Како да се одреди свежината на производите од риба?

  1. Охладена риба
  2. Свежи замрзната риба
  3. Солени, лесно солени и пушена риба
  4. Рибата зачувува
  5. Конзервирана риба
  6. Риба трикови

Во врска со почетокот на една жешка сезона, треба да бидеме подискриминирачки во изборот на производи. Ова исто така важи и за риби и за рибни производи. Купувајќи само жива риба, можеме да бидеме сигурни за својата свежина. Како да не направите грешка и да направите вистински избор при купувањето?

Охладена риба

Како за ладни риби. Својот рок на траење се движи од 1 до 12 дена, сето тоа зависи од температурата на складирање. Колку е пониска температурата, толку е подолг рок на траење. Очите на рибата треба да бидат конвексни и транспарентни. Калливите, потонати очи покажуваат дека рибата дефинитивно имала време да лежи на шалтерот подолго отколку што е потребно. Површината на рибата треба да биде чиста и сјајна, скалите не се суви и нежно се вклопуваат во кожата. Жолтите треба да бидат црвени или темноцрвени, не избледени или кафеави. Телото мора да е еластично, и по притискање на прстот назад во првобитната состојба. Рибата мора да има мирис како свежа риба.

Свежи замрзната риба

Во моментов, се верува дека риба замрзнати во живо состојба од страна на природна настинка, ако соодветно одмрзнување, се речиси исто толку добри колку и свежи. И за одмрзнување правилно, тоа не треба да биде на собна температура или во вода, но во фрижидер. Во свежо замрзнати риби, бојата на жабрите е сива со црвеникава нијанса. Белите жабрени значи дека рибата е замрзнат по втор пат. Знаците што укажуваат на свежината на рибата во очите се исти како и оние за ладни. Мастите, секако, ќе им даде на рибите, премногу долги, со својата миризба и жолтеникава боја. Кога повторно се замрзнуваат, скалите стануваат матна, жабрите имаат неспецифичен мирис, месото од рибата се оддалечува од коските, а трагите на кафена крв укажуваат на тоа дека рибата е целосно одмрзнато.

Солени, лесно солени и пушена риба

Солени, лесно солени, пушена риба треба да биде густа, не премногу добро хранена и не премногу тенка. Коските не треба да се покажуваат, а жабрите да бидат розови, во секој случај не црни. Не треба да има слуз. Ако има јазови во трупот, тоа значи дека имаме практично распаднати риби пред нас, кои, со цел да се продолжи, едноставно беше солено. Притиснете го со прстот - лошата риба не ја обнови својата форма. Кога купувате таква риба во вакумско пакување, неопходно е да се провери затегнатоста на пакетот, во него не треба да има воздух, саламура, филмот треба да се притисне цврсто на рибата. Важно е да мирисате на риби: ако има непријатен мирис, тоа значи дека е неисправно.

Рибата зачувува

Ова се рибни производи кои не биле подложени на термичка обработка, па затоа содржат витамини и елементи во трагови. Кога купувате, треба да обрнете внимание на рокот на траење, затегнатоста на пакувањето, бојата, конзистентноста на производот, содржината на нечистотии, состојбата на кожата риба , транспарентноста на маслото.

Конзервирана риба

Друг вид рибни производи - конзервирана. Тоа се рибни производи кои биле подложени на термичка обработка и имаат долг рок на траење - до 2 години. При купувањето, посебно внимание треба да се обрне на појавата на канцер - не надуеност (бомбардирање). Кога ќе се отвори, погледнете го внатрешниот ѕид на калајот - не треба да има отстранувања од 'рѓа. Рибата треба да биде со хомогена конзистентност, сосот не е матна, без гасни меурчиња, а мирисот на исцрпеното масло укажува на оштетување на производот.

Риба трикови

Продавачите користат разни трикови, како што се продажба на трупови од риба без глава, за да се отежне да се утврди свежината, или дури и да се обидат да ги извалкаат одмрзнатите риби за да се изладат. Нијанси жабри манган или акварели. За да бидете сигурни дека жабрите од рибата не се насликани, избришете ги со влажна крпа. Ако сте збунети при изборот на риба, не двоумете се да побарате од продавачот за придружните документи за овој тип на производ. Бидете внимателни, немојте да бидете измамени.

Храна вести

Како да не направите грешка и да направите вистински избор при купувањето?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008