Како да купите квалитетен автомобил преку аукција

Има неколку едноставни правила што треба да ги следите за да купите добар автомобил на аукција:

1) Пред да направите залог на одредена партија, неопходно е да се преведат коментарите на јапонскиот експерт кој е наведен во листот за аукција, посебно внимание треба да се посвети на "минусите", а не само фактот дека тие се буквално означени на дефектната шема на аукционерот. Дури и ако на автомобилот им се доделени такви оцени како 4-4.5 поени и укажа на мала километража, во коментарите секогаш може да се сокријат некои информации за сериозни дефекти или дефекти, на пример, силно изработен волан, корозија на дното, на телото и во моторниот простор , како и струи на масло од моторот. Во пракса, имаше дури и автомобили со оценка од 4 поени, во "минуси" на аукциската листа, која посочила како недостаток како "лесен невообичаен звук кога моторот работи".

2) Секогаш треба да обрнете внимание на фактот дека состојбата на возилото навистина одговара на проценката што му ја дал инспекторот. Ова може лесно да се сфати со дефектната шема на аукцискиот лист, на кој сите дефекти се обележани со буквите А, У, У, В, П, итн. Јапонските инспектори можат да ја преценуваат проценката за мала километража (помалку од 50-60 илјади км.), Свежа година на пуштање високата цена на автомобилот.
Споредете, проценете 4 за едно парче со мала километража:

И процени 4 на теренот со километража од речиси 100 илјади километри
И процени 4 на теренот со километража од речиси 100 илјади километри.

Машини со проценки од 3-3,5 (и дури 4) поени дури може да се вратат по мал удар на задниот дел од телото:

Дури и автомобили со идеална состојба на телото и ниска километража може да имаат проблеми. Затоа, многу е важно да ја преведете аукциската листа пред купувањето.

Затоа, многу е важно да ја преведете аукциската листа пред купувањето

3) Најдобар аукционер - нето аукционер! Колку помалку букви на телото на дефектното коло (дури и со индекси 1), толку подобро е вистинската состојба на автомобилот.

А1 во повеќето случаи тоа е само лак нула , кој ќе замине со лак, но можеби како за што ќе треба да се преслика. Повеќе А1 на дијаграмот, дури и во тело со вкупен рејтинг од 4,5 поени може да се забележи со голо око.

Индексот 2 е веќе веројатноста дека елементот обележан со него ќе биде многу различен од останатите и можеби ќе треба да се преслика или усогласи.

Индекс 3 значи веројатноста за пресликување во 80-90% од случаите.

Индексот 4 е доста редок, но понекогаш таков дефект може да доведе до потреба да го замени елементот на телото, на пример, во случај на U4 вдлабнатина со дијаметар од 40 сантиметри на вратата.

Вистински примери на дефекти на аукција може да се најдат во овој член .
4) При наддавање, не заборавајте за можноста за проверка според статистиката дали многу се појавиле претходно на аукцијата. Јапонските експерти за аукција често се доста субјективни во оценувањето на состојбата на автомобилот. Затоа, водење на неговата инспекција, тие не можат да забележат дефекти. Послужавниците ја користат оваа: по ниска цена, тие купуваат автомобили со 3-3.5-R оценки на строги аукции и повторно ги изложуваат на аукции, каде што експертите се повеќе лојални на авто-цените, изложувајќи ги на зголемени оценки. Како резултат на тоа, автомобили се продаваат поскапи. Затоа, секогаш треба да ја проучувате статистиката за продажба на парцелата што ви е интересна. Доволно е да се внесе годината на производство и километражата на автомобилот во аукциската статистика и да се анализираат добиените резултати.
Постојат 2 типови на статистика на нашата веб-страница, заедно тие покриваат 90-95% од сите автомобили продадени на аукции.

Статистика еден - http://www.carwin.ru/japanstats

Статистика две - http://auction.carwin.ru/stats
Еве типичен пример:

Еден месец подоцна, истиот автомобил на друга аукција:

Споредете 2 аукции на истата машина:

Што друго треба да обрнете внимание:   1
Што друго треба да обрнете внимание:
1. Состојбата на гумата. На многу аукции, јапонските инспектори укажуваат на остатокот на шарата во милиметри (на шема за дефект, ова е означено со броеви на или во близина на секое тркало), земете го во предвид при пресметувањето на максималната цена за една партија. Секогаш има смисла малку да се зголеми стапката, ако рамнотежата е 7-8 мм (речиси нова гума) или обратно, за да се намали, ако рамнотежата е 0-2 мм (мора да се промени за нормално функционирање). Ова е особено точно за автомобили со висока цена на гума (големина од 16 инчи).

2. Оддалеченоста на аукцијата од пристанишните градови. Ова влијае на брзината на испорака на автомобилот од аукцијата до пристаништето на пратката и, соодветно, вкупното време на испорака до пристаништето на пристигнување на автомобилот. Просечното време за испорака за автомобил до Владивосток при купување од аукција на просечно растојание е 3-3,5 недели. Кога купувате од далечна аукција - 1-1,5 недели подолго. Листа на далечински аукции може да се најде тука - http://www.carwin.ru/faq .

3. Не е неопходно да се купи автомобил со многу дефекти на телото, со надеж за купување на многу поевтина просечна статистичка цена - попустот за купување речиси никогаш не компензира за трошоците за понатамошни поправки и сликарство. Исто така, размислете за понатамошна продажба - многу е полесно да се продаде автомобил без трага за поправка на телото и со чесна аукција листа со проценка од 4-4,5 поени отколку со насликан тело и проценка од 3-3,5 поени. Сега скоро секој го проверува автомобилот според статистичките податоци пред да го купи.

4. Многу валкан (или дури и изгорен) салон, постојат сериозни неправилни дефекти на телото, различен остаток на гуми, силно изработен волан - сите овие се коментари чие присуство на аукциската листа покажува дека автомобилот не треба да се смета за купување. Во однос на издвоеност, овие недостатоци се чини дека се ситници кои не се тешко да се поправат, но имајќи ги сите во еден аукционен прозорец значи дека тие не се грижеле за овој автомобил и не го следеле правилно за време на операцијата во Јапонија. Исто така, постои голема веројатност дека моторот ќе има нафта, која последен пат беше сменета пред 30 илјади километри, варијаторот се повлекува и итно треба да се замени течноста во него, а ходовка е многу уморна од возење дури и на јапонски патишта ...

5. Купување на автомобил, бидејќи пуштањето на кое поминале повеќе од 7 години и мал (до 50 илјади километри.) Километри - речиси лотарија. Се сретнавме многу пати со автомобили кои јасно застанаа во Јапонија долго време и нивната техничка состојба се покажа сосема поинаква од она што се очекуваше при купување на автомобил со мала километража. Типични дефекти - гума во пукнатини, изгорени бои, стари и веќе изгубени нивните својства на течност во агрегати и менувачи (ова е најлошото), дефекти на конзолата (пукнатини, меурчиња од сонцето), мирис во кабината (особено ако претходниот сопственик пушел), лоша состојба кожа за внатрешни работи (тврдоглав нечистотија, пукнатини, набори и доделување на тапацир).

6. Оптимални параметри за купување на автомобил во текот на годината (од 3 до 5 години од датумот на издавање) - аукција проценка 4-4.5, километража од 55 до 80 илјади км.

Ако километражата е помала од 50 илјади километри. Тогаш цената на аукцијата обично е многу повисока отколку при купување на истиот автомобил со километража од 55-80 илјади километри, но не постои вистинска разлика за потрошувачот (што сакаат да добијат, преплатување за мали километри) , има автомобили со километража од 75 илјади километри. и во држава како од фабриката, така и со километража од 35 илјади. и никогаш не е исто масло и потребата за поправка на телото насекаде.

Купи со километража повеќе од 80 илјади. - исто така скоро нема смисла, трошоците за автомобили на аукцијата малку се намалуваат, во голема мера нема да работат, но има потреба од TO100, заменувајќи го времето и другите трошоци. Па, за купување на автомобил првично со голема километража, исто така, ќе влијае на нејзината понатамошна продажба.

7. Ние често се поставува прашањето на кои аукции најдобро е да се купат, кои се најригорозни и висококвалитетни, каде што состојбата на автомобилите е најреална. Аукциите и аукциите на Хонда се сметаат за најригорозни. Тие се одржуваат во понеделник - тие навистина ги опишуваат таквите детали што на ниту една аукција нема да обрнат внимание (на пример, мали брчки на седиштето, што едвај може да се забележи визуелно). Но, овие аукции не се многу големи, туку затоа што изборот на машини за изложување е мал.

Исто така, треба да ги истакнете аукциските куќи TAA (Toyota Auto Auction) и NAA (Nissan Auto Auction), автомобилите се опишуваат многу квалитативно, на пример, тие го ставаат A1 / U1 на местото на дефектот, наместо на типичната "празнина-и-дент" фраза на дијаграмот . Но, на овие аукции може да се преувеличува проценката на аукцијата за мала километража.

Другите аукции (USS, HAA, JU, итн.) Ги оценуваат автомобилите подеднакво подеднакво.
Ќе се обидеме да го направиме најкомплетниот водич за јапонските аукции! Ако имате какви било прашања или дополнувања, тогаш можете да напишете коментари на статијата или е-поштата. Оваа адреса на е-пошта е зашититена од непотребни ботови. Треба да вклучите JavaScript за да ја видите. , ние ќе одговориме.

© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008