Стартерот се врти и моторот не се стартува

 1. Проверка на свеќите и искрата
 2. Проверка на снабдувањето со гас
 3. Проверка на снабдувањето со воздух

Вртење на клучот, трескање на стартерот и ... моторот не се стартува. Порано или подоцна, секој сопственик на автомобили се соочува со таков проблем. Што да направите во оваа ситуација?

Во принцип, постојат многу причини зошто моторот не може да започне, и невозможно е да се разгледаат сите во рамките на еден напис. Сепак, постојат „основни“ услови што се неопходни за успешно лансирање. Themе разговараме за нив сега.

Успешен старт-ап бара снабдување со гориво со работен притисок, воздух и навремена искра. Исто така е исклучително важно да се подготви вистинската мешавина на гориво-воздух. Овие услови мора да бидат проверени пред сè кога моторот одби да се запали.

Проверка на свеќите и искрата

Ако моторот не започне во рок од пет секунди, бескорисно е да го пресвртувате стартерот. Може да се обидете да започнете повеќе, но тоа е малку веројатно да даде смисла. Покрај тоа, претерано долго работење на стартерот може да доведе до прегревање, па дури и пожар.

Ако се обидете да го стартувате моторот на карбураторот долго време, бензинот ќе ги преплави свеќите и ќе направи понатамошни обиди да започнете невозможно во принцип. Инјекторите имаат режим на чистење, така што свеќите може да се исушат без да ги извадите од автомобилот - само треба да го притиснете педалот за гас до подот и да го свртите стартерот.

Инјекторите имаат режим на чистење, така што свеќите може да се исушат без да ги извадите од автомобилот - само треба да го притиснете педалот за гас до подот и да го свртите стартерот

Но, ова се половина мерки. Прво на сите, треба да одвртите барем една свеќа, повторно да ја ставите жицата на неа и да ја поставите свеќата на моторот, така што меѓу металниот дел на свеќата и металот на моторот има растојание од околу три милиметри. Вклучете го стартерот и проверете дали е еднаква искра скока меѓу контактите на свеќичката. Направете го овој тест за секоја свеќа. Ако нема искра на која било свеќа, тогаш постојат проблеми во системот за палење.

Може да биде:

Општи грешки:

 • Неисправни свеќи (јаглеродни наслаги, уништување на изолаторот)
 • Високонапонските жици се неисправни (изолацијата е скршена, струјата тече „лево“, не стигнувајќи до свеќа)

За инјектори:

 • Неправилен модул за палење
 • Нема моќ до модулот за палење. Енергијата се снабдува од контролната единица на моторот, но сигналот до единицата доаѓа од прекинувачот за палење. Затоа е можно дефект на групата за контакт со заклучување на палењето .
 • Дефект на контролната единица на моторот

Грешките во системот за контрола на палењето обично се видливи за време на дијагностицирањето и предизвикуваат да се вклучи ламбата на Check Engine.

За карбуратори:

 • Виси јаглен во капакот на дистрибутер (дистрибутер) на палење
 • Изгореност на резисторот во роторот на дистрибутер (во тркачот на дистрибутерот)
 • Горење или игра на контактната група (за контактно палење)
 • Прекинете ја дефект (за палење без контакт)
 • Дефект на серпентина за палење
 • Недостаток на моќност на серпентина. Енергијата на серпентина се напојува преку прекинувачот за палење, така што треба да го проверите контакт група

Кога нема искра на само една свеќа, треба да ја замените оваа свеќа со нова или да ја промените нејзината жица со висок напон. Премногу влажни свеќи, исто така, треба да се заменат со нови, или барем да се исушат во пламен. Ова е неопходно затоа што струјата не може да помине низ влажни контакти и нема да има искра.

Ако има искра на сите свеќи, го проверуваме снабдувањето со гориво.

Проверка на снабдувањето со гас

Индиректно утврдете го снабдувањето со бензин до цилиндрите со појава на свеќа. Ако свеќата извртена од цилиндерот е влажна и мириса на бензин, тогаш сè е во ред со снабдувањето со гориво. Сепак, подобро е да се провери ова посигурно.

На моторите со вбризгување, ова бара депресивно управување со системот за гориво со помош на специјален вентил на крајот од шината на горивото. Отшрафете го капачето и притиснете го вентилот со шрафцигер. Бензинот треба да испрска од под вентилот. Потоа, ослободете го вентилот и вклучете го палењето. Во тоа време, таа е должна да ја стартува пумпата за гас, со што ќе се врати ослободениот притисок во системот. Ако пумпата е тивка, вклучете го стартерот. Кога и кога стартерот е вклучен, пумпата не работи, најверојатно, има дефект во неговиот електроенергетски систем.

Ако пумпата е започната, тогаш уште еднаш го провериме притисокот во системот за гориво со тоа што ќе го фрламе низ истиот вентил во рампата. Уште еднаш прскањето на бензинот покажува дека сè е во ред со системот за снабдување со гориво. Кога бензинот не испрска и воопшто не се појавува од под вентилот, можеме да зборуваме за неисправен регулатор за притисок на горивото во рампата (постојано крвари бензин преку повратната линија до резервоарот) или одреден приклучок во главната линија за гориво (на пример, поради замрзнување на вода во неквалитетно гориво )

На карбуратите мотори, многу е полесно да се провери внесот на гориво. Доволно е да го отстраните капакот на филтерот за воздух, лизнете ја рачката на гаснењето на првата комора на карбураторот, симулирајќи го притискањето на педалот за гас и видете дали бензинот прска од млазницата на распрскувачот. Може да пумпате гас во карбураторот со рачната рачка за пумпање, која се наоѓа на сите механички пумпи за гас.

Проверка на снабдувањето со воздух

Во системот за снабдување со воздух, дефектите се многу ретки и се сведуваат на затнат филтер за воздух или блокирање на воздушниот канал од странски предмет. Ваквите дефекти веројатно нема да се појават во добро одржуваниот личен автомобил. Но, ако автомобилот, на пример, е сервисен или неодамна купен, нема да биде на место за да бидете сигурни дека филтерот е недопрен, и дека парталката не е заглавена во каналот по неодамнешната поправка.

Овие се основните дејства што можат брзо да се извршат кога моторот не се запали. Ако има искра на сите свеќи, гас влегува во моторот и сè е во ред со системот за снабдување со воздух, треба да „отидете длабоко“.

Како што веќе споменавме на почетокот на материјалот, тешко е да се опишат сите причини зошто моторот не може да се запали, во рамките на еден напис. Затоа, ние даваме само општ список.

 • Стартерот не развива брзина на започнување
 • Недоволен напон на струјата (слаба батерија)
 • Недостаток на компресија во цилиндрите на моторот (клипните прстени се истрошени, вентилите се заглавени)
 • Нарушување на времето (временскиот ремен е растргнат или скокна на еден / неколку заби)
 • Нема сигнал од сензорот за положба на коленестото вратило или други „витални“ сензори на системот за инјектирање.
 • Дефект на единицата за контрола на моторот

И други. Пребарувањето за вакви дефекти е веќе потешко да се изврши во услови на отворено, особено ако се случи во зима. Треба да го земете автомобилот во затегнување и да го повлечете во гаражата или услугата за автомобили.

Што да направите во оваа ситуација?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008