Како да научите како да паркирате

Добар возач е определен од неколку работи. Прво, зад воланот, тој не се претвори во хистерична жена која ги разгледува сите околу нејзините идиоти. Второ, тој знае како правилно да се паркира. Малку е веројатно дека ќе можеме да ги научиме манирите, но да научиме како да се паркираме - нема проблем. Покрај тоа, за ова треба да знаете само неколку правила.

Еве еден план за акција кој ќе ви помогне да се паркирате правилно и да не ги повредите блиските автомобили:

  1. Возете до местото за паркирање и запрете малку пред тоа. Вашето задно тркало треба да биде паралелно со задниот браник на возилото напред. Свртете го воланот докрај на патот.
  2. Вратете го назад додека центарот на вашето задно тркало не се израмни со блискиот раб на автомобилот напред. Порамнете го воланот и продолжи да минува назад.
  3. Кога второто задно тркало, исто така, достигнува до работ на автомобилот, свртете го воланот на другата страна.
  4. Ако сé поминало според планот - исклучете го автомобилот, отворете ја вратата, излезете од автомобилот, затворете ја вратата и ставете го автомобилот на алармот. И не заборавајте да уживате во резултатите од вашата работа!

И не заборавајте да уживате во резултатите од вашата работа

И ако сте од типот на луѓе кои сè уште не разбираат како да се вклопат во таков мал простор, тогаш тука е формулата со која се одредува количината на простор потребен за успешен паркинг:

И ако сте од типот на луѓе кои сè уште не разбираат како да се вклопат во таков мал простор, тогаш тука е формулата со која се одредува количината на простор потребен за успешен паркинг:

каде што: r е радиусот на вртење на вашето возило, l е меѓуоскино растојание (растојанието помеѓу предната и задната оска на автомобилот), k е растојанието помеѓу центарот на предното тркало и предниот дел од автомобилот, w е ширината на автомобилот на кој се паркирате.

Или можете само да ни верувате и да го пробате овој план во акција. Вреди да се каже дека автомобилите со камери од заден поглед се многу полесни за паркирање. Ако нема таква камера, ќе треба да бидете задоволни со ретровизорите.

Дали имате совети за тоа како правилно и успешно да се паркирате? Сподели ги во коментари!

Дали имате совети за тоа како правилно и успешно да се паркирате?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008