Si te zgjidhni kaseten e duhur biçikleta

 1. Kasetë biçikletë - qëllimi, parimi i operimit, një shumëllojshmëri modelesh
 2. Kasetat e biçikletave ndryshojnë në një numër kriteresh:
 3. Ekzistojnë 5 lloje të kasetave sipas dizajnit.
 4. Si të zgjidhni një kasetë për biçikletën tuaj
 5. Si të mirëmbahet një kasetë
 6. Ku të blej?

Kaseta i takon nyjeve të vogla, por jashtëzakonisht të rëndësishme të biçikletës. Ajo në kombinim me elementë të tjerë të transmetimit lejon një ndryshim të lehtë në përpjekjet e muskujve për të siguruar një gamë mjaft të gjerë shpejtësish për gara dhe ngarje në terren të ashpër, ulje dhe ngritje.
Kaseta që përbëhen nga një numër i caktuar yjesh me diametra të ndryshëm me një numër më të madh ose më të vogël të dhëmbëve mbi to, janë të përshtatshme për lloje të ndryshme të biçikletave dhe stilit të hipur.

Përveç kornizës dhe rrotave që përbëjnë bazën e ndërtimit të biçikletës, ajo përbëhet nga një numër i vogël, por po aq i rëndësishëm komponentët, kontrollet dhe një zinxhir që konverton energjinë muskulore të ciklonit të shpenzuar në pedale në çift rrotullues të boshtit të pasëm.

Në mënyrë që të ishte e mundur të zhvillohet një shpejtësi e konsiderueshme me më pak shpenzime të energjisë muskulore, transmetimi i zinxhirit është i pajisur me një mekanizëm të zhvendosjes së marsheve që përbëhet nga dy grupe të yjeve me diametra dhe ndërprerës të ndryshëm. Zinxhiri kalon nëpër yjet e përparme dhe të pasme. Yjet e para janë të kombinuara në një sistem në të cilin janë lidhur shufrat dhe pedalet e lidhjes, dhe yjet e pasme - në një kasetë.

Kasetë biçikletë - qëllimi, parimi i operimit, një shumëllojshmëri modelesh

Kasetë biçikletë - qëllimi, parimi i operimit, një shumëllojshmëri modelesh

Kaseta biçikletë është një nyje e përbërë nga një grup yjet e pasme të transmetimit dhe ndarësit mes tyre (në disa dizajne). Kaseta është fiksuar në shpërndarësen e pasme të rrotave. Për instalimin e saj, përdoret një përshtatje spline, për fiksimin - një arrë mbyllëse (unazë mbajtëse).

Yjet (të gjitha ose individuale, varësisht nga dizajni) janë të bashkangjitura në elementin e fiksimit që kanë groove dhe ka trungje në trupin e mëngës të konfigurimit përkatës, i cili siguron instalimin korrekt të kasetës. Në modele moderne të biçikletave kasetë kryen të njëjtin funksion si në biçikletat e vjetra apo të lira - kapëse. Kaseta është një vend më kompleks, me cilësi të lartë dhe funksionale.

Kaseta është e përfshirë në transferimin e forcës të aplikuar nga çiklistja në rotacionin e pedaleve nga zinxhiri në shpërndarësen e pasme, duke ndryshuar raportin e marsheve të transmetimit. Kjo është nyja në të cilën varet shpejtësia e biçikletës. Numri i yjeve në kasetë korrespondon me numrin e shpejtësive (ingranazhet). Kaseta mund të përbëhet nga numra të ndryshëm yjesh, nga 7 në 11, yjet, nga ana tjetër, ndryshojnë në diametër dhe në numrin e dhëmbëve.

Me ndihmën e kalimit të shpejtësisë së pasme zinxhiri transferohet në yje të ndryshëm të kasetës. Kjo ndryshon raportin e lëvizjes, domethënë raportin midis numrit të dhëmbëve të yllit kryesor (që kryeson), i cili është pjesë e sistemit dhe e pasme (skllavi), e cila është pjesë e kasetës.

Sa më i madh të jetë raporti i shpejtësisë, aq më i lartë mund të zhvillohet shpejtësia, por gjithashtu kërkon më shumë përpjekje. Një rrotullim i poshtëm kur ka më pak dhëmbë në yllin lëvizës sesa në atë të drejtuar, përdoret për pjesët e rënda me tokë të lirshme ose ngjitje të pjerrta, zakonisht për një kohë të shkurtër. Duke hedhur zinxhirin në yje të ndryshëm, mund të zgjidhni shpejtësinë optimale për secilin segment të rrugës.

Kasetat e biçikletave ndryshojnë në një numër kriteresh:

 • nga numri i yjeve dhe gamën e tyre
 • pajtueshmëria me sistemin e shpërndarës dhe llojin e biçikletave
 • me dizajn
 • nga materiali

Numri dhe sfera e yjeve reflektohen në etiketimin e kasetës. Pra, duke shënuar 11-36T 10-speed do të thotë se kaseta përbëhet nga 10 yje, më i vogli ka 11 dhëmbë, më i madhi - 36.

Numri i yjeve në një kasetë mund të ndryshojë nga 7 në 11, por sot kaseta me 8-10 yje janë më të zakonshmet, kaseta me shtatë shpejtësi përdoren në modelet e vjetra dhe për 11 yje ato prodhohen vetëm nga Campagnolo dhe janë të pajtueshme vetëm me bushings të këtij sistemi. Numri dhe sfera e yjeve varet nga lloji i biçikletës në të cilën mund të montohet kaseta.

Për bikes rrugore, kaseta me numrin e dhëmbëve në një yll më të vogël janë 11, në një 22-27 më të madh. Për malin ylli më i vogël në kasetë duhet të ketë 11-12 dhëmbë, më i madhi - 28-36. Kaseta me shenja 12-27T konsiderohen kalimtare. Kaseta me 11 yje përdoren vetëm në bikes Campagnolo. Etiketimi zakonisht tregon gjithashtu se cili sistem i kyçjes është i pajtueshëm me këtë kasetë.

Ekzistojnë 5 lloje të kasetave sipas dizajnit.

 1. Paloset. Yjet janë të ndërlidhura me thumba ose vida, të cilat lejojnë zëvendësimin e yjeve individualë në rast të veshin. Ky është dizajni më i përballueshëm, të metat e tij janë pesha e lartë dhe ndjeshmëria ndaj kontaminimit.
 2. Në merimangë. Nga 2 deri në 6 yje, të lidhur në mënyrë të pandashme nga një merimangë aliazh. Pesha e vogël dhe më pak e ndotur
 3. Në disa merimangat. Secili merimangë kombinon 2-3 yje, këto nyje janë të kombinuara në një kasetë, nyjet individuale mund të zëvendësohen
 4. OpenGlide. Dizajni monolit me dhëmbë, ylli më i vogël është baza më e vogël e konit të prerë, në këtë anë kaseta është e mbyllur me një kapak alumini. Në kapakun ekziston një vrimë e projektuar për të kontaktuar kasetën me daulle shpërndarës, pika e dytë e kontaktit në yllin e vogël. Këto kaseta janë të dizajnuara ekskluzivisht për bikes rrugore.
 5. X-kupolë. Ashtu si dizajni i mëparshëm, i zhvilluar nga SRAM, dallon nga pesha e tij e ulët për shkak të kombinimit të materialeve të ndryshme. Ylli më i madh është prej alumini, ka lojëra elektronike për instalimin në daulle, ka ende lojëra elektronike në yllin më të vogël. Yjet e mesëm kombinohen në një strukturë monolitike, të përpunuar nga një bar me çelik me krom dhe shtesa të molibdenit, ky bllok është fiksuar midis yjeve të mëdha dhe të vogla, me anë të të cilave është bërë kontakti me timonin e lirë

Materiali i kasetës

X-Dome kaseta përdorin si çelik, ashtu edhe alumin, por për shumicën e kasetave përdoret një nga këto metale. Përveç kësaj, kaseta mund të bëhen prej aliazh titani.

 1. Kaseta çeliku dallohen nga një raport optimal i karakteristikave të fuqisë dhe kostos, për të mbrojtur kundër korrozionit, çeliku është kromuar, nikel i kromuar ose i veshur me një përbërje tjetër. Shkalla e çelikut dhe shtesat ndikojnë në forcën dhe qëndrueshmërinë e kasetave, si dhe çmimin e tyre.
 2. Kasetat e aluminit kanë peshën më të vogël, por ato janë më të ulëta në forcë dhe resurse për ato çeliku dhe i tejkalojnë ato në çmim. Kaseta anodized aliazh alumini janë të njohura me weitwinners, të cilët përpiqen për të lehtësuar peshën e ndërtimit sa më shumë të jetë e mundur.
 3. Aliazh Titanium është më i lehtë se çeliku, por më e rëndë se aliazh alumini, ka rezistencë të konsiderueshme dhe rezistencë ndaj veshin, por kasetat më të shtrenjta

Si të zgjidhni një kasetë për biçikletën tuaj

Si të zgjidhni një kasetë për biçikletën tuaj

Biçikleta shitet me një kasetë, por në mënyrë periodike ekziston nevoja për të zëvendësuar këtë nyje. Kjo është për shkak të veshin e yjeve, të cilat kanë fshirë dhëmbët, rrëshqitja e zinxhirit mund të sinjalizojë se është koha për të ndryshuar kasetën. Por ndonjëherë zëvendësimi i kasetës diktohet nga fakti se çiklistja shkon në një rajon tjetër me një terren të ndryshëm dhe llojin e tokës, planet për të zotëruar një stil tjetër të hipur.

Në rastin e parë, mund të zgjidhni me siguri një kasetë me një etiketë të ngjashme me atë të vjetër, me numër të njëjtë të shpejtësive dhe një sërë yjesh, dhe nëse doni të eksperimentoni, provoni produkte nga një prodhues tjetër, një material tjetër. Në rastin e dytë, një ndryshim në numrin dhe gamën e yjeve është e justifikuar.

Gjëja e parë që duhet t'i kushtoni vëmendje është lloji i biçikletës, malit ose rrugës, dhe sistemit të lidhjes. Cilat kaseta në të cilat përshtatet biçikleta, të përshkruara më sipër. Ju duhet gjithashtu të konsideroni aftësitë tuaja financiare, por mos harroni se kaseta e shtrenjtë janë më të forta dhe më të qëndrueshme. Nëse përparësia nuk është që të minimizohet pesha e biçikletës, mos shpenzoni para në kaseta të titanit dhe aluminit, është më mirë të blini një më të shtrenjtë në ato prej çeliku. Këtu çmimi është në proporcion me burimin.

Nga një këndvështrim konstruktiv, ia vlen t'i kushtohet vëmendje kasetave në disa merimangave, ato janë më të lehta se zakonisht të palosura, më pak të prirur për ndotje dhe t'ju lejojnë të ndryshoni nyjet individuale, në vend të të gjithë kasetës. Kështu, edhe pse një kasetë e tillë do të kushtojë më shumë, ajo duhet të zgjasë më shumë.

Sa më shumë stilet që përdor një person, aq më komplekse është lehtësimi në rrugën që ai kalon, aq më shumë yje në kasetë është më e përshtatshme të ketë. Një numër më i madh yjesh do të thotë një gamë më të madhe, zhvendosje më të butë. Për një terren të sheshtë, një numër më i vogël yjesh janë të mjaftueshme, për terren të thyer, ata kanë nevojë për më shumë. Numri i yjeve duhet të korrespondojë me zinxhirin, zinxhirët e ngushtë janë të destinuara për kaseta me një numër të madh yjesh, 9-11, nëse zinxhiri është i gjerë, duhet të ketë më pak yje.

Kaseta për 11 yje ju lejon që praktikisht të mos përdorni përzgjedhësin e shpejtësisë së përparme. Numri optimal i yjeve është një kriter shumë individual, dhe shpesh vetëm nga përvoja, duke ndryshuar disa kaseta, është e mundur të përcaktohet se cila konfigurim ofron udhëtimin më të rehatshëm. Çiklistët me eksperiencë në përgjithësi mbledhin kaseta nga yjet individualë për nevojat e tyre dhe për një udhëtim të veçantë.

Gama e kërkuar e yjeve varet nga stili i hipur. Nëse keni ndërmend të përzini në një tokë të mirë, të fortë, asfalt, pa dallime në lartësi, ngjitje të pjerrëta, numri i dhëmbëve në një yll të vogël nuk është i rëndësishëm, por në një numër mjaft të vogël, një numër prej 11-21, -23. Nëse do të ecni në tokë të lagëshme, rërë, borë dhe / ose me këmbë të pjerrta, por të shkurtër ("butts") me më të butë, por të zgjatur ("tregtarët"), keni nevojë për më shumë dhëmbë në një yll të madh, një rang prej 12 do të bëjë. -36. Rritet malet, aq më i madh është sfera e nevojshme. E megjithatë, sa më i madh çiklist, aq më shumë dhëmbë në një yll të madh do të nevojiten, të gjitha gjërat e tjera janë të barabarta.

Shkurtimisht, kur zgjedhni një kasetë duhet të udhëhiqeni nga përvoja juaj, ndjenjat, stilin e udhëtimit dhe qëllimin e udhëtimit. Nëse përvoja nuk është e mjaftueshme, është më mirë të konsultohet me çiklistë të tjerë, konsulentët e shitjeve nuk i njohin gjithmonë të gjitha nuancat.

Si të mirëmbahet një kasetë

Si të mirëmbahet një kasetë

Ashtu si çdo nyje biçikletash, kaseta ka nevojë për mirëmbajtje. Pastrimi nga ndotja, zëvendësimi i pjesëve të konsumuara do të bëjë çiklizëm më të rehatshëm dhe të sigurt, si dhe do të zgjasë jetën e nyjeve dhe zinxhirit në të cilin ndotja është transferuar. Kasetë e mirëmbajtjes veçanërisht e rëndësishme.

Për të servisuar kasetën ajo duhet të hiqet. Për ta bërë këtë, keni nevojë për një puller të veçantë që përputhet me llojin e mëngës, një çelës, mundësisht të rregullueshme ose nën madhësinë e tërheqësit, dhe të ashtuquajturit rrëmbyes nga doreza dhe pjesë e zinxhirit të biçikletave, ju mund ta bëni vetë.

Gjithashtu mund të ketë nevojë për një mjet për t'u ngjitur me pjesët dhe lubrifikimin.

 • Largimi i kasetës paraprihet nga heqja e timonit të pasmë dhe largimi i kujdesshëm i boshtit të çuditshëm
 • Pulleri është i instaluar në mënyrë që ndeshjet e saj të përshtaten në grooves e mëngës
 • Zinxhiri i kamxhikut ngrihet në një yll të madh në mënyrë që lidhjet e zinxhirit të përshtaten fort mbi dhëmbët e saj dhe dora është në të djathtë.
 • Fiksimi i timonit me një kamxhik, ju mund të filloni të heqni unazën e mbajtjes me një pikëllim të rregullueshëm dhe tërheqës. Në këtë rast, doreza e rrushit dhe çelës duhet të formojnë një kënd të ngathët, pak më pak të shpalosur. Çaktivizuesi është i zhvendosur në drejtim të kundërt, në të njëjtën kohë ju duhet të tërhiqni pak kamxhik në drejtim të orës. Nëse dhëmbët me dhëmbë janë të veshur keq, zinxhiri i kamxhikut mund të rrëshqasë, në të cilin rast do të duhet të transferohet në një yll tjetër.
 • Pas heqjes së unazës mbajtëse, është vendosur mënjanë, dhe asterisqet dhe rondelet e ndërmjetme janë të rregulluara në rregull. Nëse rondelet mbërthenin së bashku me asterisku, ato janë të ndara me kujdes me një kaçavidë.
 • Rrotat dhe grilat pastrohen dhe inspektohen, nëse dëmtohen pjesët, ato duhet të zëvendësohen.
 • Ekspertët nuk rekomandojnë zinxhirë lubrifikues dhe bushings në mënyrë që të mos shkaktojnë fërkim të pluhurit dhe rërës. Lubrifikoni vetëm sipërfaqen e brendshme të unazës mbajtëse, kështu që herën tjetër është më e lehtë të heqni
 • Baza e kasetës është montuar në mëngë në mënyrë që grooves dhe slots janë të përafruar. Pengesat e pastruara, të thata janë të lidhura në mënyrë të njëkohshme në trupin e mëngës, duke alternuar me rondele ndarës ose të bashkangjitur në bazën, e cila pastaj do të vendoset në mëngë (varësisht nga dizajni i kasetës)
 • Në kaseta me shpejtësi 10-11, kur shtrëngoni unazën mbajtëse, zakonisht duhet të shtypni topin e sipërm. Para se të shtrëngoni fort unazën e mbajtjes, duhet të siguroheni që pinguinët janë paralel me njëra-tjetrën,
 • Pushuesi është i dehur me ndalesë me një pikëllim në drejtim të orës, para instalimit të rrotave, është e nevojshme të kontrolloni sërish kuvendin

Kaseta është një nyje e rëndësishme e biçikletës dhe përdoret për të ndryshuar raportin e shpejtësisë dhe ndryshimin e shpejtësisë. Numri i shpejtësive në dispozicion varet nga numri i yjeve në kasetë, vargu i yjeve është gjithashtu i rëndësishëm, domethënë numri i dhëmbëve më të vegjël dhe më të mëdhenjtë.

Për bikes malore, numri i sipërm i gamës duhet të jetë më i madh se sa për bikes rrugore, sa më komplekse të jetë rruga, aq më i madh është sfera dhe aq më e madhe është numri i yjeve të kërkuar. Kaseta gjithashtu ndryshojnë në materiale, në dizajn, çmimi i tyre varet nga ajo. Kur zgjidhni një kasetë ju duhet të përqëndrohet në llojin e biçikletë, stilin e hipur dhe rrugët e udhëtimit. Burimi i kasetës është mesatarisht 10-15 mijë km, ndërsa ka nevojë për kujdes, pastrimin nga ndotja.

Ku të blej?

Gama që ofron tregu modern është mjaft i madh. Ka shumë prodhues më pak të njohur që prodhojnë të njëjtin lloj të pajisjeve me cilësi të dyshimtë. Në këtë rast, karakteristikat e deklaruara ju bëjnë të mendoni se biçikleta është e pajisur me gjithçka që është e nevojshme. Në fakt, rezulton se blerja nuk do të përmbushë kërkesat.

Bëni një blerje më të mirë në dyqanet që specializohen në shitjen e kësaj teknologjie. Në këtë rast, ekziston një garanci për të blerë një produkt cilësor dhe për ta përmirësuar atë, sipas nevojës. Zgjidhni dhe blini një biçikletë të mirë, pjesë të kualitetit të lartë dhe rroba të çiklizmit, ne rekomandojmë në dyqanet më të mëdha evropiane: chainreactioncycles.com . wiggle.com .

Video udhëzim "Si të hiqni dhe instaloni një kasetë"

Ku të blej?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008