Како да се отстрани климата од ѕидот со свои раце

 1. Како да ја извадите надворешната единица од ѕидот
 2. Како да го отстраните компресорот за климатизација
 3. Како да ја отстраните внатрешната единица од монтажната плоча
 4. Кога само-демонтажата е несакана

Можеби ќе треба да знаете како да ги отстраните климатизаторот од ѕидот со свои раце во неколку случаи:

 • ако се планира преместување;
 • доколку е потребно да се изврши поправка;
 • ако планирате да го замените климатизерот со нов и не сакате да платите за расклопување на стариот

За почеток, при менување на локацијата, вреди да се справиме со целосно исклучување на климатизацијата од ѕидот, односно двата блока. Во овој случај, важно е не само да се направи висококвалитетно расклопување, туку и да се почитуваат правилата за транспорт на модулите на сплит-систем.

Како да ја извадите надворешната единица од ѕидот

Можеби ќе треба да знаете како да ги отстраните климатизаторот од ѕидот со свои раце во неколку случаи:  ако се планира преместување;  доколку е потребно да се изврши поправка;  ако планирате да го замените климатизерот со нов и не сакате да платите за расклопување на стариот  За почеток, при менување на локацијата, вреди да се справиме со целосно исклучување на климатизацијата од ѕидот, односно двата блока

вентил локација на KKB

На прво место, потребни се алатки. За самостојно отстранување на климатизацијата ќе треба:

 • прилагодлив или гас клуч;
 • шестоаголници;
 • клуч за клучеви и приклучници;
 • индикатор шрафцигер;
 • цевка машина;
 • манометар или манометриска станица.

Клешти и слични алати не треба да се користат наместо цевковод, бидејќи го расипуваат квалитетот на бакарна цевка.

Клешти и слични алати не треба да се користат наместо цевковод, бидејќи го расипуваат квалитетот на бакарна цевка

манометриска станица и вентил за гас

Прво, отстранете го надворешниот модул - единица за кондензација или CCU.

Чекор 1. Користете клуч за клуч или клуч на предната страна на ЦКБ за да ги отворите приклучоците на вентилите.

Чекор 2. Затворете ја течната доза на надворешната единица. Користете хекса клуч.

Чекор 3. Со цел целиот фреон да оди на надворешен модул, клима уредот се стартува во режим на ладење за 30-40 секунди. Штом компресорот ќе почне да работи само за вшмукување, манометриската станица е поврзана со вентилот од гасоводот и параметрите се поставени за ресетирање. Веднаш исклучете го вентилот од внесот на фреон.

Чекор 4. Системот е целосно деактивиран. Пред да започнете со следната фаза на отстранување на климатизаторот од ѕидот, користете индикаторска шрафцигера за да проверите за отсуството на струја со вметнување во фасадата со фаза.

Чекор 5. Сега сечењето на цевките ја пресекува линијата за фреон, бидејќи е не-отстранлива компонента. Останатите краеви мора да бидат изолирани од влага и остатоци. За ова можете да користите лента.

Исечете ги цевките за поврзување на растојание од 15-20 см од фитинзи. Ако демонтажата на кондензаторскиот модул се изведува заради поправка и реставрација, тогаш не е неопходно да се исечат бакарни цевки.

изолирани комуникации

Чекор 6 . Внимателно исклучете ги цевките за одвод за цевки и за интерконективни жици. Краевите на електричните жици и дренажните цевки, исто така, се претпочитаат рана со заштитниот материјал.

Чекор 7 . Сега продолжете да го демонтирате самиот уред. Како да го отстраните кондиционерот за надворешни единици со загради? За да го исклучите од навртките и завртките, користете отворен или клуч со клуч. Бидејќи ККБ обично има значителна тежина, препорачливо е да се земе второто лице како асистент.

Чекор 8 . Заградите се отстранети од површината на зградата или балкон со одвртување на арматурата за исклучување со крајна глава.

Откако климатик веќе е отстранет од ѕидот, продолжете со неговото пакување. За ова ви треба повеќеслојна картонска кутија, пластична фолија и мека амбалажа во ролна.

KKB може да се транспортира само во вертикална положба, за да се избегне вода чекан за време на следните работи. Пред да го инсталирате уредот на ново место, треба да го оставите да стои 2-3 часа.

Ако транспортот е планиран за зимско време, треба да го демонтирате климатизерот од ѕидот така што сите фреон да не истекуваат. За да го направите ова, користете манометриска станица. Но, повеќето експерти советуваат да го намалат ладилното средство, а потоа целосно да го полнат колото.

Како да го отстраните компресорот за климатизација

компресорот е означен број 1

Најсериозната дефект на системот на сплит може да биде неуспех на компресорот. Се случува кога:

 • инсталација со слаб квалитет - нема евакуација, прекршување на правилата за поставување на фреонниот гасовод;
 • користејќи систем на сплит во неприфатлив температурен опсег;
 • фабрички брак.

Во овој случај, исто така, ќе треба да се отстрани климатизаторот KKB и да се расклопат. Некои клинички техничари прават без целосно расклопување, но проблематично е да се направи на не-специјалист, бидејќи во оваа варијанта пристапот до многу елементи е сериозно ограничен.

Надворешната единица е демонтирана, сега како да го отстраните компресорот за климатизација? Всушност, овде нема ништо натприродно:

 • Заштитниот капак е отстранет од случајот на надворешната единица;
 • Исклучете ги линиите што доаѓаат до празнење и вшмукување, како и електрични жици погодни за вентилаторот и компресорот;
 • Исклучете ги затегнувачите со отворен краен клуч или клуч за навртување и извадете го компресорот од амортизерите за вибрации.

Вреди да се разгледа дека пред да го отстраните компресорот за климатизација, треба да го проверите степенот на влошување на маслото. Ако има непријатен мирис и ја менува бојата при тестирање за оксидација, тогаш ќе биде потребно замена + миење со KKB. Со нормални својства и негативна реакција за оксидација на масло, едноставна замена ќе биде доволна.

Како да ја отстраните внатрешната единица од монтажната плоча

демонтирана внатрешна единица

Како да се отстрани компресорот на климатизерот и надворешната единица со рацете од ѕидот, сè е чисто. Останува да се разбере како да се уништи внатрешниот модул. Овој процес, исто така, се одвива во неколку фази:

 • Извадете го заштитниот капак од кутијата;
 • Отшрафете ги прицврстувачите;
 • Исклучете ги сите комуникациски комуникации: Freon автопат, електрични интерконекциски кабли, дренажни цевки. Пред-исклучување;
 • Единицата е отстранета од плочата, откривајќи ја бравата на затворачот;
 • Отшрафете ја плочата за монтажа и демонтирајте ја пластичната жица со преостанатите бакарни цевки.

При отстранување климатик за внатрешна единица Од ѕидот мора да се внимава да не се оштетат клиновите за прицврстување што го држат модулот на монтажната плоча.

Бидете сигурни да ги заглавите краевите на цевките за бакар фреон на ист начин како и на надворешната единица.

Модул за спакувани простории во густа картонска кутија, прекриена со пена и обвиткана со мека меурница. Евапоративната единица може да се транспортира во било која положба, за разлика од ККБ.

Ако е потребно да го замените или исчистите секој елемент од внатрешната единица на клима уредот, исто така може да биде неопходно да го отстраните од ѕидот или делумно да ја расклопите во неговите компоненти. Изгледа вака:

 • Извадете ја плочката и исплакнете ја задната страна со млаз вода со детергент или сапун;
 • Извадете ги плочките за проток на воздух, внимателно извадете ги од отворите. На некои модели постојат посебни заклучувачи за ова;
 • Ги отшрафуваат завртките, нежно повлечете го долниот дел од заштитниот дел кон себе и малку кренете го врвот, потоа извадете го од бравите;
 • Исклучете го кабелот за напојување и дренажата;
 • Исклучете ги жиците за интерконекција од соодветните терминали, откако претходно ја снимиле нивната локација;
 • Извадете го фиоката со црево. Во некои модели тоа може да биде стационарно, тогаш тоа е малку намалено;
 • Сега извадете го тангенциониот вентилатор, кревајќи го испарувачкиот разменувач на топлина.

демонтирана внатрешна единица на Сплит-систем

Сите предмети се мијат со вода и детергент. Можете да го користите генераторот на пареа за поцелосно чистење. Кога деловите се суви, тие се фиксираат во обратен редослед.

Ако е неопходно расклопување на контролната табла, прво отстранете го заштитниот капак од електронската единица, исклучете ги сите жици (приклучоци на сензорите на индикациската табла, аморатори на воздушни амортизери). Откако ќе ја одвртите плочката со прицврстувачи со шрафцигер, или едноставно исклучете ја од бравите.

Кога внатрешниот блок не е расклопуван, но расклопуван, нема потреба од сечење на фреонската линија.

Моноблок системите се демонтираат речиси исто така. Единствената разлика е малку различен дијаграм на електрични кола и цевки со работна течност.

Кога само-демонтажата е несакана

Не пукај климатик направете го тоа сами во следниве случаи:

 • во присуство на колона од сплит-систем, канал или касета;
 • ако корисникот не ги има потребните алатки, материјали и упатства за уредот;
 • со несигурноста на човекот во своите способности.

Во овие ситуации подобро е да се свртиме кон професионални монтери.

Пред да започнете со независни активности, можете да гледате видео за тоа како сами да го отстраните клима уредот:

Како да го отстраните кондиционерот за надворешни единици со загради?
Надворешната единица е демонтирана, сега како да го отстраните компресорот за климатизација?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008