Fillestari kthehet dhe motori nuk fillon

 1. Kontrollimi i qirinjve dhe shkëndijave
 2. Kontrolli i furnizimit me gaz
 3. Kontrollimi i furnizimit me ajër

Kthimi i çelësit, vrullimi i fillestarit dhe ... motori nuk fillon. Herët a vonë, çdo pronar i automjeteve është përballur me një problem të tillë. Farë duhet të bëni në këtë situatë?

Në përgjithësi, ka shumë arsye pse motori mund të mos fillojë, dhe është e pamundur të merren parasysh të gjitha brenda kornizës së një artikulli. Sidoqoftë, ekzistojnë kushte “themelore” që janë të nevojshme për një nisje të suksesshme. Ne do t'i diskutojmë tani.

Një fillim i suksesshëm kërkon furnizim me karburant me presion operativ, ajër dhe një shkëndijë në kohë. Shtë gjithashtu jashtëzakonisht e rëndësishme përgatitja e përzierjes së duhur të karburantit-ajrit. Këto kushte duhet të kontrollohen para së gjithash kur motori nuk pranoi të fillojë.

Kontrollimi i qirinjve dhe shkëndijave

Nëse motori nuk fillon brenda pesë sekondave, është e kotë të ktheni startuesin. Mund të përpiqeni të filloni më shumë, por kjo nuk ka gjasa të japë ndonjë kuptim. Për më tepër, një operacion tepër i gjatë i fillestarit mund të çojë në mbinxehje dhe madje edhe në zjarr.

Nëse përpiqeni të filloni motorin e karburatorit për një kohë të gjatë, benzina do të vërshojë qirinjtë dhe do të bëjë përpjekje të mëtejshme për të filluar të pamundur në parim. Injektorët kanë një mënyrë pastrimi, kështu që qirinjtë mund të thahen pa i hequr ato nga makina - thjesht duhet të shtypni pedalin e gazit në dysheme dhe të ktheni starterin.

Injektorët kanë një mënyrë pastrimi, kështu që qirinjtë mund të thahen pa i hequr ato nga makina - thjesht duhet të shtypni pedalin e gazit në dysheme dhe të ktheni starterin

Por këto janë gjysma e masave. Para së gjithash, duhet të hapni të paktën një qiri, ta vendosni përsëri telin mbi të dhe të vendosni qirinjën në motor, në mënyrë që të ketë një distancë prej rreth tre milimetra midis pjesës metalike të qirinjve dhe metalit të motorit. Ndizni starterin dhe sigurohuni që një shkëndijë uniforme të hidhet midis kontakteve të prizës së shkëndijëve. Bëni këtë provë për çdo qiri. Nëse nuk ka shkëndijë në ndonjë qiri, atëherë ka probleme globale në sistemin e ndezjes.

Mund të jetë:

Gabimet e përgjithshme:

 • Qirinj të dëmtuar (depozitat e karbonit, shkatërrimi i izolatorit)
 • Telat e tensionit të lartë janë të gabuara (izolimi është i prishur, rryma rrjedh "në të majtë", duke mos arritur në qiri)

Për injektorët:

 • Modul i ndezjes së gabuar
 • Asnjë energji ndaj modulit të ndezjes. Fuqia furnizohet nga njësia e kontrollit të motorit, por sinjali në njësi vjen nga ndërprerësi i ndezjes. Prandaj e mundur mosfunksionimi i grupit të kontaktit të bllokimit të ndezjes .
 • Njësia e kontrollit të motorit të dëmtuar

Gabimet në sistemin e kontrollit të ndezjes janë zakonisht të dukshme gjatë diagnostikimit dhe bëjnë që llamba Check Engine të ndizet.

Për karburatorët:

 • Qymyr druri i varur në mbulesën e distributorit (shpërndarësit) të ndezjes
 • Djegia e rezistorit në rotorin e shpërndarësit (në garën e shpërndarësit)
 • Djegia ose loja e grupit të kontaktit (për ndezjen e kontaktit)
 • Kaloni mosfunksionimin (për ndezjen pa kontakt)
 • Mosfunksionimi i spirales së ndezjes
 • Mungesa e energjisë në spirale. Fuqia në spirale ushqehet përmes ndërprerës së ndezjes, kështu që duhet ta kontrolloni grupi i kontaktit

Kur nuk ka shkëndijë vetëm në një qiri, ju duhet ta zëvendësoni këtë qiri me një të re ose të ndryshoni telin e tij me tension të lartë. Qirinjtë shumë të lagur gjithashtu duhet të zëvendësohen me të reja, ose të paktën të thahen në një flakë. Kjo është e nevojshme sepse rryma nuk mund të kalojë nëpër kontakte të lagështa dhe nuk do të ketë shkëndijë.

Nëse ka një shkëndijë në të gjitha qirinjtë, ne kontrollojmë furnizimin me karburant.

Kontrolli i furnizimit me gaz

Në mënyrë indirekte përcaktoni furnizimin e benzinës në cilindra nga pamja e qirinjit. Nëse qiri i shtrembëruar nga cilindri është i lagësht dhe erë benzinë, atëherë gjithçka është në rregull me furnizimin e karburantit. Sidoqoftë, është më mirë ta verifikoni këtë më me besueshmëri.

Në motorët me injeksion, kjo kërkon depresionimin e sistemit të karburantit duke përdorur një valvul të veçantë në fund të shufrës së karburantit. Zhbllokoni kapakun dhe shtypni valvulën me një kaçavidë. Benzina duhet të spërkat nga nën valvul. Pastaj lëshoni valvulën dhe ndizni ndezjen. Në këtë kohë, është i detyruar të fillojë pompën e gazit, duke rivendosur presionin e lehtësuar në sistem. Nëse pompë është e heshtur, ndizni starterin. Kur dhe kur ndezësi është ndezur, pompa nuk funksionon, ka shumë të ngjarë që ka një mosfunksionim në sistemin e tij të energjisë.

Nëse pompa ka filluar, atëherë edhe një herë kontrollojmë presionin në sistemin e karburantit duke e hedhur përmes të njëjtit valvul në rampa. Edhe një herë spërkatja e benzinës tregon se gjithçka është në rregull me sistemin e furnizimit të karburantit. Kur benzina nuk spërkat dhe nuk shfaqet nga nën valvul, ne mund të flasim për një rregullator të gabuar të presionit të karburantit në devijim (vazhdimisht rrjedh benzinë ​​përmes vijës së kthimit në rezervuar) ose një prizë të caktuar në linjën kryesore të karburantit (për shembull, për shkak të ngrirjes së ujit në karburant me cilësi të dobët ).

Në motorët e karaburuar, është shumë më e lehtë të kontrolloni marrjen e karburantit. Mjafton të hiqni kapakun e filtrit të ajrit, rrëshqitni levën e bishtit të dhomës së parë të karburatorit, duke simuluar shtypjen e pedalit të gazit dhe të shihni nëse benzina spërkat nga hunda e spërkatës. Ju mund të pomponi gaz në karburator me levën manual të pompimit, e cila gjendet në të gjitha pompat mekanike të gazit.

Kontrollimi i furnizimit me ajër

Në sistemin e furnizimit të ajrit, keqfunksionimet janë jashtëzakonisht të rralla dhe zbresin ose në një filtër të bllokuar të ajrit ose bllokimin e kanalit të ajrit nga një objekt i huaj. Një keqfunksionim i tillë nuk ka të ngjarë të ndodhë në një makinë personale të mirëmbajtur. Por nëse makina, për shembull, është e shërbimit ose e blerë kohët e fundit, nuk do të jetë jashtë vendit për t'u siguruar që filtri është i paprekur, dhe se një leckë nuk është e mbërthyer në kanal pas një riparimi të kohëve të fundit.

Këto janë veprimet themelore që mund të kryhen shpejt kur motori nuk fillon. Nëse ka një shkëndijë në të gjitha qirinjtë, gazi hyn në motor dhe gjithçka është në rregull me sistemin e furnizimit me ajër, ju duhet të "shkoni thellë".

Siç është përmendur tashmë në fillim të materialit, është e vështirë të përshkruani të gjitha arsyet pse motori nuk mund të fillojë, brenda kornizës së një artikulli. Prandaj, ne japim vetëm një listë të përgjithshme.

 • Fillestari nuk zhvillon shpejtësinë e fillimit
 • Tension i pamjaftueshëm në bord (bateri e dobët)
 • Mungesa e ngjeshjes në cilindrat e motorit (unazat e pistonit janë të lodhur, valvulat janë mbërthyer)
 • Disrregullimi i kohës (rripi i kohës është i shqyer ose u hodh në një / disa dhëmbë)
 • Nuk ka asnjë sinjal nga sensori i pozicionit të boshtit të boshtit të këmbës ose sensorë të tjerë "jetikë" të sistemit të injektimit.
 • Mosfunksionimi i njësisë së kontrollit të motorit

Dhe të tjerët. Kërkimi për keqfunksionime të tilla është tashmë më e vështirë për t'u kryer në kushte të jashtme, veçanërisht nëse ndodh në dimër. Ju duhet të merrni makinën në tërheqje dhe ta tërheqni atë në garazh ose shërbimin e makinës.

Farë duhet të bëni në këtë situatë?
© 2008 — 2012 offroad.net.ua . All rights reserved. by nucleart.net 2008