Како да се пресмета волуменот во коцки на цилиндерот. Aquapimeria

 1. Како да се пресмета обемот
 2. Како да се пресмета обемот на аквариумот под рибата
 3. Пресметка со капацитет за мерење
 4. Пресметка според формулата
 5. Некои суптилности
 6. Тежина

Мошне често е ситуацијата кога одлуката за набавка на аквариум произлегува од фактот дека оваа или онаа риба особено се допадна. Или, светот на водата станува декорација на одредена просторија. Врз основа на големината и карактеристиките на ситуацијата, се избрани и големината на садот. Во двата случаи, потребна пресметка на аквариум. Во првата верзија, треба да разберете кој капацитет ќе биде потребен за одреден број. аквариум риба на одреден вид, а во вториот случај, потребно е разбирање од кои живи суштества и во кое количество може да бидат населени со избраната "рибна куќа". Но, во секој случај, ќе треба да се разгледа.

Како да се пресмета обемот

Пристапот за тоа како да се пресмета аквариум директно зависи од него геометриска форма . Како што е познато, најчесто резервоарите за вештачки акумулатори се направени правоаголни или квадратни. Во двата случаи, вреди да се размножи должината на сите нивни страни заедно. Но, кога ќе стигнете до висината на аквариумот, запомнете дека не треба да ја земате целата нејзина геометриска должина, туку само до нивото на кое ќе се истури водата. За да се добие поместување од кубични сантиметри, подели ја добиената вредност за 1000.

Со кружен аквариум потешко. Еве, чудно што може да звучи, полесно е да се измери волуменот со банално истурање на вода. Се разбира, постојат формули, но долги и уморни за да се задоволат таквите сложени геометриски пресметки. Истото важи и за контејнери, во кои еден од ѕидовите има мала конвекталност. Не важи пресметки, како за квадрат или правоаголник.

Ако ви треба точна вредност во врска со поместувањето на резервоарот, треба да го земете предвид неговото полнење. Впрочем, кога има 3-4 саксии со растенија на дното, неколку големи камења или некој друг декор лага, тогаш сето ова автоматски го намалува волуменот на водата во аквариумот. Најлесен начин е да се стави сè во сад со познат волумен и постепено да се наполни со вода, додавајќи литар или пол литар. Штом ќе се наполни резервоарот, разликата помеѓу нејзиниот волумен во празната и во пополнетата форма ќе биде еднаква на волуменот на водата што се заменува со овие аквариумски објекти.

Како да се пресмета обемот на аквариумот под рибата

Читање на описот аквариум риба сигурно доаѓаат до информации во врска со нивната потреба
Читање на описот  аквариум риба  сигурно доаѓаат до информации во врска со нивната потреба  слободен простор слободен простор. И тука сè е едноставно - само треба да се умножи бројот на риби од еден вид според барањата за слободен мотор капацитет да се добие минимум волумен на аквариум. Исто така вреди да се земе предвид дека понекогаш за одгледување пар риба можеби ќе треба повеќе простор отколку за едноставно живеење во ист вештачки резервоар.

Купувањето на аквариум е логично, и најлесниот начин е само да се праша за неговиот волумен. Во продавниците за миленичиња тие се продаваат заедно со брошури што содржат краток опис и опис на производот. Понекогаш оваа информација се става на налепница на еден од ѕидовите на аквариумот. Логично е да се започне со избор на риба од волуменот на аквариумот наведен во описот.

Што значи 20% од аквариумската вода?

Размислете за примери.
Ако имате 45-литарски аквариум, 20% од 45 l = 0.2x45 = 9 l. Земете вообичаената мерна чаша, на пример, 0,5 литри и собирајте 18 чаши вода, што ќе изнесува 20%. Сега означете го нивото на водата во резервоарот со маркер или друг метод. Во иднина, можете да отидете на оваа ознака.

Друг пример. Не знаете колку литри во вашиот резервоар. Земете владетел или мерна лента, измерете ја висината на вертикалната страна на аквариумот (од дното до нивото на водата) и размножете ја за 20%. На пример, повеќето мали аквариуми се високи околу 30 см, нивото на водата достигнува 24 см. Во овој случај, 20% од 24 см = 0.2x24 = 4.8 см. Мерка 4.8 см од нивото на водата и означете го ова место со маркер на површината на аквариумот.

Запомнете дека замена на 20% од водата со чешма обично е безбедна дури и без специјални климатизери и замена повеќе Водата може да им наштети на жителите на аквариумот, дури и кога се користи специјални подготовки . Во овој случај, подобро е да се замени 20% од водата два пати неделно.

Колку литри во мојот резервоар?

На многу лекови и лекови се препорачува да додадете одредена сума на пари на одредена количина на вода. Затоа, многу е важно да се знае точниот волумен на аквариумот. Ако не го познавате, користете го нашиот совет и сами го пресметуваме.

Измерете го аквариумот од лево кон десниот раб. На пример, нека должината е 45 см.

Измерете го аквариумот од долниот степен до горниот раб (високо). На пример, земете висина од 30 см.

Сега измерете ја ширината на аквариумот (од напред до назад). На пример, ширина од 30 см.

Потоа множете ги овие три големини. Во нашиот пример, добиваме 45x30x30 = 40.500 кубни см. Сега овој број треба да се помножи со 0.001 за да се добијат литри. Во нашиот пример, добиваме 40500h0.001 = 40,5 l.

Мал амандман

Речиси секој аквариум има големи камења , слој на чакал и други предмети кои го намалуваат количеството на вода во аквариумот. Се разбира, можете да ги соберете сите овие предмети, да ги ставите во слив од познат волумен и да се обидете да го пресметате обемот на сите овие елементи користејќи манипулации со вода. Сите овие пресметки се доста комплицирани, но во исто време многу интересни. Значи, ако имате многу слободно време, можете да се обидете да ја измерите точната количина на вода во резервоарот. Меѓутоа, во повеќето случаи сосема е доволно да се користи формулата која беше дадена погоре.

Во аквариумот за вести не се пресметува обемот на аквариумот пред да се насели. Таквата голема грешка станува причина зошто резервоарот ќе биде пренаселен, така што рибата по населбата брзо ќе умре. Точниот волумен на аквариумот е потребен кога влегува во вода дрога . Ако ги истурите повеќе, можете да ги уништите вашите миленици, а ако е помала, нема да има резултат од терапијата. Дефиницијата на капацитетот е посветена на внимание.

 • лента мерка
 • калкулатор,
 • хартија,
 • молив.

Знаејќи како да ја пресметате формулата, која сеуште е на училиште, обемот на геометриското тело го одредува обемот на резервоарот. Но, тој не е вистински. Водата во резервоарот не е до врвот до рабовите, а дел од површината ја зема почвата.

Денес, правоаголни домашни резервоари не се секогаш направени. Продавниците продаваат современи садови од фиберглас, чијашто предна страна е малку закривена, а потешко е да се пресмета обемот. Во таква ситуација, полесно е да се користи капацитетот за мерење. Методот е применлив за секоја големина на резервоарот.

Гледајте видео со избор на големина на аквариум.

Пресметка со капацитет за мерење

Лесно е да се пресмета обемот на аквариумот со помош на мерниот резервоар. Прво, буквар и декоративни елементи се поставени на дното. Со помош на избраниот мерниот капацитет (литарска тегла, или уште подобро, казан со дипломирање) резервоарот се полни до саканата височина. Единствено важно е да не се скитници и точно се сеќавате колку пати вода се истури. Следно, пресметајте ја количеството на вода што се истури. Капацитетот на мерниот контејнер се множи со бројот на истекувања. Резултатот ќе биде вистинскиот индикатор на преостанатото место за рибата.

Во контејнерите што се мерат на овој начин, можете безбедно да употребувате лекови за кои е потребна најточна доза. Врз основа на капацитет, заземаат дома езерце риби. Количината на вода за секој поединец се одредува земајќи го предвид фактот дека ќе се зголеми до максимум. Методот на пресметка ви овозможува да ја пресметате големината на резервоарот за домашна вода од која било форма. Кога е важно да се знае колку вода е во аквариумот, овој метод треба да се користи. При пресметувањето на грешката се сведува на нула. Ако најдете дека капацитетот на резервоарот треба да се мери со овој метод, не, не треба повторно да го прегледате.

Правоаголен аквариум  Панорамски аквариуми Правоаголен аквариум Панорамски аквариуми

Пресметка според формулата

Користејќи едноставна формула, лесно е да се направи пресметка на аквариум само правоаголна форма . Првично ја одредите вкупната големина. Множете ја висината, ширината и должината. Резултатот е капацитет во кубни сантиметри. Потоа се утврди капацитетот на аквариумот во литри. За да дознаете колку литри во него, мора да го помножите добиениот број за 0.001. Потоа, утврди го вистинското поместување на аквариумот што се користи за риби. Прво треба да се измери на која висина ќе се пополни капацитетот. Невозможно е да се прелива вода до врвот. Тие не го полнат со приближно 5 см. Со оглед на тоа, тие бројат во литри од празен простор, земајќи 5 см за висина. Резултирачката бројка се претвора во литри и се одзема од вкупната големина. Дефинитивното поместување е речиси точни.

Пресметајте колку простор ќе потрае. Тој, исто така, ќе го преземе дел од капацитетот. Пресметката е слична на претходната, но само висината на почвениот слој се зема за висина. Ова ја пресметува вистинската големина. Ширината на индикаторите во пресметката на празното поместување не се менува.

Калкулаторот на аквариумот ја поедноставува таквата работа. Посебни програми за пресметување на капацитетот на аквариумот имаат слично име. За да може програмата да пресмета поместување на водата во аквариумот, земајќи ги предвид пречистите, висината се внесува во неа, земајќи го во предвид колку вода нема да се додаде, а дебелината на почвениот слој се внесува посебно. После тоа се извршува автоматска пресметка. Ако се обидете, исто така можете да пронајдете аквариумски калкулатор за резервоари од сложени форми, но уште попрецизно го мерат нивниот капацитет на прв начин. Калкулаторот за пресметување на волуменот на аквариумот е погоден, но ако има сомневања за резултатот што го пресметал автоматската програма, ние исто така го пресметуваме за сигурност. Калкулаторот за пресметување на волуменот на аквариумот лесно се наоѓа на аквариумот.


Некои суптилности

Кога го користите калкулаторот, дебелината на стаклото не се зема предвид. Ова може да изгледа како мала количина, но индикаторот е важен ако ви треба точна дислокација. Како да се пресмета колку простор ќе потрае стаклото, не е тешко. За да го направите ова, само треба да се земе од обемот, кој има капацитет од 3%. Ова ќе помогне да се даде максимална прецизност на пресметката.

Опремата поставена во внатрешноста на аквариумот исто така зема дел од неговото поместување. Ако ова не е важно, тогаш не можете да ја комплицирате пресметката. Кога точноста е важна, неопходно е претходно да се утврди колку помалку вода ќе стане по инсталацијата на апаратите и декор. Најлесен начин да се направи ова е да се потопат предмети во контејнер исполнет до крај со вода, а потоа да се види колку течност се истури. За да го направите ова, треба да го пресметате волуменот на водата што треба да ја наполниш, така што садот ќе се наполни до врвот.


За да го направите ова, треба да го пресметате волуменот на водата што треба да ја наполниш, така што садот ќе се наполни до врвот

Тежина

Пресметајте го капацитетот на аквариумот и прецизно одредувајте ја тежината. Кога капацитетот е голем, потребен ви е моќен штанд. Земете во предвид, покрај тежината на водата, и колку почва се става во аквариум. Неопходно е да се земе предвид фактот дека по полнењето на аквариумот со вода, иако количината почва нема да се промени, таа ќе се мери со 2-3 пати. Така, пиедесталот на кој стои аквариумот треба да биде со зголемена сила. Вие не можете да го изберете, со оглед на само тежината на сува почва за аквариум. Значи, не ја знаете тежината на резервоарот.

Без пресметување на капацитетот, дозволено е да се пополни аквариум ако неговото поместување првично се зема со голема разлика во однос на рибите, а третманот, доколку е потребно, ќе се врши во посебен резервоар, чија преместување е прецизно позната. Професионалци се крајно негативни во врска со искуството за одржување на аквариум без да го знаат тоа. точна големина , имајќи предвид дека ова е аквариум на ниско ниво.

Интересни видеа за пресметките на аквариумот

Дали сакате да го декорирате вашиот дом или канцеларија со аквариум кој совршено ќе се вклопи во внатрешноста, додавајќи уникатен шарм во собата? Компанијата " AquaImperia " е подготвена да ви помогне.

Ние нудиме сеопфатни услуги, кои вклучуваат создавање на аквариуми и терариуми , пејзажи и резервоари, како и целата листа на работи за нивно понатамошно одржување. Нашите експерти ќе ви помогнат компетентно да пристапите кон креирањето на вашиот сопствен подводен свет со сложени дизајн и зашеметување на флората и фауната.

Повеќе за нашите услуги

Главната специјализација на компанијата е аквариуми: производство , чистење и одржување на аквариуми и терариуми. Ние сме подготвени да ви помогнеме во следниве случаи:

 • развој и дизајн на тенкови различни форми и големини;
 • производство на аквариуми , декорација со живи, вештачки растенија и корали;
 • избор и продажба на аквариумски риби и безрбетници, продажба на егзотични животни ;
 • грижа за аквариуми и терариуми од големи димензии, чистење, следење на состојбата на водата;
 • транспортни услуги при движење.

развој и дизајн на тенкови  различни форми  и големини;  производство на аквариуми , декорација со живи,  вештачки растенија  и корали;  избор и продажба на аквариумски риби и безрбетници, продажба на егзотични животни ;  грижа за аквариуми и терариуми од големи димензии, чистење, следење на состојбата на водата;  транспортни услуги при движење

Исто така нуди и услуги за создавање на вештачки езерца, водни ѕидови и езерца со крап, со уникатен дизајн на камења и растенија, како и други декоративни украси со вода за збогатување на пејзажот. Ние дизајнираме и создаваме комплекси за вода со гара-руфа риба што се користи во процедурите за пилинг на кожата во SPA салони .

Одговорен пристап

Потребна е развој на затворен екосистем внимателен став . Ние вложиме максимални напори за да ги задоволиме желбите на клиентот, постигнувајќи беспрекорен резултат. Набавка на материјали што се користат во производството на аквариум, направени само од доверливи добавувачи. При изборот на декоративна риба и дизајн технологија, ние се фокусираме на желбите на клиентот и да ги земе предвид особеностите на внатрешноста на просторијата каде што ќе се наоѓа аквариумот. Осврнувајќи се на нас, ги добивате услугите " клуч на рака ": целата работа - од дизајн до монтажа, инсталација, дизајн и лансирање на екосистем - се направени од нашите експерти.

Со кого соработуваме и зошто треба да контактираме со нас?

Ние работиме со приватни клиенти и правни лица. Аквариум или терариум може да се користи за украсување на дневна соба или расадник, создава стилски ентериер во канцеларија или салон за убавина, за различни цели и потреби. Нашата задача е да развиеме уникатен екосистем кој ќе ве воодушеви со својата убавина.

Компанијата " AquaImperia " обезбедува персонализиран пристап во кој е можно да се усогласат со сите најмали желби на клиентот. Времето на производство е минимално, а цената е прифатлива. Покрај тоа, можеме да создадеме оригинален аквариум , врз основа на достапниот буџет, собирање на растенија и риби и нудење на егзотични животни. Значи, ако сакате да нарачате аквариум , да купите терариум, вештачко езерце , езерце или било кој друг декоративен украс, ќе ни биде среќно да ви помогнеме. Само јавете се и ставете цел!

Што значи 20% од аквариумската вода?
Колку литри во мојот резервоар?
Со кого соработуваме и зошто треба да контактираме со нас?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008