надминуваат во цена. Касетите со анодизирана алуминиумска легура се популарни кај Weitwinners, кои се обидуваат да ја олеснат тежината на конструкцијата што е можно повеќе.
 3. Титан легура е полесна од челик, но потешка од алуминиумска легура, има значителна сила и отпорност на абење, но најскапите касети

Како да изберете касета за вашиот велосипед

Како да изберете касета за вашиот велосипед

Велосипедот се продава со касета, но периодично постои потреба да се замени овој јазол. Ова се должи на абењето на ѕвездите, кои ги избришаа забите, лизгањето на ланецот може да сигнализира дека е време да се смени касетата. Но понекогаш замена на касетата е диктирана од фактот дека велосипедистот оди во друг регион со поинаков терен и тип на почва, планира да го совлада различниот стил на возење.

Во првиот случај, можете слободно да изберете касета со етикета слична на старата, со ист број брзини и опсег на ѕвезди, и ако сакате да експериментирате, тестирајте производи од друг производител, друг материјал. Во вториот случај, промената на бројот и опсегот на ѕвезди е оправдана.

Првото нешто на кое треба да обрнете внимание е типот на велосипед, планина или пат и системот за прицврстување. Кои касети на кој се вклопува велосипедот, опишани погоре. Исто така мора да ги разгледате вашите финансиски можности, но запомнете дека скапите ленти се посилни и потрајни. Ако не е приоритет да се минимизира тежината на велосипедот, не трошете пари на титаниум и алуминиумски касети, подобро е да купите поскапо од челичните. Тука цената е директно пропорционална со ресурсот.

Од конструктивна гледна точка, вреди да се обрне внимание на касетите на неколку пајаци, тие се полесни од вообичаено склопувачки, помалку склони кон контаминација и ви дозволуваат да ги менувате поединечните јазли, а не целата касета. Така, иако таквата касета ќе чини повеќе, таа треба да трае подолго.

Колку повеќе стилови го користи лицето, толку е покомплексна релјефот на патот што тој поминува, толку повеќе ѕвезди во касетата е поцелосно да се имаат. Поголем број на ѕвезди значи поголем опсег, неспокојно менување на брзините. За рамен терен, е помал број на ѕвезди е доволно, за скршен терен им е потребно повеќе. Бројот на ѕвезди треба да кореспондира со синџирот, тесните синџири се наменети за касети со голем број ѕвезди, 9-11, ако синџирот е широк, треба да има помалку ѕвезди.

Касетата за 11 ѕвезди ви дозволува практично да не го користите селекторот за брзина. Оптималниот број на ѕвезди е многу индивидуален критериум, а честопати само со искуство, имајќи промени неколку касети, можно е да се утврди која конфигурација обезбедува најудобна возење. Искусни велосипедисти обично собираат касети од поединечни ѕвезди за нивните потреби и за одредено патување.

Потребниот опсег на ѕвезди зависи од стилот на возење. Ако планирате да возите на добра, цврста земја, асфалт, без висински разлики, стрмни искачувања, бројот на заби на мала ѕвезда не е важен, но на доволно голем мал број, опсег од 11-21, ако по пат може да настанат мали слајдови, повремено -23. Ако се движите на лабава, влажна земја, песок, снег и / или наизменични стрмни, но кратки лифтови ("торпи") со повеќе нежни, но пролонгирани ("трговци"), ви требаат повеќе заби на голема ѕвезда, опсег од 12 ќе стори. -36. Колку се поостри планините, толку е поголем потребниот опсег. А сепак, колку е поголем велосипедистот, толку повеќе ќе има потреба од заби на голема ѕвезда, а сите други работи ќе бидат еднакви.

Накратко, при изборот на касета треба да ве раководи сопственото искуство, чувствата, стилот на возење и целта на патувањето. Ако искуството не е доволно, подобро е да се консултирате со други велосипедисти, консултантите за продажба не секогаш ги знаат сите нијанси.

Како да одржувате касета

Како да одржувате касета

Како и секој јазол на велосипедот, на касетата му е потребно одржување. Чистењето од загадување, замена на истрошените делови ќе го направи возењето попријатно и безбедно, како и да го продолжи животот на јазолот и синџирот на кој се пренесува загадувањето. Посебно важна касета за подршка за одржување.

За да ја сервисирате касетата мора да се отстрани. За да го направите ова, потребен ви е посебен извлекувач кој одговара на типот на ракав, клуч, по можност прилагодлив или под големината на извлекувачот, и таканаречениот камшик од рачката и дел од велосипедскиот синџир, можете да го направите сами.

Исто така може да им треба средство за лепење на деловите и подмачкување.

 • Отстранувањето на касетата му претходи на отстранување на задното тркало и внимателно отстранување на ексцентричната оска
 • Извлекувачот е инсталиран така што неговите слотови се вклопуваат во жлебовите на ракавот
 • Ланецот на камшикот се наѕира на голема ѕвезда, така што врските на ланецот цврсто се вклопуваат на забите, а рачката е на десната страна.
 • Поправање на тркалото со камшик, може да започнете да го одвртете затегниот прстен со прилагодлив клуч и извлекувач. Во овој случај, рачката на камшикот и клучот треба да формираат точен агол, нешто помалку разоткриен. Извлекувачот е одвртен спротивно од насоката на стрелките на часовникот, во исто време треба малку да го повлечете камшикот во насока на стрелките на часовникот. Ако зглобовите од забите се лошо изнемоштени, ланецот на камшикот може да се лизне, во тој случај ќе мора да се префрли на друга ѕвезда.
 • Откако ќе го одвртите прстенот за задржување, се остава настрана, а ѕвездите и средните подлошки се поставени по ред. Ако подлошки се заглавени заедно со ѕвездички, тие се внимателно одделени со шрафцигер.
 • Зглобовите и черупот се чистат и проверуваат, ако се најдат оштетувања на деловите, тие ќе треба да се заменат.
 • Експертите не препорачуваат подмачкување на запчаници и дупки за да не предизвикаат залепување на прашина и песок. Подмачкајте ја само внатрешната површина на прицврстувачкиот прстен, така што следниот пат кога е полесно да се одврти
 • Основата на касетата е монтирана на ракавот така што жлебовите и процепите се порамнети. Исчистени, суви запчаници последователно се нанижани на телото на ракавите, наизменично со подлошки за сепаратор или прикачени на основата, кои потоа ќе се стават на ракавот (во зависност од дизајнот на касетата)
 • Во касетите со брзина од 10-11, кога сте го затегнувате прстен за задржување, обично треба да притиснете на горниот запчаник. Пред да го затегнете прстенот цврсто, треба да бидете сигурни дека запчаниците се паралелни едни со други, свртете го тркалото
 • Извлекувачот се завртува до стоп со клуч во насока на стрелките на часовникот, пред да го наместите тркалото, потребно е повторно да го проверите собранието

Касетата е важен јазол на велосипедот и се користи за менување на соодносот на брзини и брзини на префрлување. Бројот на достапни брзини зависи од бројот на ѕвезди во касетата, а опсегот на ѕвезди е исто така важен, односно бројот на забите на најмалите и најголемите.

За планински велосипеди, горниот број на опсегот мора да биде поголем отколку кај велосипедските патеки, толку е покомплексна маршрутата, толку е поголем опсегот и колку е поголем бројот на ѕвезди. Касетите, исто така, се разликуваат во материјалот, дизајнот, нивната цена зависи од тоа. При изборот на касета треба да се фокусирате на типот на велосипед, стилот на возење и начините на патување. Ресурсот на касетата е во просек 10-15 илјади километри, додека потребна е нега, чистењето од загадување.

Каде да купите?

Опсегот што го нуди модерниот пазар е доста голем. Постојат многу помалку познати производители кои произведуваат ист тип на опрема со сомнителен квалитет. Во овој случај, наведените карактеристики ве натера да мислите дека велосипедот е опремен со се што е потребно. Всушност, излегува дека купувањето нема да ги исполни барањата.

Направете купување најдобро во продавниците кои се специјализирани за продажба на оваа технологија. Во овој случај, постои гаранција за купување на квалитетен производ и понатамошно подобрување, по потреба. Изберете и купите пристоен велосипед, висококвалитетни делови и велосипедска облека, препорачуваме во најголемите европски продавници: chainreactioncycles.com , wiggle.com .

Упатство за видео "Како да се отстрани и инсталира касета"

Каде да купите?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008