Колку е приватен авион?

Внатрешност на луксузен авион со портокалово-црвени зајдисонце во прозорците

Цената на приватен авион зависи од многу фактори. Првото прашање кога купувате приватен авион е да ја одредите големината на авионот, кој ќе ви биде најзгодно и ќе ги задоволи сите ваши потреби.

Приватни авиони доаѓаат во различни големини: мали турбини или лесни авиони, средни или супер средни авиони, тешки авиони или луксузни извршни авиони.

Вториот важен фактор е оддалеченоста која најчесто ќе летате. На пример, ако летате со долг авион на мал авион, ќе мора да престанете да гориво, што ја зголемува цената на летот и времето на патување. Од друга страна, кратки летови на голем авион се прилично скапи.

Следниот фактор е дали сакате нов или користен авион. Еве примери на базични цени за некои приватни авионски модели:

  • Cessna Citation M2 - лесен авион со капацитет до 7 лица, во новата држава чини околу 260 милиони рубли;
  • Learjet 75 е популарна авион со средна големина, кој може да има 9 патници и чини околу 770 милиони рубли;
  • Gulfstream G650 - ултра луксузни тешки авиони за 10 патници, има база на трошоците за околу 3,7 милијарди рубли;
  • Bombardier Global 6000 (17 места) - 3,5 милијарди рубли.

Животниот век на авионот се мери во летање часа и слетувања, наместо возраст, па приватни авиони често се одржливи со децении. Многу купувачи сакаат да купат користени авиони за да ги намалат трошоците. На пример, цената на искористениот авион Cessna Citation M2 започнува со 200 милиони рубли, а за авион Learjet 75 - од 400 милиони рубли, за користен галфстрим g650 во просек ќе се бара 3,5 милијарди рубли, а 2,9 милијарди за Bombardier Global 6000.

Цената на приватниот авион не е сè што треба да го потрошите. Откако ќе се купи авионот, најголемиот трошок за сопствениците станува неговото одржување, кое може да чини од стотици илјади до неколку милијарди рубли годишно. Новиот авион е скап, но комплетен со него е целосна гаранција за покривање на поправка или замена на делови за време на првите неколку години на сопственост.

Дополнителни трошоци за сопствениците на приватни авиони вклучуваат плата за безбедност, осигурување, гориво, хангар, пилот и екипаж. Исто така, ако сакате да нарачате уникатен ентериер за вашиот авион - тоа може да ве чини еден тон пари, луксузниот ентериер на авионот чини околу 5,7 милијарди рубли.

© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008