Патче за жица 4 јадра. Како да го компресирате мрежниот кабел (Twisted pair) себе

 1. Жица, Конектор и Crimper
 2. Методи на стегање со пресвиткување на пар
 3. Директно на 4 и 8 жици 568V
 4. Крст
 5. Процедура на стегање со Crimper
 6. Крим без алат
 7. Сумирање

И тука се поставува прашањето: како да се компресира изопачено пар 8 живеел? Впрочем, директно самиот приклучок е "цврсто" прикачен на жицата. Што сега, да се јавите на провајдерот повторно, се јавите на специјалисти, да ги плати за работа?

Како што се покажа, шемата за свиткување на пар не е толку комплицирана. Сосема е можно да се направи слична врска со свои раце. Покрај тоа изопачено пар , врската што е направена со рака, ќе го зачува личниот буџет. И како да го компресира кабелот за Интернет, ајде да се обидеме да го дознаеме сега.

Но, прво вреди да се разбере она што е самиот интернет кабел и како да ги поврзете жиците со конекторот за негово правилно функционирање.

Жица, Конектор и Crimper

Интернет кабелот содржи 8 бакарни жици кои се извртени во парови меѓусебно. Тоа е зошто таквата жица се нарекува изопачено пар. Двојните проводници имаат слична боја. На пример, еден пар може да биде сино и сино-бело или кафеаво и кафеаво-бело.

На полиците има два вида на жици - тоа е заштитено (STP) и непробоен (UTP). Но, во крајна линија, овие типови на кабел ја прават истата работа, и затоа не постои точка во преплатувањето за екранот. Затоа, најдоброто ќе биде втората опција, како што е подостапна за поврзување. Покрај тоа, таа има различни категории, меѓу кои вреди да се избере.

Според категорија, UTP каблите можат да се поделат на 3, 5, 6 и 7 (најчести). Треба да се сфати дека колку е помала категорија, толку е помал квалитетот и, како резултат на тоа, цената. До денес, можно е да се направи разлика помеѓу 5-тата категорија, која се покажа добро во работењето и во исто време има прифатлива цена. Таа е вклучена овој момент најчесто.

Што се однесува до конекторот, во денешно време речиси сите уреди користат RJ-45. Неговата цена е ниска, и затоа вреди да се купуваат овие преклопни делови со маргина, бидејќи постои ризик од расипување при работа поради неискуство.

Можеби ќе ви треба алатка наречена crimper, т.е. специјални клешти за стегање вилушки. Иако можете да направите без нив, под услов да треба да компресирате само една или две жици - во овој случај, не вреди да се троши на него.


Методи на стегање со пресвиткување на пар

Откако се занимаваше неопходна алатка и материјал, можете да продолжите со изборот на опции за кои ќе бидат извиткани. На крајот на краиштата, брзината на пренос на интернет сообраќајот и другите информации, како и видовите уреди со кои кабелот ќе биде компатибилен зависи од тоа како ќе биде.

Одредени се два вида на пилоти: тие се 568 А и 568 Б. За возврат, тие сочинуваат два подвида - во живо или крст (крст). Покрај тоа, постои поедноставен pinout, т.е. стегање на извртени пар од 4 жици, а не 8. Сепак, со овој аранжман, брзината на сообраќајот се намалува од 1 Gbit / s до 100 Mbps. Потребно е посебно да се разгледуваат секоја од опциите, и треба да започне со наједноставно.

Директно на 4 и 8 жици 568V

Извртениот пар, свиткана на начин со 2 парчиња, се користи кога поврзува компјутер со префрлување на уреди како модем, рутер и сл. Кога стегање на двете страни, редоследот на жиците на пиновите е:

 1. портокалова со бела боја;
 2. портокал;
 3. зелена со бела боја;
 4. зелена.


портокалова со бела боја;  портокал;  зелена со бела боја;  зелена

Овој распоред на бои остава 4, 5, 7 и 8 контакти неискористени. Така, можно е да го поврзете Интернет преку ADSL-линија со брзина од не повеќе од 100 Mbit / s, но во исто време, изопачените парчиња 4 се природно многу полесно да се инсталираат.

Извртениот пар, чија врска мора да биде со голема брзина, бара употреба на сите 8 жици при стегање. Таквата мрежна врска со кабелски мрежи овозможува зголемување на брзината на пренос на податоци до 1 Gbit / s. Редоследот на локацијата на вените по бои е како што следува:

 1. портокалова со бела боја;
 2. портокал;
 3. зелена со бела боја;
 4. сина;
 5. сина со бела боја;
 6. зелена;
 7. кафеава со бела боја;
 8. кафеава.

А малку поинаков ред на поврзување во крстот верзија, за која типот на локацијата на живееле е 568 А.

Крст


Крст


Слична опција за поврзување користи 568 А и 568 Б за ниски брзини на пренос, имено, една од страните на жицата се кримува со претходниот 8-жичен метод, додека втората ги заменува портокаловите и зелените парови. Излегува изопачениот пар 568; A:

 1. зелена со бела боја;
 2. зелена;
 3. портокалова со бела боја;
 4. сина;
 5. сина со бела боја;
 6. портокал;
 7. кафеава со бела боја;
 8. кафеава.

Ако ви треба голема брзина сообраќајот, кабелот за поставување на интернет ќе биде како што следи: една од страните е превиткана во низа од 568 V, а од втората страна останува 568 А, но со замена на пар "сино-кафеава".

Процедура на стегање со Crimper

Прво, треба да го отстраните надворешниот изолационен слој за околу 2,5-3 см. За таква манипулација, постојат специјални жлебови на преградата. Мора да бидете внимателни да не ја оштетите изолацијата на жиците на изопачениот пар.

Откако е неопходно нежно да се исправат јадрата, ставајќи ги во саканата низа и да се сече така што ќе се добие дури и нормален раб. Потоа, по жлебовите во внатрешноста на приклучокот, ги води јадрата навнатре така што ќе се вклопат во приклучоците. Надворешната изолација на жицата исто така мора да влезе внатре. Инаку, по неколку кривини, конекторот нема да стои и жиците ќе се скршат.


Инаку, по неколку кривини, конекторот нема да стои и жиците ќе се скршат

Откако веќе е можно да се притисне жицата и второто место за фиксирање со прерамка, на која има посебен жлеб за мрежна жица 8P. Ако стегањето е доволно, тогаш контактите ја пробиваат изолацијата на жиците. Таквата акција носи две функции: се создава силен контакт и дополнителна фиксација.

Во зависност од строгото усогласување со упатствата, конекторот за виткање пар ќе работи како што треба. Ако нешто тргне наопаку, боите на вените, итн., Беа збунети, и во таков случај е неопходно снабдување со приклучоци, што беше споменато погоре.

Крим без алат

Постапката овде е иста како и во претходниот метод - изолацијата е отстранета, распоредена во посакуваниот редослед и вените се сечат, влегле во приклучокот по жлебовите. По шрафцигер, делот што го осигурува кабелот сам по себе е изгорен, и само после тоа можете да продолжите директно кон самите контакти.

Истиот шрафцигер (или ножици - како што е попогодно за некој), контактите се вртат еден по еден, сè до моментот кога ја пробиваат изолацијата и цврсто притиснуваат во јадрата на проводниците. Контактите ќе останат вградени во отворите на пластичниот приклучок.

Но сепак, сепак, конекторот сврзан со помош на криминал, дури и буџетскиот, ќе биде многу подобар. Патем, на нови компјутери и лаптопи повеќе не е важно, директно или крос-пат приклучок е компресиран, бидејќи Овие модели се приспособени кон одредувањето. Се разбира, ова не значи дека можете да направите слична процедура како ужасна. Токму кога треба да поврзете интернет модем или друг компјутер, можете да извршите директно стегање на извртените пар или извртени пар 4 јадра (при мала брзина на сообраќај).


Сумирање

Како што стана, сигурно, прашањето како да се компресира мрежен кабел , не е толку комплицирано, и секој може да направи ваква работа, дури и без посебно образование. Главната работа, како и во било која работа, е внимателноста, точноста и точното почитување на наставата (сликата за различни модели на пила е повисока). Затоа нема смисла да се јавите на господарот, да го чекате и да плаќате пари за делото што може да се направи со свои раце. Но, ако постојат сомнежи во нивните способности, тогаш, се разбира, можете да му го доверите овој бизнис на професионалец, но сеуште се обидувате да направите стегање себе, нема да боли. На крајот на краиштата, цената на приклучоците е најмала, и можете да заштедите пристоен износ.

Претходно, во првиот дел од пост, јас веќе кажав како правилно да го стегам извртени пар од категорија 5, кој се состои од 4 пара проводници . Сега гледаме како да го компресираме 2-парниот кабел . Која е разликата помеѓу нив? Всушност, за поврзување на изопачено пар со брзина од 10 или 100 Mbit / s, само 2 пара жици се доволни. И апсолутно четири пара се користат само за 1Gbit / s (1000 Mbit / s) . Излегува дека кога се користи 4-пар кабел во обични не-гигабитни мрежи, 2 пара од 4 не се користат. За еден обичен корисник кој фрла мрежа и криптира пар двапати неколку пати за неколку години, разликата во цената помеѓу кабелот од 2 и 4 пар не игра посебно значење. Но, на скалата на големи мрежи на провајдери, разликата е веќе видлива. Па, на крајот, обичните корисници ги поврзуваат поевтиниот кабел. Точно е да се напомене дека обичните претплатници не се подобри, и не е полошо. Во мали должини (до 50-70 метри) во квалитет, тие не губат.
Како во овој случај правилно компресира печ-кабелот?
Прво треба да одредите кои канали на конекторот се користат за 100 Mbit / s . Размислете за шемата:


Размислете за шемата:

На левата страна е распоредот на кабел за стегање на обичен извртен пар, а од десната страна се доделени 2 пара за 100 Mbit / s - овие се 1 и 2 канали за пренос - TX , односно 3 и 6 за прием - RX .
За да го стегнеме изопачениот пар, ќе ни требаат:
1. Самиот извртен пар од категорија 5 (мачка 5) во 2 пара проводници.
2. Стандарден RJ-45 конектор.
3. Инструмент за запечатување.


Инструмент за запечатување

Видови на соединенија - кросовер или директни - веќе размислував во првиот дел од статијата. Ние ќе го компресираме под директен тип, бидејќи извртениот пар на 4 жици ( 2 парови ) во 99% од случаите се користи за поврзување помеѓу прекинувачот за пристап на провајдерот и опремата на претплатникот. Ако сеуште морате да го стесните кросоверот , а потоа на вториот крај, кога го стегате кабелот, само разменувајте ги паровите.
Значи, ослободете го крајот на кабелот од надворешната изолација за околу неколку сантиметри. За отстранување, можете да употребите нож (на пример, со засек како мој) или користете ножеви на алатка за стегање.
Потоа ги одвиткаме жиците и изнесеме 4 жици шема на бои , што го цитирав погоре. Ако во вашиот Twisted Pair користи пара на друга боја - не грижете се. Главната работа е правилно да вметнете еден пар во 1 и 2 канали, а вториот во 3 и 6. И на ист начин, направете кабел за поврзување на другиот крај. Конектор RJ45 држете го пластичниот држач подалеку од вас и контактите со вас за себе.
Уредно вметнете ги жиците во 1, 2, 3 и 6 канали на конекторот. Треба да работи вака:


Треба да работи вака:

Гледаш, во мојот кабел се користат парови - бело-портокалова / портокалова и бело-сина / сина. По фитинг, намалијте вишокот на должина на жиците:


По фитинг, намалијте вишокот на должина на жиците:

Краевите треба да бидат околу половина сантиметар. Сега внимателно вметнете го кабелот назад во конекторот додека не застане. Со сето ова, треба да се обидете навистина да ја возите надворешната обвивка под конекторот. Треба да изгледа вака:


Треба да изгледа вака:

Ова се прави подоцна, така што кабелот за печ е толку цврст и не се оштетува ако некој го повлече.
Уредно, така што искривениот пар не скокне и жиците се наоѓаат во конекторот додека не застане, ние го ставаме конекторот со жица во стегната:


Уредно, така што искривениот пар не скокне и жиците се наоѓаат во конекторот додека не застане, ние го ставаме конекторот со жица во стегната:

Стегач до крај.
Ги повторуваме сите исти дејства од другиот крај на кабелот.
Сè, нашиот patch cord utp 5e е подготвен.

Која е разликата меѓу извртени пар од 100 Mbit / s (компресирани сите 8 жици) и 100 Mbit / s (компресирани 4 жици), кои се предностите и недостатоците?

Малку теорија

При користење на извртени пар за поддршка на брзини од 100 Mb / s се користат четири жици. Стандардно е портокалова и зелена парови. Во повеќето случаи, останатите жици не се користат. Затоа, тие се користат за: поврзување на друг компјутер преку истата жица, или два аналогни телефони, или поврзување на IP телефони или во случај на PoE (Power over Ethernet), неискористените парови се користат за пренос на електрична енергија.
Во 1000 MB / s се користат сите 4 пара. Тоа е осум жици. Таму и крстосници целосно компресирани.

За 100 MB, се користат 2 пара : 1, 2, 3 и 6 контакти ... за крстот, 1 со 3 контакти и 2 со 6 се менуваат.

Директна врска ( од двата краја ):
1 бела портокалова
2 портокал
3-бело-зелена
6 зелена

Крст ( останува на едниот крај како што е опишано погоре, а на другиот крај се менува ):
1-бело-зелена
2 зелена
3 бели портокали
6 портокал

Се применува брзината од 100 Mbit / s и се користи во Fast Ethernet мрежата (видете Twisted Pair):
CAT5 (фреквенциски појас од 100 MHz) - 4-пар кабел, кој се користи за изградба локални мрежи 100BASE-TX поддржува податочни стапки до 100 Mbps кога користите 2 пара.
CAT5e (пропусен опсег од 125 MHz) - 4-пар кабел, надградена категорија 5. Брзина на пренос на податоци до 100 Mbps кога користите 2 пара и до 1000 Mbps кога користите 4 пара.

Сертификацијата ја поминува мрежата направена на искривен пар 5e (8 жици). Но, во исто време и еден и другиот кабел го поддржуваат целосно дуплексот.

Сакам да забележам дека 2 пара кабел, без разлика (!), 5-та или 5-та категорија, е доволно за мрежи од 100 Mbps, т.е. за нивните прекинувачи од 100 Mbps.

Се поставува прашањето: зошто во пристаништата од 100 мегабити се префрлаат 8 пина за да се поврзе кримниот 8-жичен кабел ????

Запирам на ова:

4, 5, 7, 8 е присутен во кабелот, но не се користи (!). Гледајќи понатаму ...

Запирам на ова:
100BASE-TX, IEEE 802.3u - еволуција на стандардот 10BASE-T за употреба во ѕвездените мрежи. Испреплетениот пар од категоријата 5 е овозможен, всушност се користат само два непробоени пара проводници, преносот на дуплекс пренос е поддржан, растојанието е до 100 m. (Види wiki).

Чудно ... Мислам ... Добро, во ред, 2 пара се толку 2, бидејќи дури и производството на 4 5E парни кабли веќе ве прашува зошто користите 8 проводници, што е 5-ти, дека 5Е категориите во мрежите од 100 Mbps, дури и ако викито го вели тоа всушност, 2 пара работат на 100 Mbps, нема проблем, но најмногу од сè те прави да се прашувате зошто 4, 5, 7, 8 диригент не учествува ниту во 5-та категорија.

Па зошто да направите 8 пина во преклопниот приклучок кој никогаш не може да работи со 5E кабел за брзина до 1000 мегабити?

Ова прашање треба да се побара од производителите. Мислам дека ова се должи на фактот дека имало само такви конектори (дигалки) во магацинот и опрема за лемење е конфигурирана за нив.

Заклучоци


1) Во однос на пресметката на вистинската брзина, треба да погледнете во насока на пинг-командата.

2) Како по правило, со цел да се дистрибуира интернетот на четири претплатници со брзина од 1 Mb / s, не е неопходно провајдерот да има канал од 4 Mb / s. Има специјална формула за пресметка оптимална брзина . Ова се објаснува со фактот дека во никој случај не секогаш сите 4 претплатници истовремено ќе преземаат / испраќаат. Како по правило, давателот не ја гарантира брзината, но вели дека тоа е можно. Можете да прочитате повеќе пропусен опсег.

Поврзани статии

Што сега, да се јавите на провајдерот повторно, се јавите на специјалисти, да ги плати за работа?
Која е разликата помеѓу нив?
Како во овој случај правилно компресира печ-кабелот?
Која е разликата меѓу извртени пар од 100 Mbit / s (компресирани сите 8 жици) и 100 Mbit / s (компресирани 4 жици), кои се предностите и недостатоците?
Се поставува прашањето: зошто во пристаништата од 100 мегабити се префрлаат 8 пина за да се поврзе кримниот 8-жичен кабел ?
Па зошто да направите 8 пина во преклопниот приклучок кој никогаш не може да работи со 5E кабел за брзина до 1000 мегабити?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008