Приказната за "четири прстени"

Денес, овој амблем на решетката или на хаубата на прекрасен автомобил е познат на целиот свет Денес, овој амблем на решетката или на хаубата на прекрасен автомобил е познат на целиот свет. Овој автомобил стана симбол на сигурен, моќен и удобен автомобил, а неговиот сопственик претставува пример за "успех" во животот. Ако сте станале сопственик на Ауди, тогаш размислете што направивте такси во кругот на избраните.

Овој амблем се појави само во 1934 година при спојувањето на 4 компании - "Audi Werke", "August Horch Automobile Werke", DKV и "Wanderer" во автомобилскиот концерн Auto Union. Прво, логото на Ауди се користело само на тркачки автомобили, додека секоја компанија произведувала обични автомобили под сопствен бренд и ја украсила со свои амблеми.

Сепак, брендот Audi се појави многу порано. Таа е родена во 1910 година со одлука на судот. Потоа се слушна случајот против Август Хорх, кој беше обвинет за проневера на брендот. Факт е дека Август Хорч бил талентиран дизајнер и претприемач, автомобилите на неговата фирма "А. Horch & Co "под брендот" Horch "уживаше добра побарувачка. Но, откако повторно се расправаше со акционерите, тој ја напушти компанијата и по некое време создаде нова компанија, August Horch Automobilwerke GmbH. И првата и втората компанија основана од него го носеле името "Хорх". Се разбира, домаќините прво поднесоа тужба и го добија случајот. Неопходно е да се има друго име на компанија. Со одлука на судот, втората му беше дадена новото име Ауди, кое на латински е исто како и Хорх на германски - "слушај, слушај".

Од своето раѓање, Audi учествуваше на разни натпревари. Оваа упорност беше наградена во 1911 година, кога неговиот Audi B модел со 2.6-литарски мотор во Австрија на натпреварите на Alp Cup го поминуваше целиот растојание меѓу трките без казнени поени. Имајќи ги предвид сите недостатоци на серијата "Б" во 1913 година, беше развиен од Audi "C" со 4-цилиндричен 3,5-литарски мотор. Дрвото на автомобилот беше отворено и имаше издолжен и зашилен заден дел, кој му овозможи на автомобилот подобра аеродинамика и даде предаторски изглед. Како резултат на тоа, во годините 1912-1914 година, овој Ауди модел одлично се одржал на Купот на Алпите, за што го доби прекарот "Освојувачот на Алпите".

Во 1920-тите се појавија уште неколку автомобили: Audi-K, првиот автомобил со 6-цилиндричен мотор, Audi-M, првиот мотор со 8 цилиндри во автомобилот на R-серијата кој доби гласен и застрашувачки име император. Станува најновиот сопствен дизајн на Audi, кој наскоро беше преземен од друг производител на автомобили, DKW. Во 1932 година, четири германски компании DKW, Audi, Horch и Wanderer формираат единствена загриженост Auto Union. Резултатот од нивното спојување е идејата за погон на предните тркала за масовни автомобили. Постепено, сите проблеми и тешкотии во совладување на новиот дизајн беа надминати, новиот автомобил се покажа добро и беше произведен до 1938 година.

По Втората светска војна, градот Цвикау, каде што беше пуштен на слобода, стана дел од ГДР. Audi Automobile Plant станува сопственост на државата и го отвора пуштањето на Trabants. Автомобилите на Ауди повеќе не се произведуваат, бидејќи по војната, автомобилот на Авто Унија само избира автомобили од DKW. Во 1958 година, компанијата Auto Union беше под контрола на Дајмлер Бенц, а во 1964 година стана сопственост на Фолксваген. Во 1965 година, марката Audi се прероди. Во 1969 година, Auto Union и NSU беа споени - новата компанија за автомобили се вика NSU Auto Union. Во 1984 година, компанијата беше преименувана едноставно Ауди.

По 1965 година, семејството модели на Audi почнало да се шири брзо - до почетокот на 70-тите години, се појавиле 60, 75, 80 и 100 серии автомобили. Создаден во 1980 година, моторите со погон на сите тркала Audi quattro постојано постигнуваат успех на меѓународниот митинг и ова носи висок углед на автомобилите на Ауди.

Доаѓање до масите на погонот на сите тркала Audi се смета за револуционерна фаза во развојот на автомобилската индустрија. Првите автомобили на Audi со четири тркала се пресметуваат првенствено на спортски настани, каде што можете да ја проверите веродостојноста на новите дизајни. Тие ставија моќни 5-цилиндрични турбо мотори. Под влијание на погонот на сите тркала Ауди, се поставува нова насока во создавањето на автомобили за спорт и за нормална употреба.

© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008