На телефонот се појави икона за слушалки. Иконата за слушалки на телефонот е вклучена, како да се отстрани

 1. Зошто иконата за слушалки е на телефонот: најчестите причини
 2. Како да ја отстраните иконата за слушалки на телефонот
 3. Безжични слушалки
 4. Прашина во конекторот (режимот на слушалки не се исклучува)
 5. Проблем во софтверот
 6. Некомпатибилен излез
 7. Телефонот ги гледа слушалките само во првите 3-5 секунди
 8. Заклучоци

Зошто индикаторот за слушалки свети на екранот, и дали вреди да се обидувате сами да го отстраните?

Најраните "напредни" телефони се разликуваат од нивните претходници во нивните пошироки мултимедијални способности. Во моментот кога мобилниот престана да биде едноставно средство за комуникација, и стана играч на датотеки од различни формати, без претерување, го претвори целиот свет.

Денес, секој корисник со себе носи целосна архива на неговата омилена музика, која има пристап до него во секое време. Но, има некои непријатности, на пример, слики во меморијата кои се дуплицираат во меморијата, кои се врзани за трагите - проблем што е добро познат на љубителите на музиката.

И ако сеуште некако може да ги отстраните покривите на албумот од галеријата, тогаш некои други проблеми ги збунуваат и искусните корисници. Ова е икона која го известува сопственикот на телефонот за поврзување на слушалки. Што ако одеднаш се појави сам на екранот и не исчезне?

Зошто иконата за слушалки е на телефонот: најчестите причини

Овој "проблем" ги загрижува сопствениците на gadgets, не само заради естетиката. Навистина, покрај екранот што е затнат со непотребни икони, појавата на иконата е често придружена со придружни дефекти. На пример, сите дојдовни повици се пренесуваат во режимот за слободни раце. Или ќе се чуе само на другиот "крај на жицата", вие не можете да идентификувате ништо, освен тишината во динамиката.

Затоа, по појавата на сликата на слушалки (во отсуство на тоа), размислете дали ова може да се случи поради една од следниве причини:

 • влага Ова е најчест одговор на поплаките за иконата што постојано гори. Можеби сте дошле под силен дожд или сте пролеале нешто на уредот - сето ова може да доведе до сличен неуспех;
 • контаминација на штекерот на приклучокот. За време на операцијата, ние дури и не размислуваме за тоа колку прашина навлегува во гаџетот низ дупките. Понекогаш тоне и се држи заедно во самиот мини-џек, поради што контактите стануваат валкани, деформираат и застануваат затворање;
 • пад или удар - најмногу "тешки" случаи кои бараат контакт со сервисен центар;
 • неточна отстранување на слушалката од штекерот - тоа го правите под агол, или остро, со повлекување на жицата, а не на приклучокот (ова може да се случи, на пример, откако ќе го поврзете звучникот со телефонот).

Но, понекогаш сликата со слушалки се појавува дури и без горенаведените причини, на пример, како резултат на неуспехот на софтверот. Дали е можно да се реши проблемот без прибегнување кон квалификувана помош од одделот за услуги?

Како да ја отстраните иконата за слушалки на телефонот

Треба да се напомене дека во случај на сомневање за оштетување на 3.5 mm конекторот, не се препорачуваат самостојни активности. Навистина, многу сопственици на телефонот (особено некогаш популарниот Nokia 6300, склони кон таква несреќа) се подготвени да споделат совети за форумите како да ги избришат правливите контакти или како да ги соберат.


Не ризикувајте gadget, најточна одлука е да контактирате со сервисен центар. Овој неуспех во повеќето случаи се поправа многу брзо, а по неколку часа повторно ќе можете да го користите мобилниот телефон. И пред да одите на работилницата, можете да пробате некои безопасни начини:

 • нежно вклучете го и исклучете го приклучокот за слушалки неколку пати. Ако тоа не помогне, можете да се обидете да не го вметнете;
 • Ако батеријата на телефонот е отстранлива, отстранете ја за 10-20 секунди, а потоа повторно вклучете го уредот;
 • понекогаш помага да инсталирате апликации кои автоматски го префрлаат звукот на точниот излез (на пример, Toggleheadset in Игра на пазарот за Андроид).

Обично овие манипулации се доволни за вашиот мобилен уред почна да работи добро. Во случај на сериозен дефект, ниту еден од горенаведените методи нема да помогне, а потоа, без одлагање, го носат телефонот до сервисен центар. Таму, тие не само што ќе ви помогнат да го поправите уредот, туку исто така препорачуваат, на пример, нов фирмвер на Fly FS504, што ќе го направи паметен телефон помалку ранлив за овој вид софтверски дефект.

Современите мобилни уреди имаат многу дополнителни додатоци, од кои најпопуларните се слушалки. Но што да направам ако Xiaomi не гледа слушалки? Честопати ситуацијата се случува кога ги поврзуваме слушалките со аудио приклучокот, но паметен телефон не ги открива. Многу корисници се жалат на лош звук со пречки, други имаат само една слушалка.

Ќе ви ги кажеме најосновните причини за овој проблем, споделете ги советите кои ќе помогнат да се реши овој проблем.

Безжични слушалки

Луѓе кои штотуку купиле безжични слушалки не може доста време да се поврзе безжичен уред на паметен телефон. Некои корисници мислат дека слушалките не работат, или нешто со Bluetooth на телефонот.

Всушност, сè е поинаку: кога ќе ја вклучите слушалката, мора да отидете во "Барај" Bluetooth уреди "На паметен телефон и одберете го уредот што ќе биде поврзан така што ќе се случи спарувањето помеѓу уредите. Едноставно активирање на Bluetooth нема да даде позитивен резултат.

Прашина во конекторот (режимот на слушалки не се исклучува)

Можеби некои луѓе може да ја најдат оваа причина смешно, но тоа е место за да биде. Ако ретко користите слушалки, тогаш веројатно е дека вашиот aux конектор е валкан со прашина или друг остатоци. Главниот централен контакт на приклучокот може да има лоша врска со контактната рампа во штекерот, поради што телефонот не ги препознава поврзаните слушалки или, по нивното исклучување, режимот на слушалки не се исклучува.

Обидете се внимателно да го исчистите гнездото со игла или мини шрафцигер. Направете го ова со паметниот телефон исклучен за да се избегне краток спој. Овој метод е тестиран на Xiaomi Redmi 4 со 7-тата верзија на фирмверот.

Проблем во софтверот

Многу корисници известуваат дека нивните уреди престанале да ја перцепираат слушалката по ажурирањето на фирмверот на осмата верзија. Постојат два решенија за проблемот:

 • се врати на старата верзија;
 • Инсталирај го Miui 8 со целосно форматирање.

Ако ви се допаѓа новиот firmware, и нема желба да се вратите назад, тогаш само форматирајте ги системските податоци на уредот и инсталирајте го нова верзија firmware од нула. Овој метод помогна многу.

Некомпатибилен излез

Постојат 2 главни стандарди за аудио приклучоци: OMTP и CTIA. Секој од овие типови секогаш има три главни контакти, а во случај на слушалки - четири. Најчесто, проблемите се јавуваат со 4-пински слушалки. Факт е дека контактот GND (заеднички, земјата) на стариот тип на тип - OMTP беше првиот (од жица), тогаш имаше микрофон, десна слушалка и лев канал.

Во новиот тип на pinout (CTIA), GND и микрофонот се обратуваат. Според тоа, ако користите стари слушалки на нов уред, тие нема да работат за вас. На пример, Xiaomi Redmi Note 3 Pro не ги гледа старите OMTP слушалки, уредот е компатибилен само со новите модели на слушалки.

Телефонот ги гледа слушалките само во првите 3-5 секунди

Ако, при поврзување на слушалки, ја видите соодветната икона во статусната лента само за првите 3-5 секунди, а потоа врската е прекината, следниот трик, измислен од форумот, може да помогне:

 1. Вметнете ги слушалките додека не престане
 2. Иконата за слушалки треба да светне
 3. Потоа, по 5-10 секунди, вметнете ја слушалката додека не застане

Изненадувачки, но факт е дека таквата манипулација навистина им помага на речиси сите корисници со овој проблем.

Заклучоци

Како што разберете од статијата, постојат неколку причини зошто паметен телефон не ја доживува слушалката. Немојте веднаш да паничи и да трчате во сервисен центар за помош. Можете сами да дијагностицирате и да го поправите проблемот. Експериментирајте со слушалки кои паметните телефони не ги гледаат на друг уред. Можеби овој конкретен модел е некомпатибилен со вашиот gadget.

Што ако одеднаш се појави сам на екранот и не исчезне?
Дали е можно да се реши проблемот без прибегнување кон квалификувана помош од одделот за услуги?
Но што да направам ако Xiaomi не гледа слушалки?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008