Рецензія на фільм «Сарана»

Багата московська родина купує будинок у моря. Завдяки цьому Лера ( Пауліна Андрєєва ), Доросла дочка сім'ї, знайомиться з будівельником Артемом ( Петро Федоров ), Якого найняв її батько. Незабаром між молодими людьми спалахує настільки сильна пристрасть, що її ніщо не може загасити. Коли Лера повертається в Москву, Артем слід за нею. Він не може викинути дівчину з голови навіть після того, як та виходить заміж за батькового партнера по бізнесу, а сам Артем одружується на заможної москвичка. І перш за світле почуття переростає в похмуру одержимість. Лера і Артем так хочуть бути разом, що вони готові йти по трупах.

Дія картини ніяк її пов'язано з Україною, але її приморські сцени знімалися в околицях Одеси

Чому нашим продюсерам так важко визначити жанр свого кіно? Ми вже не перший раз стикаємося з тим, що жанрове визначення в прес-релізі не відповідає тому, що ми бачимо на екрані. Ось і з «Сарана» невдача. Прес-реліз обіцяє «еротичний трилер», а на екрані аж ніяк не « Основний інстинкт ». На щастя, це не означає, що Єгор Баранов ( « самогубці »,« Соловей Розбійник ») Зняв погане кіно. Просто для того, щоб насолодитися «Сарана», не варто чекати від неї стрімкого кримінального оповідання.

Пауліна Андрєєва отримала роль в новому кримінальному серіалі «Метод» завдяки тому, що продюсерам сподобалася її гра в «Саранчі»

Замість клонування «Основного інстинкту» і аналогічних постановок Баранов створив менш «глядацький», але куди більш складний і глибокий фільм. «Сарана» - це психологічна драма, яка протягом п'яти років простежує духовну еволюцію двох головних героїв. Точніше, їх духовну деградацію. Найбільше авторів картини цікавить Артем - провінційний хлопець, який на початку «Сарани» постає ідеальним героєм-коханцем. Мужня зовнішність, інтелігентська начитаність, поетичний дар, потужний мотоцикл ... Все при ньому, крім грошей. І коли це стає каменем спотикання у відносинах Артема з Лерой, хлопець починає змінюватися. Змінюватися в усі більш страшну сторону.

Подібні історії часом покладають відповідальність на велике місто. Мовляв, приїхав хлопчик з глибинки в Москву, і мегаполіс зжер його з потрохами. «Сарана», на щастя, влаштована тонше. Москва і люди, з якими хлопець спілкується, дійсно впливають на Артема, але в основному він змінює себе сам. Він йде на поводу у своїх пристрастей, приймає важливі життєві рішення, пожинає їх плоди ... І все більше загострюється. Чи не тому що живе в жорстокому світі, а тому що хоче бути жорстоким, щоб домогтися того, на що він не має морального права.

Лера проходить аналогічний, але більш короткий шлях, оскільки робить свої перші кроки не на березі моря, а в столиці, в «елітному» колі мільйонерів. І, як і Артем, Лера сама вибирає свій маршрут. Батьки намагаються на неї вплинути, але вони нічого їй не нав'язують. Тому те, що вона починає картину в судовому ізоляторі (фільм знятий як флешбек-ілюстрація монологу героїні перед адвокатом), - цілком її вина. Світ не зламав її. Лера дозволила собі зламатися.

Такі істотні зміни відбуваються не відразу, і картина протягом двох екранних годин ретельно фіксує всі метання персонажів, все їх внутрішні зміни, все їх піррова перемога і жахливі промахи. Це неприємне видовище з сумним фіналом, але вдумливого глядача воно заворожує, як танець пітона Каа перед бандерлоги. «Сарана» викликає в пам'яті романи Достоєвського та інших класиків психологічного реалізму. До рівня метрів фільм Баранова не дотягує, але він не здається поруч з ними карликом в суспільстві гігантів. Це сильне і вражаюче психологічне дослідження, детальний «портрет душі в русі».

Чому ж продюсери визначають «Сарану» як «еротичний трилер»? Тому що ближче до кінця фільму в ньому з'являються трупи, і тому що головні герої кілька разів займаються сексом, який показаний куди еротичніше, ніж зазвичай в російському кіно. Однак і те й інше - сюжетні похідні від психологічних завихрень героїв, а не основний зміст картини. Як вже говорилося, це комплімент, а не критика. У «Саранчі» немає крові заради крові і сексу заради сексу, і це чудово. Але, називаючи таке кіно «еротичним трилером», можна розчарувати глядачів, які прийдуть на «Основний інстинкт», а побачать розмірений, грунтовний фільм з мінімумом екшену і відвертими, але короткими еротичними сценами без трешевий смакування.

Ми не втомлюємося відзначати, що в переважно розмовному кіно величезне навантаження лягає на провідних акторів, і Федоров і Андрєєва довіру продюсерів виправдали. Особливо Федоров, якого по праву можна назвати одним з кращих артистів його покоління. А то і просто найкращим. Андрєєва нас переконала не у всіх своїх сценах (можливо, позначився менший професійний досвід - це її перша головна роль в кіно), але в цілому вона з роллю впоралася, і великих претензій у нас до неї немає. Настільки ж і навіть більше гарні Дмитро Шевченко та Катерина Волкова, які зіграли відповідно чоловіка Лери і дружину Артема. Відзначимо, що їх персонажів легко було зробити огидними (егоїстичні мільйонери - улюблені російські злодії!), Але замість цього картина показала їх складними, що страждають і навіть, мабуть, симпатичними особистостями. Особливо на тлі їх розклалися подружжя. Олігарх як людина - для нашого кіно це саме по собі досягнення!

Чи можна в «Саранчі» до чого-небудь всерйоз причепитися? Мабуть, тільки до назви. У картині є монолог, що порівнює з сараною все покоління головних героїв. Мовляв, вони намагаються зжерти те, що награбували люди покоління 1980-х і 1990-х. Але це узагальнення нам здається невиправданим. Фільм розповідає нема про конфлікт поколінь, а про протистояння цілком конкретних, унікальних людей, які для Росії і навіть для Москви аж ніяк не типові. Нічого поганого в цьому немає - психологічні студії не вимагають «типового пацієнта». Але це ще один приклад того, що, здається, творці «Сарани» самі не до кінця зрозуміли, яке кіно вони зняли. Що ж, головне, що фільм вдався на славу.

З 5 листопада в кіно.

Чому ж продюсери визначають «Сарану» як «еротичний трилер»?
Чи можна в «Саранчі» до чого-небудь всерйоз причепитися?