Правилно светло со автоматско прилагодување на предните фарови

 1. Основен принцип на дејствување
 2. Задолжителна употреба на фаровите
 3. Авто-коректор за фаровите Hella
 4. Карактеристики на автоматскиот коректор на Hella
 5. SmartEye Автоматски коректор
 6. Важни информации што треба да ги знаете при инсталирање
 7. Клучни карактеристики на авто-коректор
 8. Резиме

Денес, скоро сите автомобили кои имаат ксенонско осветлување треба да бидат опремени со авто-коректор на предните фарови. Неговата главна задача е да ги усогласи фаровите за да не ги заслепуваат возачите на лентата што доаѓа. Принципот на неговата работа е дека при промена на положбата на автомобилот во хоризонталната рамнина, автоматски се прилагодува насоката на светлосен флукс на фаровите. Ова може да се случи при кревање или спуштање на возилото или кога возилото не е натоварено рамномерно. Понатаму, ќе ги разгледаме подетално главните функции на овој модул.

Понатаму, ќе ги разгледаме подетално главните функции на овој модул

Основен принцип на дејствување

За полно работно работење со авто-коректор, на задниот дел на машината е инсталиран посебен сензор, кој го одредува неговиот агол на наклон. Информациите редовно се доставуваат до контролната единица, која пак ги претвора фаровите во вистинската насока.

Замислете ја ситуацијата: трупот на автомобилот е силно натоварен или задното седиште е целосно зафатено од патниците, во тој случај дел од вревата на автомобилот. Тогаш фаровите се насочени нагоре, а тоа доведува до неправилна насока на светлосен флукс и слабо осветлување во мракот и во лошо време. Исто така, може негативно да влијае на состојбата на патот.

Сензорот веднаш ја детектира оваа промена и електричниот коректор ги поставува фаровите под агол што е неопходен за хоризонталната рамнина, со што се компензира за слегнување на каросеријата. Сè што се случува автоматски и незабележливо за возачот. Одлучувајќи да купите автоматско прилагодување на фаровите , повеќе нема да се грижите за фактот дека погрешната насока на светлината ќе ги меша или вознемирува возачите што доаѓаат. Покрај тоа, ќе знаете дека вашиот автомобил ќе ви обезбеди 100% соодветно светло, што позитивно ќе влијае на удобното возење во темнината.

Задолжителна употреба на фаровите

Во многу земји, а Русија не е исклучок, авто-коректорот се смета за задолжителен за автомобили кои имаат ксенонски фарови. Ксенон ги има следниве карактеристики:

 • многу економски троши енергија од автомобил;
 • ви обезбедува светлина што е можно поблизу до дневната светлина;
 • ксенонскиот светлосен зрак не расејува кога врне дожд, така што таквите фарови се покажуваат совршено во лоши временски услови.

Но, тие имаат значителен недостаток - можат да ги заслепат возачите на претстојните автомобили. За да се избегне ова, неопходно е да ги опремите фаровите со коректор. Како по правило, при инсталирање на ксенон, се инсталираат рачни корекции, но ова не е секогаш погодно и ефикасно. Авто-коректорот секогаш избира точна и точна позиција на светлосен зрак. Откако решивте да инсталирате сличен уред на вашиот автомобил, автоматски се ослободувате од постојана контрола на положбата на фаровите. Како по правило, комплетот за авто-коректор вклучува:

 • Два ултразвучни сензори (на двата фарови);
 • Електронска контролна единица;
 • Неопходно жици за целосно работење;
 • Уреди уреди.
 • Размислете за најпопуларните и најбараните авто-коректори кои се произведени од Hella и SmartEye.

Авто-коректор за фаровите Hella

Меѓу многуте компании што го произведуваат овој модул, германската компанија Хела моментно е лидер. Willе добиете квалитетен производ за кој се размислува до најмалите детали, со него засекогаш ќе заборавите на таков проблем како незадоволството од возачите кои доаѓаат. Покрај тоа, ќе знаете дека вашата машина секогаш ќе помине технички преглед. Авто-коректор за фаровите Hella може да се инсталира на која било марка и модел на автомобил. Може да се користи како независен уред или да се надополни рачен коректор. Комплетот вклучува упатства со кои можете самостојно да ги инсталирате. Процесот на калибрација е многу едноставен. Вградениот индикатор ги прикажува сите информации за аглите и проекциите на промената, како во автоматски така и во рачен режим. Режимите за префрлување се вршат независно колку што е потребно.

Карактеристики на автоматскиот коректор на Hella


 • Автоматско прилагодување на опсегот на фаровите;
 • Програмабилниот агол на оптиката зависи од оптоварувањето на машината;
 • Ултразвучниот сензор ја пресметува положбата на каросеријата во однос на автопатот;
 • Напојувано од автомобили 12 V, има комплети кои се дизајнирани за 24 V;
 • Во присуство на редовен ксенон, авто-коректорите се задолжителни за одржување.

Автоматско прилагодување на опсегот на фаровите;  Програмабилниот агол на оптиката зависи од оптоварувањето на машината;  Ултразвучниот сензор ја пресметува положбата на каросеријата во однос на автопатот;  Напојувано од автомобили 12 V, има комплети кои се дизајнирани за 24 V;  Во присуство на редовен ксенон, авто-коректорите се задолжителни за одржување

SmartEye Автоматски коректор

Овој модел на авто-коректор (по избор) е наменет главно за конверзија на фабрички системи на машина кои се опремени со електромеханички уред. Вклучени се:

 • Електронска единица со сензор за позиција;
 • Монитор со кој е направено прилагодувањето;
 • Wици;
 • Два типа на приклучоци за поврзување со монитор на уред.

Модулот не е опремен со свои активатори за промена на опсегот на фаровите. Принципот на работа на овој уред е да се одреди позицијата на каросеријата на автомобилот во однос на рамнината на патот. Користејќи го сензорот, се читаат информации, се инсталира на куќиштето. Потоа се испраќа команда за промена на аголот на фаровите во однос на товарот на автомобилот.

Важни информации што треба да ги знаете при инсталирање

Секој универзален уред автоматски ја пресметува вредноста на аголот на подигнување / спуштање на фаровите со одредено оптоварување на машината. Сето ова се случува благодарение на најновиот дизајн ултразвучен сензор. Основните правила што дефинитивно треба да ги земете во предвид се дека сензорот мора да се монтира на растојание од најмалку 250 мм од површината на патот. Ако имате желба да купите нови фарови, не треба повторно да го купувате авто-коректорот.

Клучни карактеристики на авто-коректор


 • Номинален напон 12 V;
 • Аголот на навалување се пресметува според неколку специјални програми, овој избор зависи од големината на фаровите и нивниот вид;
 • Времето за прилагодување на положбата на предните фарови е 2-5 секунди;
 • Инсталација SmartEye Автоматски коректор е важна точка при завршување на одржувањето (барања за ГОСТ и европски стандарди).

Резиме

Авто-коректорот на фаровите е задолжителен за автомобили кои се опремени со стандардно осветлување. Овој модул позитивно ќе влијае на квалитетот и правецот на осветлувањето, дури и ако вашиот автомобил е натоварен максимум. Со авто-коректор Не мора да се грижите за фактот дека светлината на вашиот автомобил може негативно да влијае на удобноста на движење на возачите на лентата што доаѓа. Ако автомобилот е опремен со авто-коректор, тогаш ќе ви биде обезбеден лесен и непречен премин на следниот технички преглед. Нека светлината во вашиот автомобил е во право.

© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008