Слики: Прилагодување на вентилите на мопедот "Алфа"

Прилагодување на вентилите е веројатно најлесниот и во исто време многу важна работа за сервисирање на моторот на мопедот. Стартувај кој е во состојба да скоро секој возач на почетници. Ако ја правите оваа работа самостојно, ги зачувувате вашите пари и време, згора на тоа, целосно го контролирате квалитетот на извршената работа од почеток до крај.

Навременото извршување на работата за прилагодување на вентилските клисури може значително да го продолжи животот на моторот на мопедот и да ја зголеми севкупната сигурност како целина.

Првото прилагодување е пожелно да се направи веднаш по купувањето на нов или дури и купениот мопед, второто прилагодување е направено веднаш по трчањето, сите последователни по 4000 километри.

Пред да започнете со прилагодувањето, оставете го моторот да се излади ако имате време да работите пред него, температурата на моторот пред прилагодување идеално треба да биде 18-25 степени.

Отворен плоснат шрафцигер на левата страна од моторот, одвртете ги двата приклучоци на капакот на генераторот (обележани со стрелки) и извадете го капакот на осовината од главата на цилиндерот (означен со стрелка).

Вметнуваме клуч за навртување во централната дупка и свртете ја коленестото вратило на моторот во текот на вртењето додека не се изложи ризик во горниот прозорец на гледање на капакот на генераторот, до кој е запечатено буквата "T" (не се меша со буквата "F"!) треба да биде строго во центарот на прозорецот за гледање.

Откако ознаката "T" во прозорецот за гледање ја зема саканата положба, ја проверуваме положбата на ознаките на осовината и на куќиштето на главата на цилиндрите (ознаките се означени со стрелки). Ознаките на бравата и главата на цилиндерот треба да бидат колку што е можно поблиску еден до друг. Ако ознаките не се совпаднат - свртувајте ја коленестото вратило уште еднаш и повторно проверете ја конвергенцијата на ознаките на осовината и горниот прозорец на гледање на капакот на генераторот.

Ако ознаките не се совпаднат - свртувајте ја коленестото вратило уште еднаш и повторно проверете ја конвергенцијата на ознаките на осовината и горниот прозорец на гледање на капакот на генераторот

Откако ќе ги совладате сите ознаки што ги совпаѓате - одвртете ги двата приклучоци на главата на цилиндрите: еден на врвот и еден на дното, под кој има елементи за прилагодување.

Откако ќе ги совладате сите ознаки што ги совпаѓате - одвртете ги двата приклучоци на главата на цилиндрите: еден на врвот и еден на дното, под кој има елементи за прилагодување

Клучот за 9 одвртете го заклучокот на врвот на раката и одвртете малку прицврстувачки болт.

Клучот за 9 одвртете го заклучокот на врвот на раката и одвртете малку прицврстувачки болт

Ние земаме сонда со дебелина од 0,05 mm и вметнете ја помеѓу прилагодливиот болт и вентилот, извртувајте го прилагодливиот болт така што сондата ќе се движи помеѓу вентилот и завртката со малку напор, фиксирајте го прилагодливиот болт од вртење и затегнете го затворачот со клешти. По затегнување на бравата, повторно вметнете го мерачот и проверете што направивме (доколку е потребно, повторуваме сè повторно). Го стори истото со вториот вентил.

Го стори истото со вториот вентил

По сето тоа што е направено, проверуваме дали палењето е исклучено и неколку пати го ставате во моторот со кикстартер (моторот не може да се запали во овој момент!). По завршувањето на моторот - ги комбинираме ризиците во прозорецот на генераторот и осовината на осовината, и уште еднаш проверете ја исправноста на топлинските празнини, доколку е потребно, повторно прилагодете ги.

© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008