Зошто процесорот е наполнет и бавен, и нема ништо во процесите? Оптоварување на процесорот до 100%

  1. 1. Прашање број 1 - која програма е натоварениот процесор?
  2. 2. Прашање број 2 - постои оптоварување на процесорот, апликации и процеси кои се вчитаат - не! Што да правам
  3. 3. Прашање број 3 - причина за оптоварување на процесорот може да се прегрее и прашина?

Здраво   Една од најчестите причини зошто компјутерот успорува е оптоварувањето на процесорот, а понекогаш и неразбирливи апликации и процеси Здраво

Една од најчестите причини зошто компјутерот успорува е оптоварувањето на процесорот, а понекогаш и неразбирливи апликации и процеси.

Не толку одамна, на еден компјутер, пријател мораше да се соочи со "неразбирливо" оптоварување на процесорот, што понекогаш достигна 100%, иако немаше програми што би можеле да го преземат на тој начин (патем, процесорот беше сосема модерен Intel внатре Core i3). Проблемот беше решен со повторно инсталирање на системот и инсталирање на нови драјвери (но повеќе за тоа подоцна ...).

Всушност, решив дека овој проблем е доста популарен и ќе биде интересен за голем број корисници. Написот ќе даде препораки, благодарение на што можете самостојно да разберете зошто процесорот е вчитан и како да го намалите оптоварувањето на него. И така ...

1. Прашање број 1 - која програма е натоварениот процесор?

За да дознаете колку проценти од процесорот е вчитан - отворете го Windows Task Manager.

Копчиња: Ctrl + Shift + Esc (или Ctrl + Alt + Del) .

Следно, во табулаторот процеси треба да бидат прикажани сите апликации што во моментов се извршуваат. Можете да сортирате сè по име или со товарот креиран на процесорот, а потоа отстранете ја саканата задача.

Патем , многу често се појавува проблемот на следниот план: работеле, на пример, во Adobe Photoshop, потоа ја затворивте програмата, но тој остана во процесите (или се случува цело време со некои игри). Како резултат на тоа, тие "јадат" ресурсите, а не малите. Поради ова, компјутерот почнува да се забавува. Затоа, многу често првата препорака во такви случаи е да го рестартирате компјутерот (бидејќи во овој случај таквите апликации ќе бидат затворени), добро, или одете до менаџерот на задачи и отстранете го тој процес.

Затоа, многу често првата препорака во такви случаи е да го рестартирате компјутерот (бидејќи во овој случај таквите апликации ќе бидат затворени), добро, или одете до менаџерот на задачи и отстранете го тој процес

Тоа е важно! Обрнете посебно внимание на сомнителни процеси: што во голема мера го оптоваруваат процесорот (повеќе од 20%, и никогаш досега не сте виделе таков процес). Повеќе детали за сомнителните процеси не беше толку одамна статија: https://pcpro100.info/podozritelnyie-protsessyi-kak-udalit-virus/

2. Прашање број 2 - постои оптоварување на процесорот, апликации и процеси кои се вчитаат - не! Што да правам

Кога поставував еден од компјутерите, наидов на неразбирливо оптоварување на процесорот - има оптоварување, нема процеси! Сликата од сликата подолу покажува како изгледа во менаџерот на задачи.

Од една страна, тоа е изненадувачки: полето за избор "Прикажи процеси на сите корисници" е вклучено, нема ништо меѓу процесите, а подигнувањето на компјутерот скокови 16-30%!

За да ги видите сите процеси што го вчитаат компјутерот - извршете го бесплатниот Utility Process Explorer . Следно, сортирајте ги сите процеси со оптоварување (колона на процесорот) и проверете дали има сомнителни "елементи" (менаџерот на задачи не покажува некои процеси, за разлика од Process Explorer ).

Линк до на. Процес Explorer веб-сајт: https://technet.microsoft.com/ru-ru/bb896653.aspx

Процес Explorer - оптоварување на процесорот на ~ 20% системски прекини (Хардверски прекини и DPC-и). Кога сè е во ред, обично, користењето на процесорот поврзано со Хардверските прекини и DPC не надминува 0,5-1%.

Во мојот случај, виновникот беше системски прекини (Хардверски прекини и DPC). Патем, можам да кажам дека понекогаш одредувањето на подигнување на компјутерот поврзано со нив е доста проблематично и комплицирано (и покрај тоа, понекогаш тие можат да го вчитаат процесорот не само за 30%, туку и за 100%!).

Факт е дека процесорот е натоварен поради нив во неколку случаи: проблеми со возачот; вируси; на хард дискот не работи во DMA режим, но во режим PIO; проблеми со периферната опрема (на пример, печатач, скенер, мрежни картички, флеш и хард дискови итн.).

1. Проблеми со возачот

Најчеста причина за оптоварување на процесорот е системски прекини. Препорачувам да го направите следново: подигнете го компјутерот во безбеден режим и проверете дали има оптоварување на процесорот: ако не е таму, причината е многу висока во возачите! Во принцип, најлесниот и најбрз начин во овој случај е да инсталирате Windows, а потоа да инсталирате еден возач еден по еден и да видат дали се појави оптоварување на процесорот (штом се појавува, го нашол виновникот).

Најчесто, грешката тука се мрежните картички + универзални драјвери од Microsoft, кои се инсталираат веднаш при инсталирањето на Windows (се извинувам за тавтологијата). Препорачувам да ги преземете и ажурирате сите драјвери од официјалната веб-страница на производителот на вашиот лаптоп / компјутер.

https://pcpro100.info/ustanovka-windows-7-s-fleshki/ - инсталирање на Windows 7 од флеш диск

https://pcpro100.info/kak-iskat-drayvera/ - ажурирање и пребарување на возачите

2. Вируси

Мислам дека не вреди да се шири, што може да се должи на вируси: бришење на датотеки и папки од дискот, крадење на лични податоци, вчитување на процесорот, разни рекламни банери на врвот на работната површина итн.

Нема да кажам ништо ново - инсталирајте модерен антивирус на вашиот компјутер: https://pcpro100.info/luchshie-antivirusyi-2016/

Плус, понекогаш проверете го компјутерот со програмите од трети лица (кои бараат adware adware, mailware, итн.): За нив детално тука .

3. Режим на хард диск

Режимот на работа на HDD може исто така да влијае на подигањето и брзината на компјутерот. Општо земено, ако хард-дискот не работи во DMA режим, но во режимот PIO, веднаш ќе забележите ова со ужасни "сопирачки"!

Како да го провериш? За да не се повторува, видете ја статијата: https://pcpro100.info/tormozit-zhestkiy-disk/#3__HDD_-_PIODMA

4. Проблеми со периферната опрема

Исклучете се од лаптопот или компјутерот, оставете го минимумот (глувчето, тастатурата, мониторот). Исто така препорачувам да обрнат внимание на менаџерот на уредот, без разлика дали ќе има инсталирани уреди со жолти или црвени икони во неа (ова значи или нема драјвери, или тие не работат правилно).

Како да го отворите менаџерот на уредот? Најлесен начин е да се отвори контролниот панел на Windows и да го напишете зборот "диспечер" во полето за пребарување. Погледнете ја сликата подолу.

Погледнете ја сликата подолу

Всушност, тогаш останува само да ги видите информациите што ќе ги издаде менаџерот на уредите ...

Всушност, тогаш останува само да ги видите информациите што ќе ги издаде менаџерот на уредите

Менаџер на уреди: нема драјвери за уреди (дискови), тие можеби не работат правилно (и најверојатно не работат воопшто).

3. Прашање број 3 - причина за оптоварување на процесорот може да се прегрее и прашина?

Причината зошто процесорот може да се вчита и компјутерот да почне да забавува - може да се прегрее. Обично, карактеристичните знаци на прегревање се:

  • зголемен поладен потпев: бројот на вртежи во минута расте, поради тоа, бучавата од него станува посилна. Ако сте имале лаптоп: а потоа заматете ја раката во близина на левата страна (обично има топол воздух на лаптопите) - можете да забележите колку воздух е раздушен и колку е топло. Понекогаш - раката не толерира (ова не е добро)!
  • сопирање и забавување на компјутерот (лаптоп);
  • спонтано рестартирање и исклучување;
  • неуспех да се подигне со грешки при известување за грешки во системот за ладење итн.

Дознајте температура на процесорот, можете да користите специјални. програми (за нив подетално тука: https://pcpro100.info/harakteristiki-kompyutera/ ).

На пример, во програмата AIDA 64, за да ја видите температурата на процесорот, треба да го отворите табулаторот "Computer / Sensor".

AIDA64 - температура на процесорот 49gr. C.

Како да дознаете која температура е критична за вашиот процесор, и што е нормално?

Најлесен начин е да се погледне на веб-страницата на производителот, оваа информација е секогаш наведена таму. Прилично е тешко да се дадат општи броеви за различни модели на процесори.

Во принцип, во просек, ако температурата на процесорот не е повисока од 40 грама. В. - тогаш сè е во ред. Над 50г. C. - може да укаже на проблеми во системот за ладење (на пример, изобилство од прашина). Сепак, за некои модели на процесори, оваа температура е нормална работна температура. Ова особено се однесува на лаптопи каде што е тешко да се организира добар систем за ладење поради ограничен простор. Патем, на лаптопи и 70 грама. C. - може да биде нормална температура под оптоварување.

Прочитајте повеќе за температурата на процесорот: https://pcpro100.info/kakaya-dolzhna-byit-temperatura-protsessora-noutbuka-i-kak-ee-snizit/

Чистење на прашината: кога, колку и колку пати?

Во принцип, пожелно е да се чисти компјутер или лаптоп од прав 1-2 пати годишно (иако многу зависи од вашите простории, некој има повеќе прашина, некој има помалку прашина ...). Еднаш на секои 3-4 години, пожелно е да се замени термичката маст. Една и друга операција не е ништо комплицирано и може да се изврши самостојно.

За да не повторам, ќе дадам неколку линкови подолу ...

За да не повторам, ќе дадам неколку линкови подолу

Како да го исчистите компјутерот од прашина и да ја замените термичката маст: https://pcpro100.info/kak-pochistit-kompyuter-ot-pyili/

info/kak-pochistit-kompyuter-ot-pyili/

Чистење на вашиот лаптоп од прашина, како да го избришете екранот: https://pcpro100.info/kak-pochistit-noutbuk-ot-pyili-v-domashnih-usloviyah/

PS

Тоа е за денес. Патем, ако предложените мерки не помогнаа, можете да пробате повторно инсталирање на Windows (или да го замените со понов, на пример, промена на Windows 7 на Windows 8). Понекогаш е полесно да се инсталира оперативниот систем, отколку да се побара причината: ќе заштедите време и пари ... Во принцип, понекогаш треба да направите резервни копии (кога сè работи добро).

Среќно на сите!

1. Прашање број 1 - која програма е натоварениот процесор?
3. Прашање број 3 - причина за оптоварување на процесорот може да се прегрее и прашина?
1. Прашање број 1 - која програма е натоварениот процесор?
Како да го провериш?
Како да го отворите менаџерот на уредот?
3. Прашање број 3 - причина за оптоварување на процесорот може да се прегрее и прашина?
Како да дознаете која температура е критична за вашиот процесор, и што е нормално?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008