Како да ја претворите светилката за заштеда на енергија во напојувањето. Возач за ЛЕР од лампа за заштеда на енергија

 1. Главните разлики
 2. Како да направите LED ламба
 3. Изработка на шемата
 4. Како да направите без лемење
 5. Како да соберете светилки
 6. Заклучок

LED возач од ламба за заштеда на енергија лесно може да се направи за еден час, ако има желба.

Ако имате стара светилка за заштеда на енергија како лежи наоколу, електронски баласт работи во тоа, тогаш е едноставно, да го направите сами возач за напојување на LED диоди. Имате прашање, и како да ги проверите перформансите на баластот? При расклопување на ламбата ви треба самата ламба со мултиметар и, ако барем една од нив е изгорена, тогаш веројатноста дека баластот е во работна состојба е многу голема, и ако и двете спирали се цели, тогаш сигурно има дефект во деталите за баласт и треба да се поправи.

Ако сè лежи во расклопена состојба, тогаш само треба многу внимателно да ги испитате сите детали за баластот и патеката на печатената плоча за оштетување. Фактот дека деталите се темни не обрнува внимание, тие едноставно работат во многу тешки температурни услови. Ако сè е во ред, тогаш можете да започнете да го градите двигателот за LED диоди. Нема смисла да ги проверите сите детали за баластот, бидејќи ќе потрошите многу време на наводнување и проверка на деловите. Beе биде многу побрзо да се собере коло за напојување на LED диоди од ламбата за заштеда на енергија и да се користи за тестирање на ефикасноста на баластот.


LED возач од  ламба за заштеда на енергија  лесно може да се направи за еден час, ако има желба

Треба да започнете со џемпери за лемење од жици, како на фотографијата и да го наводнувате гаснењето. На задавината треба да ветер дополнително ликвидација на бакарна жица.


На задавината треба да ветер дополнително ликвидација на бакарна жица

Откако ќе го испуштите гушито, треба да го расклопите (исклучете го магнетното јадро) за да можете лесно да ја намотувате жицата. Прво на сите, внимателно извадете ја лепливата од површината на магнетното коло и дебагирајте ја на страна, бидејќи сè уште ни треба за повторно поставување. Внимателно обидете се да ги одделите половините на магнетното јадро со вашите раце (тоа е многу кревка и лесно се крши, па не вложувајте многу напори). Ако не работи, тогаш ги прегледаме сите површини и, ако има струи од лак што го залепени магнетното коло на калем, тогаш ги исекуваме и отстрануваме со едноставен клеричен нож. Не успеавте да се исклучите? Не грижи се. Потоа го загреваме магнетното јадро во зглобовите со железо за лемење, градежна фен за коса или едноставно запалување (само внимавајте, не ја оштетувајте жицата на раната). Кога се загрева, лакот омекнува и полесно ќе се оддели магнетното јадро. Turnе испадне нужно.


Turnе испадне нужно

До серпентина треба да поставите слој на електрична изолација. Theицата што е намотана на серпентина работи под напон на мрежата и, ако не ја изолирате од идното ликвидација, тогаш веројатноста за навлегување на мрежниот напон во колото за напојување на ЛЕД е голема, што е закана за вашиот живот. Изолацијата може да се земе од стари задави, трансформатори, индуктори, како и жица за дополнително ликвидација на ликвидација. Можете дури да користите хартија.


Можете дури да користите хартија

Ние дуваме дополнително ликвидација. Дијаметарот на жицата за намотување мора да биде избран врз основа на бројот на вртења потребни за да се добие потребниот напон и слободен прозорец во магнетното јадро. На дијаметарот на жицата му беше потребен максимален можен (кој одговара). Колку е подебела жицата, толку повеќе моќ може да добиете. Имам склопки за LED димензии 24-36 волти со струја од 280-300 милиампери и ранив 30 вртења на жица со дијаметар од 0,35. Доби едвај со тесно ликвидација, а напонот беше 28 волти. Приближно 1 волт по вртење.


Приближно 1 волт по вртење

Ние ја собираме задавината и ја лемеме на место. За напојување на LED диодите им е потребна постојана струја, и добиваме пулс. Значи, треба исправувач и ако не сакате да го соберете, можете да го подготвите, на пример од стара единица за напојување, како моја. Јас го привлекувам вашето внимание на фактот дека добиената напојување без оптоварување, во овој случај, ЛЕР не може да се вклучи, ќе изгори.


Јас го привлекувам вашето внимание на фактот дека добиената напојување без оптоварување, во овој случај, ЛЕР не може да се вклучи, ќе изгори

Колото е собрано и останува само да се доживее.


Колото е собрано и останува само да се доживее

При мерење на LED струјата, испадна 290 милиамплеми со напон од 26 волти. Совршен Но, транзисторите во баласт се загреваат. Секако не се застрашувачки (тие се запознати со ова), но подобро е да ги замените со помоќни или да ги ставите на радијатори ако ЛЕР ќе работи во долг режим. Се надевам дека сега ќе можете да го направите напојувањето со лампи за заштеда на енергија за ЛЕР. Резултирачкиот уред може да се користи за претворање на старите светилки во ЛЕР, ако сè е направено внимателно. Јас конкретно направив сè грубо за јасност и брзина на извршување.

Среќно ви е.

Со развојот на нови технологии на полиците на специјалните продавници, се појавија голем број уреди за осветлување, од кои секоја има индивидуални карактеристики на осветленост, економичност и удобност за очите.

Производство на LED светилки од заштеда на енергија без лемење

За многу години, производителите на LED светилки се обидоа да дизајнираат уред кој е сличен во неговите својства со обична ламба за блескаво светло, плус мала потрошувачка на енергија, ниско производство на топлина и влијание врз другите. Како резултат, светилките им беа презентирани на потрошувачите.

Експертите советуваат да се даде предност на најновите модели, објаснувајќи го изборот на голем број очигледни предности. Задачата е комплицирана за оние кои сакаат да научат како да претворат уред за заштеда на енергија во ЛЕР со свои раце.

Главните разлики

LED ламба На еден или друг начин, просторијата обезбедува посветло осветлување. На напон од 13 W, произведува 1000 lm, заштеда на енергија - само 800 lm.

Во однос на пренесување на топлина, тоа е одредено од индикаторите за одржување на оптималната температура во зградата, одржување во соодветна состојба на домаќинството и мебел. И, исто така, водечки е LED производот, со пренос на топлина од 30,5 степени со пренос на топлина на уред за заштеда на енергија од 81,7 степени.


Последниот производ е дизајниран за 8000 часови активна работа, додека за првиот е поставен рекорден работен век - до 50.000 часа. И со текот на времето, LED светилката не ја губи оригиналната нијанса на осветлување и осветленост, што не може да се каже за заштеда на енергија.

Ловори на супериорност се даваат на извори на ЛЕР и во процес на рециклирање, може да се фрлат во ѓубре. фрлен во депонија ја загадува околината (воздухот и подземната вода) со отровна пареа на жива, што резултира во најсилно труење на луѓе, животни и риби. Затоа треба да се одвива во согласност со одредени правила.


И покрај добрите и лошите страни, LED и се заменливи - производителите се загрижени за соодветната големина на која било од светилките и касетите за нив.

Заеднички за двата конкурентни аналози е прилично висококвалитетен проток на боја, обезбедувајќи високо ниво на удобност за мрежницата на човечкото око.

Како да направите LED ламба

Потребни материјали

За да ја претворите сијалицата за заштеда на енергија во LED светилка со свои раце, треба да го имате следниот список на материјали со вас:

 1. Изгорена, скршена ламба.
 2. Мало парче фиберглас за да ги поврзете деловите заедно. Ако има други идеи (освен лемење), можете да го користите вашиот за да го решите прашањето како да ги поправите LED диодите.
 3. Збир на радио елементи кои одговараат на одредена шема, вклучувајќи LED диоди. Експертите советуваат да изберат за склопување на LED сијалица со свои раце вообичаените делови, кои се претставени во голем асортиман на секој пазар на радио, каде нивната цена е многу помала.
 4. Кондензатор со волумен од 0,022 Mf, чиј напон е 400 V, една отпорност се пресметува за 1 mΩ и пар отпори за 200 Ohms.
 5. LED диоди - поевтино е да се испари во вистинската количина со помош на лента.

Изработка на шемата

Процесот на создавање шема со свои раце започнува со сечење круг од ПЦБ, чиј дијаметар е еднаков на 30 мм. Следно, нанесете на кружната патека, правејќи добра работа лак за сликање. По покривање на еден слој, поставете го настрана додека не се исуши целосно.

По покривање на еден слој, поставете го настрана додека не се исуши целосно

Во тоа време, можете да направите хемија, имено, со свои раце да направите маса што раствора бакар. За да го направите ова, измешајте го синиот сулфат и обичната кујна сол во сооднос 1: 2. Бидете сигурни да додадете мала количина на топла вода (но не и топла!) И натопете го добиениот полнеж во смесата. За еден ден ќе забележите како бакарот исчезна од текстолитниот круг, остана само делот што се третираше со лак.

Во последната фаза, се врши лемење. Сепак, пред да продолжите во оваа фаза, користете специјален растворувач и ослободете се од слојот на лак. Потоа поминете низ постојните патеки.


Земете милиметарска вежба и направете дупки во областите за прицврстување на елементите. Конечно одете на целосно коло за лемење. Ако не сте нови за работа со рачка за лемење и имате одредени вештини, да креирате LED сијалица со напон од 220 V со свои раце, поточно, табли на неговите возачи, само треба да изберете 30 бесплатни минути.

Процесот на склопување е недискриминирачки. Видов металниот периметар на самиот крај на пластиката. Извлечете ги сите внатрешни делови, оставајќи ги само жиците што произлегуваат од основата на старата ламба. Вооружете се повторно со рачка за лемење и поправете ја таблата на овие жици.

Прицврстете го колото, опремено со LED диоди, на внатрешната површина на пластиката. Вклучете ја ламбата пред конечно лепење; ако работи, користете топол лепак.

Како да направите без лемење

Некои можеби не се задоволни од лемењето, во овој случај, како алтернатива, возачот за производот се заменува со полноправно напојување, дизајнирано за фиксирање и ракување со LED лентата. Тоа е преку употреба на цело парче лента, а не на нејзините индивидуални сегменти, дека лемењето и глобалното менување не се потребни.

Кои проблеми можат да се појават? Со големината на напојувањето. Тука ќе треба да го направите или повторно да го поставите жици од А до Ш (осветлувањето на зградата е сведено на една гранка), или секоја ламба или серија производи за да напојувате друг трансформатор. Ако куќата е опремена со рефлектори, можете прво да го изолирате од колото и да поставите напојување пред неа, а потоа инсталирајте домашни LED модели од 12 V наместо светилки од 220 V.

Како да соберете светилки

Собранието на производи за осветлување со свои раце се врши од пластични цевки се сече на одделни сегменти. LED лентата е фиксирана на страните на цевките со рачка за лемење, не заборавајте да го проверите паралелното коло. На крајот на пакетот на жици, ставете два иглички кои дејствуваат како основа.

Ако светилките се опремени со традиционален држач за ламби, процесот се поедноставува многу пати - доволно е да се модернизираат стари уреди за заштеда на енергија, и нема потреба да се користат внатрешни табли. Како и во претходното време, примерокот е расклопуван и сите „инсајдери“, освен жиците на основата, се отстрануваат. Капакот од кој излегоа флуоресцентни цевки е затворен со цилиндар изработен од пластика, на кој се фиксирани делови од LED лентата. Овие ленти се поврзани со жиците од основата.

Кога се поврзувате, разгледајте ги "+" и "-". Плус, пожелно е да се залемени на дното на основата. Ако врската не даде резултати, можете да го решите проблемот со повторно поврзување на излезот на напојувањето на жиците.

Заклучок

Во секој случај, има многу начини да се префрлите на поекономично осветлување. LED ламбата, направена врз основа на заштеда на енергија, ќе помогне да заштедите пари, а процесот особено ќе им се допадне на оние кои развиле техничко размислување.

Многу благодарност до производителите на современи ламби за заштеда на енергија. Квалитетот на нивните производи постојано го прави мозокот да се движи и турка кон нови технички решенија.
Значи, овој пат ја разгледуваме темата за преработка на неуспешна лампа за заштеда на енергија во ЛЕР. Денес ќе одиме на потрадиционален начин користејќи го возачот за ЛЕР, но ... Најинтересен дел од преработката е самата ЛЕР.
Пред некој ден, неколку примероци од кинеската електроника индустрија ми паднаа во рацете. Самите овие LED диоди се интересни, иако немаат извонредни карактеристики. Но, една работа е дека оваа ЛЕР обезбедува кружна шема, ја крева на едно сосема ново ниво и ни дава одлична алатка за надградба на системите за осветлување.


Но, една работа е дека оваа ЛЕР обезбедува кружна шема, ја крева на едно сосема ново ниво и ни дава одлична алатка за надградба на системите за осветлување

Како радијатор, го користев алуминиумскиот профил АП888, веќе познат од претходниот напис, произведен од „Југ-сервис ДОО“. За жал, имав само парче дебелина малку повеќе од 10 мм. Имаше страв дека моќноста од 9 W за LED може да не биде доволна. Но, желбата да се спроведе експеримент победи.
Мал недостаток на овој профил во однос на новата ЛЕР е централната дупка со дијаметар од 8 мм и конецот на „опашката“ на M6 LED.

Најлесен излез е:
- преправете ја дупката до 10 мм;
- Зашрафете го завртката во орев М6;
- нежно, удирајќи ја главата на завртката со чекан, притиснете ја навртката во профилот. Болт е потребен за да не случајно ги заглавувате нишките во орев.7V LED, моќност 7-9 W, 12 V, 600-800 mA. Како возач, користев широко користен возач од 700 mA за три LED диоди од истата кинеска продукција.
Понатаму, како и секогаш, сè е едноставно. Можеме да ја расклопиме сијалицата за заштеда на енергија, главната работа е да не ја расипеме колбата. И подгответе го целиот комплет за склопување.


И подгответе го целиот комплет за склопување

1. Дупчете дупки во капакот на куќиштето на основата за монтирање на радијаторот и жиците.

Тематски материјали:

Ажурирано: 12/11/2017

103583 година

Ако забележите грешка, изберете го фрагментот со текст и притиснете Ctrl + Enter

Имате прашање, и како да ги проверите перформансите на баластот?
Не успеавте да се исклучите?
Кои проблеми можат да се појават?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008